Klaipėdos rusai smerkia provokacijas

Klaipėdos rusai smerkia provokacijas

Ko­vo 11-osios iš­va­ka­rė­se in­ter­ne­to erd­vė­je pa­skleis­ta pro­vo­ka­ci­ja rink­ti par­ašus dėl Klai­pė­dos pri­jun­gi­mo prie Ru­si­jos pa­čia­me uos­ta­mies­ty­je su­tik­ta su pa­nie­ka. Ban­dy­mą su­prie­šin­ti lie­tu­vių ir ru­sa­kal­bių bend­ruo­me­nes pa­smer­kė įvai­rioms po­li­ti­nėms ir vi­suo­me­ni­nėms or­ga­ni­za­ci­joms at­sto­vau­jan­tys ru­sai.

„Di­des­nės ne­są­mo­nės ne­su­gal­vo­si. Klai­pė­da - pa­vyz­dys, kaip pui­kiai vie­na­me mies­te ga­li su­tar­ti įvai­rių tau­ty­bių žmo­nės. Esa­me lo­ja­lūs Lie­tu­vai, to­dėl apie Klai­pė­dos pri­jun­gi­mą prie Ru­si­jos ne­ga­li bū­ti net kal­bos. Ne­pa­si­duo­ki­me pro­vo­ka­ci­jai, ji yra nie­ki­nė, net grau­džiai juo­kin­ga“, - LŽ sa­kė Klai­pė­dos sa­va­no­riš­ko­sios ru­sų kul­tū­ros drau­gi­jos „O­te­čest­vo“ pir­mi­nin­kė Ta­ma­ra Lo­chan­ki­na.

Uos­ta­mies­čio me­ras Vy­tau­tas Grub­liaus­kas krei­pė­si į pre­zi­den­tę Da­lią Gry­baus­kai­tę, Vals­ty­bės sau­gu­mo de­par­ta­men­tą (VSD) ir ki­tas ins­tan­ci­jas, kad pro­vo­ka­to­riai bū­tų nu­sta­ty­ti.

Klai­pė­da - ne ta dirva

Jei ne Ru­si­jos vyk­do­ma Ukrai­nos Kry­mo pu­sia­sa­lio oku­pa­ci­ja, ne­ži­no­mų as­me­nų su­kurp­ta pe­ti­ci­ja dėl Klai­pė­dos at­plė­ši­mo nuo Lie­tu­vos ir pri­jun­gi­mo prie Ru­si­jos vei­kiau­siai bū­tų net ne­pas­te­bė­ta. Ta­čiau ana­li­ti­kai pa­brė­žia, jog ir Kry­mo užg­ro­bi­mas pra­si­dė­jo bū­tent nuo pa­na­šių vir­tua­lių pro­vo­ka­ci­jų. Jų tiks­las bu­vo su­prie­šin­ti Kry­mo ru­sus su ukrai­nie­čiais. To­dėl in­ter­ne­to erd­vė­je pa­si­ro­džiu­si ak­ci­ja, ku­ria sie­kia­ma su­rink­ti 10 tūkst. par­ašų dėl Klai­pė­dos pri­jun­gi­mo prie Ru­si­jos, su­kė­lė šur­mu­lį.

„Nors šios pe­ti­ci­jos pa­skir­tis ga­li bū­ti pro­vo­ka­ci­nė, o su­ma­ny­mas įgy­ven­di­na­mas kaip in­for­ma­ci­nės at­akos da­lis, jau­čiu par­ei­gą pri­min­ti, jog Klai­pė­da bu­vo ra­maus ir oraus ėji­mo į Lie­tu­vos ne­prik­lau­so­my­bę bas­tio­nas ir te­bė­ra drau­giš­kų įvai­rių tau­ty­bių gy­ven­to­jų san­ty­kių mies­tas, ga­lin­tis bū­ti pa­vyz­dys ki­tiems“, - par­eiš­kė Klai­pė­dos me­ras.

Jo tvir­ti­ni­mu, mė­gi­ni­mai pro­vo­ka­ci­jo­mis at­suk­ti is­to­ri­jos lai­kro­dį ir pri­min­ti su­dė­tin­gas, bet uos­ta­mies­čio sėk­min­gai iš­mok­tas pa­mo­kas bei kurs­ty­ti skir­tin­gų tau­ti­nių gru­pių prieš­iš­ku­mą prieš­ta­rau­ja Kons­ti­tu­ci­jai ir svei­kam pro­tui. „E­su ti­kras, kad mū­sų kraš­tas - ne ta dir­va, ku­rio­je pri­gy­tų il­ga­lai­kį kons­truk­ty­vaus bend­ra­vi­mo ir tai­kaus su­gy­ve­ni­mo įdir­bį dis­kre­di­tuo­jan­tis grū­das“, - įsi­ti­ki­nęs uos­ta­mies­čio va­do­vas.

Ru­sai pa­lai­ko Lietuvą

Klai­pė­dos ru­sų, at­sto­vau­jan­čių vi­suo­me­ni­nėms ir po­li­ti­nėms or­ga­ni­za­ci­joms, reak­ci­ja taip pat vie­na­reikš­miš­ka. „Tai ap­gai­lė­ti­nas ban­dy­mas su­prie­šin­ti ru­sa­kal­bių ir lie­tu­vių bend­ruo­me­nes Klai­pė­do­je. Gė­din­gas, kvai­las akib­rokš­tas, ku­ris mums ne­da­rys jo­kio po­vei­kio. Ru­sa­kal­biai Klai­pė­do­je gy­ve­na to­kio­mis pa­čio­mis są­ly­go­mis kaip lie­tu­viai. Nors vyks­ta kons­truk­ty­vios dis­ku­si­jos dėl kai ku­rių ru­siš­kų mo­kyk­lų už­da­ry­mo, tai yra dau­giau bend­ros na­cio­na­li­nės švie­ti­mo po­li­ti­kos, ku­ri lie­čia ir lie­tu­viš­kas mo­kyk­las, rei­ka­las“, - LŽ sa­kė Klai­pė­dos ta­ry­bos na­rė Na­tal­ja Is­to­mi­na.

Anot jos, net šiaip su­si­rin­ki­muo­se ar drau­gų kom­pa­ni­jo­je nie­ka­da ne­bu­vo jo­kių užuo­mi­nų apie tai, kad ru­sa­kal­biai Klai­pė­do­je en­gia­mi. „La­bai ge­rai su­ta­ria­me su lie­tu­viais, mo­ka­me lie­tu­viš­kai kal­bė­ti, ra­šy­ti. Net ru­siš­kų mo­kyk­lų moks­lei­viai da­ly­vau­ja lie­tu­viš­ko­se moks­li­nė­se kon­fe­ren­ci­jo­se ir skai­to pra­ne­ši­mus ne gim­tą­ja, o lie­tu­vių kal­ba. Ma­to­me, kad au­ga nau­ja, gra­ži Lie­tu­vos pa­trio­tų kar­ta. Net per krep­ši­nio var­žy­bas, kai žai­džia Lie­tu­vos ir Ru­si­jos rink­ti­nės, mes, Klai­pė­dos ru­sai, ser­ga­me už Lie­tu­vą“, - kal­bė­jo po­li­ti­kė.

N.Is­to­mi­na pa­ti­ki­no, kad lais­vo­je ša­ly­je gy­ve­nan­tys lais­vi žmo­nės ir mąs­to lais­vai, to­dėl ru­sa­kal­biai tie­siog juo­kia­si iš ban­dy­mų juos su­prie­šin­ti su lie­tu­viais.

Ne­jau­čia jo­kios diskriminacijos

Ru­sų są­jun­gos ir Klai­pė­dos ta­ry­bos na­rys Ju­ri­jus Šerš­nio­vas, LŽ pa­klaus­tas, ką gin­tų - Lie­tu­vą ar Ru­si­ją - pra­si­dė­jus ka­rui, net nu­si­juo­kė. „Ži­no­ma, kad Lie­tu­vą, čia - ma­no tė­vy­nė. Ta pro­vo­ka­ci­ja net ne­ver­ta ko­men­ta­rų. Ji ap­gai­lė­ti­na. Kaž­kam gal ne­pa­tin­ka, kad mes, ru­sai, taip ge­rai jau­čia­mės Klai­pė­do­je. Ir taip ge­rai su­ta­ria­me su lie­tu­viais“, - sa­kė jis.

Ki­tos po­li­ti­nės par­ti­jos Ru­sų al­jan­so vie­nas ly­de­rių klai­pė­die­tis Via­čes­la­vas Kar­ma­no­vas LŽ pa­brė­žė, kad į pro­vo­ka­ci­jas rei­kia rea­guo­ti san­tū­riai ir joms ne­pa­si­duo­ti.

„Pa­sa­ky­siu dar dau­giau: to­kios se­pa­ra­tis­ti­nes nuo­tai­kas ska­ti­nan­čios ne­są­mo­nės ga­lė­tų ne­bent pa­kenk­ti mums, ru­sams, ak­ty­viau at­ei­ty­je vys­ty­ti sa­vo kul­tū­rą. Nors ir tuo abe­jo­ju, nes Klai­pė­do­je mums nė­ra jo­kių kliū­čių plė­to­ti sa­vo kul­tū­ri­nį gy­ve­ni­mą. Net per ge­gu­žės 9-osios iš­kil­mes Klai­pė­do­je pa­ger­biant An­tro­jo pa­sau­li­nio ka­ro did­vy­rius nė­ra bu­vę nė vie­nos pro­vo­ka­ci­jos“, - sa­kė jis.

V.Kar­ma­no­vas pri­dū­rė, jog Per­ga­lės die­ną Skulp­tū­rų par­ke kal­bas sa­ko ne tik ka­ro ve­te­ra­nai ru­sai, bet ir mies­to val­džios at­sto­vai.

„Bu­vau vie­nas tų žmo­nių, ku­rie prieš ke­le­tą me­tų ne­lei­do reng­ti pro­vo­ka­ci­nio par­ado ge­gu­žės 9-ąją. Jį no­rė­jo or­ga­ni­zuo­ti pro­vo­ka­to­rius vie­ti­nis po­li­ti­kas ru­sas. Ta­čiau Klai­pė­do­je jis tik vie­nas toks, ne­ži­nia kie­no ma­rio­ne­tė. Di­džio­ji da­lis ru­sų yra kuo pui­kiau­siai in­teg­ra­vę­si į vie­tos bend­ruo­me­nę. Kal­ba­me, skai­to­me, ra­šo­me lie­tu­viš­kai ir ne­jau­čia­me ab­so­liu­čiai jo­kios dis­kri­mi­na­ci­jos dėl sa­vo tau­ty­bės“, - pa­žy­mė­jo jis.

Po­li­ti­kas ma­no, kad VSD pri­va­lo iš­aiš­kin­ti ir griež­tai nu­baus­ti tuos, ku­rie su­gal­vo­jo ne­vy­ku­sią pro­vo­ka­ci­ją.

Ra­gi­na elg­tis ramiai

VSD va­kar pra­ne­šė, kad pro­vo­ka­ci­ja pa­skelb­ta Niu­jor­ke re­gis­truo­ta­me por­ta­le, o pe­ti­ci­ją „su­ra­do“ ir pa­vie­ši­no Ru­si­jos in­te­re­sus Lie­tu­vo­je pro­pa­guo­jan­tys vei­kė­jai.

Anot VSD, aki­vaiz­du, kad ano­ni­mi­niai pe­ti­ci­jų kū­rė­jai sie­kia iš­pro­vo­kuo­ti vie­šas dis­ku­si­jas po­li­tiš­kai jau­triais klau­si­mais ir vė­liau jas es­ka­luo­ti prieš­iš­ka Lie­tu­vai link­me.

Lie­tu­vos sau­gu­mas ra­gi­na blai­viai ir pra­gma­tiš­kai ver­tin­ti to­kias ini­cia­ty­vas ir ne­pa­si­duo­ti pro­vo­ka­ci­joms.

Rea­ga­vo ir par­la­men­ta­rai. Kon­ser­va­to­riai Ar­vy­das Anu­šaus­kas ir Ag­nė Bi­lo­tai­tė krei­pė­si į ge­ne­ra­li­nį pro­ku­ro­rą pra­šy­da­mi in­for­ma­ci­jos, ko­kių prie­mo­nių im­ta­si dėl ra­gi­ni­mų pa­žeis­ti Lie­tu­vos te­ri­to­ri­nį in­teg­ra­lu­mą ir vien­ti­su­mą. Ban­dy­mus pe­ti­ci­jo­mis ir ki­to­kiais veiks­mais iš­pro­vo­kuo­ti ne­ra­mu­mus Klai­pė­dos kraš­te pa­smer­kė ir Lie­tu­vos so­cial­de­mo­kra­tų par­ti­jos frak­ci­ja.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder