Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmams - 97-eri

Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmams - 97-eri

Rytoj Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmai (KPPAR) oficialiai minės savo 97 metų veiklos sukaktį. Rūmų nariai džiaugiasi augančia ekonomika, atsiveriančiomis rinkomis ir naujomis galimybėmis. Sykiu rūmų atstovai pažymi, jog šiuo metu yra produktyvūs ir jaučiasi kaip niekad reikalingi.

Didžiausia verslo savivaldos organizacija Vakarų Lietuvoje, vienijanti net 230 verslininkų, veikia vadovaudamasi tikslu užtikrinti įmonių konkurencingumą, veiklos efektyvumą ir siekia užtikrinti palankias verslo sąlygas. Tarp narių - didžiausios Vakarų Lietuvos regiono įmonės bei vidutinio ir smulkiojo verslo atstovai. Rūmai ne tik gina regiono verslininkų interesus, bet ir prisideda prie krašto verslo plėtros bei eksporto skatinimo.

To pavyzdys - per pirmąjį šių metų pusmetį surengti net 22 renginiai verslui. Tarp jų - seminarai naujojo ES muitinės kodekso, naujojo Darbo kodekso ir kitomis temomis. Surengti 5 susitikimai su valdžios atstovais - ES delegacijos vadovu Rusijos Federacijoje V. Ušacku, aplinkos ministru K. Trečioku, ūkio viceministru G. Onaičiu, Klaipėdos miesto meru V. Grubliausku, Klaipėdos rajono meru V. Dačkausku, Tauragės rajono meru S. Mičiuliu. Surengtos 2 konferencijos eksporto skatinimo bei reikalavimų perkeliant finansinius dokumentus į elektroninę erdvę temomis, sulaukusios didelio dalyvių susidomėjimo.

Įvyko 3 rūmų narių klubų susitikimai, kurių metu aptartos ekonomikos ir teisės aktualijos, Finansų bei Turizmo komitetų susitikimai ir kiti renginiai, kurių metu nariai ne tik sėmėsi žinių verslo valdymo ir organizavimo klausimais, bet ir neformaliai bendravo tarpusavyje.

Tarp didžiųjų renginių - Vyriausybėje tradiciškai pagerbti ir Eksporto prizais apdovanoti sėkmingiausi regiono eksportuotojai. Lietuvos eksporto prizu buvo apdovanota UAB "Klasmann-Deilmann Šilutė" (gen. direktorius Kazimieras Kaminskas), Sidabro darbo žvaigždė buvo įteikta holdingo kompanijos UAB "Kamineros grupė" vadovui ir įkūrėjui, klaipėdiečiui Arūnui Tumai. Septintą kartą surengtas tradiciniu tapęs tarptautinis renginys "Verslas Golfas. Džiazas", pritraukęs dalyvius iš Kinijos, Estijos, Belgijos ir kitų užsienio šalių. Per pirmąjį pusmetį taip pat įvyko dvi tarptautinės verslo kontaktų mugės, kurių metu surengta 90 individualių verslo susitikimų su užsienio bendrovėmis. Po susitikimų 3 Klaipėdos įmonės pradėjo derybas dėl tolesnio bendradarbiavimo galimybių.

Rūmai, siekdami toliau plėsti savo veiklą ir teikti daugiau naudos verslui, pateikė 3 paraiškas dalyvauti ES remiamuose tarptautiniuose projektuose. Toliau bus aktyviai ieškoma naujų veiklos formų, kurios būtų patrauklios ir praktiškai naudingos rūmų nariams.

Rytoj vakare rūmai oficialiai minės 97 metų veiklos sukaktį - renginys šiemet skirtas verslo bendrystei. Tradiciškai uostamiesčio verslininkams bus įteikiami vieni garbingiausių verslo apdovanojimų - "Darbo žvaigždės".

"Esame teisingame kelyje"

Benediktas PETRAUSKAS, Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentas

Rūmų veikla visais numatytais aspektais, kurie mums būdingi, vyksta visa apimtimi. Jaučiamės darbingi - teikiame konsultacijas verslininkams, organizuojame seminarus, vykstame į misijas ir priimame užsienio verslininkų delegacijas.

Galiu pasidžiaugti, kad pastarieji metai neatnešė jokių sunkesnių potyrių. Atvirkščiai, po Rusijos ir Ukrainos konflikto prasidėjusio embargo pasekmių uostamiesčio verslininkai nebejaučia - dirbusiems tose rinkose pavyko diversifikuoti ir pertvarkyti savo veiklą taip, kad būtų kuo mažiau priklausomi nuo Rusijos. Žinoma, verslas turėjo daugiau darbo ir įtampos, tačiau pavyko eksportą nukreipti į kitas šalis, atrasti naujų partnerių ir tai buvo tam tikra pamoka, kad Rusijos rinkoje dirbti rizikinga ir būtina turėti atsargos.

Manau, kad esame teisingame kelyje ir tokių kataklizmų kitose rinkose nebus. Tam pasiekti ateityje verslas mato būtinybę eksporto verslą orientuoti į Vakarus, ypač Skandinaviją, kur kainų lygis yra geresnis, o jų norima kokybė priverčia pasitempti ir mūsų gamintojus. Nereikia pamiršti ir šalia esančių šalių - Lenkija ir Čekija verslininkams tampa vis įdomesnė.

Verslininkai savo dėmesį taip pat pradėjo koncentruoti į tolimąsias rinkas - vis įdomesnė tampa Kinija, nors ir turinti savos verslo specifikos. Taip pat neatmetamas bendradarbiavimas ir su JAV, Indija. Panašu, kad ir su Didžiąja Britanija, kuri pasirinko savo kelią, didesnių problemų nekils.

INFORMACIJA

KPPAR veiklos istorija skaičiuojama nuo 1919-ųjų. Atskirų Pramonės ir prekybos rūmų nebeliko 1939-aisiais Klaipėdos kraštą prijungus prie Vokietijos. Lietuvai atgavus nepriklausomybę rūmų veikla atkurta 1991-ųjų spalio 21 d., Vyriausybei priėmus nutarimą, pagal kurį šalyje buvo įsteigti regioniniai prekybos ir pramonės rūmai.

KPPAR yra Tarptautinių prekybos, pramonės ir amatų rūmų (ICC), Europos prekybos ir pramonės rūmų asociacijos "Eurochambers", Europos verslo ir inovacijų tinklo (Europe Enterprise Network) bei Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociacijos narys.

Vieni pagrindinių KPPAR tikslų - skatinti regiono užsienio prekybą, platinti informaciją apie rūmų narius ir jų veiklą, organizuoti verslo misijas, įvairius seminarus, mokymus, konferencijas, pristatymus, ginti narių interesus bendradarbiaujant su vietos ir valstybės valdžios institucijomis bei kt.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder