Klaipėdos tvenkiniai tvarkomi nenuosekliai

Klaipėdos tvenkiniai tvarkomi nenuosekliai

Uostamiesčio tvenkiniai prižiūrimi nevienodai: vieni džiugina akį, o kiti - visiškai apleisti. Tokią išvadą padarė ekologų klubo "Žalioji žemė" nariai, šios savaitės pradžioje atlikę didžiausių Klaipėdos tvenkinių monitoringą.

Jie įvertino šešių pagrindinių miesto vandens telkinių - Mumlaukio ežero, Trinyčių tvenkinio, dviejų tvenkinių abipus Šiaurės prospekto, Draugystės ir Žardės tvenkinių - būklę.

"Pasidžiaugti galime Draugystės tvenkiniu. Jis puikiai sutvarkytas, ir šiukšlių šalia neradome, nors anksčiau čia jų būdavo apstu. Galbūt čia gyvenančių žmonių kultūra auga, o gal tvenkinio aplinka pradėta nuosekliai tvarkyti", - pastebėjo klubo vadovas Michailas Denisenka.

Staigmena ekologams buvo ir tai, jog Trinyčių tvenkinyje pradėta vykdyti aktyvi rekreacinė komercinė veikla neišbaidė čia besiveisiančių paukščių.

"Trinyčių tvenkinyje suskaičiavome daugiausiai paukščių rūšių. Be ančių, laukių, kuriuos radome beveik visuose tvenkiniuose, gulbių, Trinyčių tvenkinyje matėme dvi šeimynas ausuotųjų kragų, kurie yra itin jautrūs triukšmui ir vandens taršai, taip pat aptikome vištelių", - vardino M. Denisenka.

"Žaliosios žemės" nariai monitoringo metu fiksavo ir tvenkinių užžėlimo laipsnį.

VERDIKTAS. Mumlaukio ežero rekreacinė aplinka pastebimai pagražėjo, tačiau pats vandens telkinys labai prižėlęs, nors ne taip seniai valytas, konstatuoja žalieji. Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

"Užžėlimo procentas tvenkiniuose skirtingas. Geriausia padėtis - Trinyčių tvenkinyje, o baisiausia - tvenkiniuose, kurie yra šalia Šiaurės prospekto ir Žardėje. Žardės tvenkinys labai stipriai apžėlęs, vienos dalies tvenkinio iš viso nesimato, užžėlusi maždaug 90 procentų, sala apaugusi. Pelke virsta tvenkinys, esantis šalia Šiaurės prospekto ir "Verdenės" progimnazijos. Be to, ten radome labai daug šiukšlių. Prieš metus tris dienas tvarkėme šio tvenkinio aplinką, o dabar padėtis - dar blogesnė. Nustebino šiukšlių gausa ir tvenkinyje šalia LCC. Jeigu šis telkinys priklauso tarptautiniam universitetui, tai labai keista, kad taip nesitvarkoma", - stebėjosi M. Denisenka.

Pašnekovo pastebėjimu, visi tvenkiniai Klaipėdoje tvarkomi ne nuolat, o priešokiais.

"Pastebėjome tendenciją, jog laukiama, kol tvenkinys visai užželia, tada viskas iškertama, išvaloma ir vėl paliekama penkeriems metams želti. O juk tvenkiniai turėtų būti prižiūrimi nuolat. Pavyzdžiui, Mumlaukio ežero rekreacinė aplinka pastebimai pagražėjo, tačiau pats vandens telkinys labai prižėlęs, nors ne taip seniai valytas. Užfiksavome maždaug 50 procentų jo užžėlimą", - sakė monitoringo iniciatorius.

Monitoringo metu iš visų tvenkinių buvo paimti ir vandens mėginiai biologinei cheminei analizei. Jos rezultatai, pasak M. Denisenkos, atskleis išsamesnį vaizdą.

Už uostamiesčio vandens telkinių priežiūrą atsakingo Klaipėdos miesto savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė informavo, jog miestas rūpinasi ne šešiais, o net 17 tvenkinių, kurie yra šalia gyvenamųjų rajonų.

"Visi tvenkiniai yra prižiūrimi. Regis, du kartus per mėnesį surenkamos šiukšlės nuo vandens telkinių paviršiaus ir aplink jį. Taip, Žardės tvenkinys yra išties užžėlęs. Šį rudenį planuojame jį sutvarkyti ir pašalinti augalus. Be to, yra rengiami darbų aprašai tvenkiniui Pietinėje gatvėje, ir ties Kretingos bei Šviesos gatvės sankirta esančiam tvenkinukui. Juose planuojami dugno valymo ir tvarkymo darbai. Vienas aprašas jau baigiamas rengti, o kitas - dar nepradėtas, tačiau rangovą jau turime, ir šie tvenkiniai taps patrauklesni", - pasakojo I. Šakalienė apie artimiausius tvenkinių tvarkymo darbus.

Miesto tvarkymo skyriaus vedėja priminė, jog, šiais metais pristatyto mokslininkų monitoringo duomenimis, Klaipėdos vandens telkiniuose nėra daug taršos šaltinių ir jų būklė yra gera.

"Galbūt ekologų klubo nariai pataikė nueiti prie tvenkinio po to, kai prie jo kas nors pasėdėjo. Mūsų publika tokia, kad dažnai nesusirenka šiukšlių pailsėjusi gamtoje", - pastebėjo Miesto tvarkymo skyriaus vedėja.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder