Klaipėdos rusų bendruomenė mini pergalės dieną

Klaipėdos rusų bendruomenė mini pergalės dieną

Gegužės 9-ąją Klaipėdoje, senosiose miesto kapinėse, kurios sovietmečiu buvo išniekintos ir paverstos Skulptūrų parku, prie memorialo sovietų kariams, vadinamojo „Kardo“, susirinkę mieste gyvenantys rusakalbiai ir jų artimieji minėjo Antrojo pasaulinio karo pabaigos 74-ąsias metines.

Prieš 12 valandą jau buvo galima išvysti daugybę Skulptūrų parko link judančių žmonių, nešinų gėlėmis, plakatais ir seginčių Georgijaus juosteles. Įžengus į memorialo aikštę, buvo galima išvysti raudonų ir baltų gvazdikų, Antrojo pasaulinio karo metais fronte žuvusių sovietų karių portretų, iškeltų virš minios, jūrą.

Renginys prasidėjo pompastiškomis eilėmis, kviečiančiomis pagerbti Antrojo pasaulinio karo veteranus ir jame kritusius karius.

Nors Lietuvoje dalis žmonių tradiciškai Antrojo pasaulinio karo karo pabaigą mini gegužės 9 dieną, kasmet šalyje netyla diskusijos, kada reikia tai daryti.

Iškilmingos oficialios šventės gegužės 9-ąją vyksta Rusijoje ir rusų bendruomenėse užsienyje, minint pergalę prieš nacistinę Vokietiją. Daugiau nei pusė tūkstančio žmonių ketvirtadienį susirinko ir Antakalnio kapinėse Vilniuje.

E. Jankausko nuotr.

Vakarų Europa, įskaitant Lietuvą, karo pabaigą oficialiai paminėjo diena anksčiau, gegužės 8-ąją. Šią dieną 1945 metais Vokietija pasirašė besąlyginį kapituliacijos aktą.

Pergalės dienos minėjimas Lietuvoje kelia papildomą įtampą, nes po karo šalis liko okupuota Sovietų Sąjungos.

Per 61 valstybę įtraukusį Antrąjį pasaulinį karą žuvo apie 50-55 mln. žmonių, iš jų 30 mln. – civiliai. Per karą Lietuvoje žuvo apie 275 tūkst. žmonių, iš jų 195 tūkst. žydų per Holokaustą.

Pasibaigus Antrajam pasauliniam karui Lietuva liko okupuota sovietų. Iki 1952 metų į lagerius ir tremtį išvežta 275 tūkst. šalies piliečių, žuvo per 20 tūkst. rezistentų, jų šeimų narių ir rėmėjų (BNS informacija).

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder