Klaipėdos muzikinis teatras lieka Klaipėdoje

Klaipėdos muzikinis teatras lieka Klaipėdoje

Reaguodami į žiniasklaidoje pasirodžiusią informaciją apie sostinės valdininkų svarstomą Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro veiklos perkėlimą į Palangą arba jo uždarymą, vakar Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro atstovai lankėsi LR Kultūros ministerijoje. Į kultūros ministrą Š. Birutį jie kreipėsi prašydami paaiškinti, ar viešumoje pasirodžiusi informacija yra pagrįsta.

Susitikime su kultūros ministru Šarūnu Biručiu dalyvavo Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vadovas Ramūnas Kaubrys, teatro Meno tarybos pirmininkas Eduardas Kaniava, dirigentas Stasys Domarkas, vyr. chormeisteris Vladimiras Konstantinovas, vyr. choreografas Aurelijus Liškauskas, teatro vadovo pavaduotojos Inga Gelžinytė ir Edita Lubickaitė.

„Atvykome stipriai nerimaudami, ieškodami aiškumo dėl teatro perspektyvų, kurios vis garsiau eskaluojamos žiniasklaidoje, nors jokio oficialaus sprendimo iš Kultūros ministerijos nesame sulaukę“, - sakė teatro vadovas R. Kaubrys.

Teatro vadovas pabrėžė, jog Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro likimo klausimas yra susijęs ne tik su 250 darbuotojų, bet ir jų šeimomis – mažiausiai 1000 klaipėdiečių. Maža to, teatras glaudžiai bendradarbiauja su Klaipėdos miesto meno ugdymo įstaigomis, nuolat gastroliuoja Vakarų Lietuvos miestuose – Telšiuose, Mažeikiuose, Tauragėje, Plungėje, Šilalėje, Šilutėje ir daugelyje kitų. Pasak R. Kaubrio, visame Vakarų Lietuvos regione veiklą vykdančio teatro iškėlimas į Palangą teatrui būtų pražūtingas sprendimas tolygus jo uždarymui.

Tuo tarpu kultūros ministras Š. Birutis teatro atstovus patikino, jog žiniasklaidoje pasirodžiusi informacija apie Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro perkėlimą į Palangą ar jo uždarymą tėra gandai.

Ministras aiškino, jog ES struktūrinių fondų paramos lėšų paskirstymo svarstymuose tebuvo išreikšta nuomonė, jog šiuo metu nesant galimybės finansuoti visų numatytų Klaipėdos kultūros objektų, tarp jų ir Klaipėdos muzikinio teatro, modernizavimo, pastarajam reikėtų ieškoti kitų laikinų patalpų savo veiklai vykdyti. Viena alternatyvų – naujai statoma koncertinė salė Palangoje.

Pasak Š. Biručio, pasirinkimų šiandien tėra du: kol vyks dabartinio teatro pastato rekonstrukcijos darbai, teatras galėtų laikinai glaustis Palangoje arba Klaipėdos miesto savivaldybės Žvejų rūmuose. Planuojama, jog į Žvejų rūmus uostamiesčio Muzikinio teatro kolektyvas galėtų persikelti ne anksčiau kaip 2016 m., kai juos paliks ir į savo nuolatinius namus grįš Klaipėdos dramos teatras. Tuomet galėtų prasidėti ir Klaipėdos muzikinio teatro rekonstrukcijos darbai, kurie, specialistų paskaičiavimais, truktų maždaug iki 2020 m.

„Klaipėdos muzikinis teatras – ne vien miesto teatras. Tai viso Vakarų Lietuvos regiono teatras, kultūros židinys, nacionalinės reikšmės kultūros objektas. Todėl jokių svarstymų apie kolektyvo sumažinimą ar teatro uždarymą negali būti. Tai tolygu pasmerkti Vakarų Lietuvos regiono kultūrą myriop.“ – dėstė Š. Birutis.

Susitikime dalyvavę Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro atstovai pabrėžė, jog iš dviejų šiuo metu Kultūros ministerijoje svarstomų alternatyvų, teatrui priimtina tik viena – tai laikinas kolektyvo perkėlimas į Klaipėdos miesto savivaldybės Žvejų rūmus.

„Žvejų rūmų sąlygos, žinoma, nėra ypatingos, bet glaustis ir dirbti ten galima. Palangoje būtų galima gastroliuoti vasaromis, tačiau nuolat dirbti – tikrai ne,“ – tikino Klaipėdos muzikinio teatro Meno tarybos pirmininkas E. Kaniava.

„Malonu, jog Kultūros ministerijos pozicija Klaipėdos muzikinio teatro atžvilgiu nepasikeitė. Visi buvę ministrai buvo tos nuomonės, jog Vakarų Lietuvos kultūrą reikia puoselėti, ištraukti iš skurdo ir provincialumo. Mano manymu, mintis Palangoje vystyti vasaros kultūros politiką – puiki. Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras ten galėtų pristatyti ir vasaros festivalio „Muzikinis rugpjūtis pajūryje“ programas. Tačiau teatro infrastruktūros perkėlimas į Palangą neįmanomas dėl daugelio dalykų: teatro darbuotojų darbo grafiko, atskirų kolektyvų repeticijoms būtinų erdvių, teatro pastatymų gamybinės specifikos ir kitų“, - įsitikinęs dirigentas S. Domarkas.

Susitikimo metu kultūros ministras Š. Birutis teatro atstovus užtikrino, jog 2014-2016 m. Valstybės investicijų programoje numatytos lėšos pradiniam Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro rekonstrukcijos ir plėtros etapui jau gali būti pradėtos naudoti. Kitaip tariant, duotas leidimas pradėti įgyvendinti projektą „Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro, Danės g. 19, rekonstrukcija ir plėtra“.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder