Klaipėdos politikų policija neišvedinės

Klaipėdos politikų policija neišvedinės

Po ilgų diskusijų ir nesutarimų uostamiesčio Taryba pagaliau priėmė naująjį Tarybos reglamentą. Optimizuotame ir sutvarkytame dokumente nebeliko keletos itin daug diskusijų sukėlusių punktų.

Atnaujintą dokumentą pristačiusi jį rengusios Reglamento komisijos pirmininkė Vaida Žvikienė susirinkusiems priminė, jog ankstesnis reglamentas buvo pasenęs - per 15 metų daryti pakeitimai lėmė tai, jog nebeliko vientisumo, apie tuos pačius dalykus šnekėta skirtingose dokumento vietose, kai kur net kirtosi logika ir pan. Ji pažymėjo, jog reglamentas yra "gyvas dokumentas", tad jis greičiausiai ateityje dar ne kartą bus tobulinimas.

Vien per šį Tarybos posėdį surinkus visų komitetų, frakcijų, atskirų politikų ir kt. pastabas per buvo svarstoma dar kelioliką pakeitimų naujajam dokumentui.

Pati V. Žvikienė išskyrė, jog vienas daugiau diskusijų sukėlusių klausimų buvo dėl klaipėdiečių tribūnos laiko. 5 minučių trukmės politikų, visuomenininkų ar eilinių klaipėdiečių pasisakymus buvo siūloma perkelti po 17 val. (šiuo metu pasisakyti galima tik prasidėjus posėdžiui - 9 val.). Visgi paaiškėjus, kad net 30 proc. Tarybos posėdžių baigiasi anksčiau nei 17 val. šios minties bent kol kas atsisakyta.

Beje, ankstesnės nuostatos, kad Tarybos nariai, kurie išdrįs posėdžio metu pavartoti prievartą, įžeidinėti, grasinti ar kitaip šiurkščiai pažeisti elgesio Tarybos posėdyje taisykles, gali būti ne tik įspėti, svarstomi Etikos komisijos, bet ir pašalinti iš posėdžio, net išvesdinti saugos tarnybos darbuotojų arba policijos pareigūnų, nebeliko.

Prie šio "pasiekimo" ko gero daugiausia prisidėjo opozicijos narė Nina Puteikienė, kuri kreipėsi net į policininkus. Šie atsakė, jog policijos pareigūnų veiksmai pašalinant iš posėdžių salės Tarybos narį vadovaujantis policijos įstatymu bus teisėti tik tais atvejais, kai bus gautas pranešimas apie Tarybos nario daromą nusikalstamą veiką ar administracinį teisės pažeidimą (nusižengimą). Esą atsisakymas paklusti posėdžio pirmininko reikalavimui išeiti iš salės nėra nusikaltimas, o Tarybos reglamentas policijos negali įpareigoti vykdyti jai nepriskirtų funkcijų.

"Vakarų ekspresas" jau rašė, jog naująjį reglamentą sudaro šeši skyriai su beveik 100 punktų, kurie dar išskaidyti papunkčiais. Reglamentu siekta į sprendimų priėmimą labiau įtraukti visuomenę, įteisinti naudojimąsi teisės aktų informavimo sistema, per kurią visuomenės atstovai gali teikti siūlymus.

Taip pat atsiranda numatomo teisinio reguliavimo poveikio ekonomikai, finansams ir pan. vertinimas. Numatyta galimybė sudaryti darbo grupę teisės aktui rengti ir jos darbo apmokėjimas. Dar vienas iš naujų dalykų - teisinio reguliavimo stebėsena, tai yra Savivaldybės administracija privalės stebėti ir vertinti, kaip taikomi teisės aktai, ir fiksuoti trūkumus bei rezultatus.

Naujajame reglamente nelieka mero rinkimų Taryboje, nes tai neatitinka realijų įteisinus tiesioginius mero rinkimus. Sykiu išplečiami sekretoriato įgaliojimai - jis tampa ne tik Tarybos, bet ir mero sekretoriatu. Sugriežtinamos ir detalizuojamos Tarybos nario elgesio normos.

Nors pasigirdo siūlymų klausimą, kuriam "kaip studentui pritrūko vienos nakties parengti", atidėti kitam posėdžiui, bet galiausiai Taryba apsisprendė naująjį reglamentą patvirtinti.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder