Klaipėdos kvapais susidomėjo ir STT

Klaipėdos kvapais susidomėjo ir STT

Klaipėdos apygardos prokuratūrai atsisakius taikyti viešojo intereso gynimo priemones dėl kvapų pietinėje miesto dalyje, tokį sprendimą apskundė uostamiesčio Savivaldybė. Be to, nemalonių kvapų istorija susidomėjo ir Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).

Penktadienį Klaipėdos savivaldybė išplatino pranešimą, kad ji nesutinka su prokuratūros argumentais, kuriais atsisakoma ginti viešąjį interesą, o kvapų problema paliekama spręsti pagal Vyriausybės sudarytos komisijos planą bei rekomendacijas.

"Pažymima, kad tai susiję su gyventojų sveikata ir gyvenimo kokybe, todėl palikti problemos sprendimą pagal teisės aktus, kurie iki šiol nepadėjo jos spręsti, bei rekomendacijas, kurių nėra privaloma laikytis, nėra tinkamas viešojo intereso gynimas", - teigiama Savivaldybės pranešime žiniasklaidai.

Akcentuojama, kad dalis potencialių kvapų šaltinių yra ne Klaipėdos miesto teritorijoje, o Klaipėdos rajone esančiame Dumpių kaime, už miesto Savivaldybės kompetencijos ribų, be to, kontroliuojančios institucijos nėra pavaldžios Klaipėdos miesto savivaldybei, tačiau visas pasekmių spektras tenka būtent klaipėdiečiams.

Savivaldybės rašte prokuratūrai nurodoma, kad tiek Nacionalinis visuomenės sveikatos centras, tiek Aplinkos apsaugos departamentas iš esmės nustatė pažeidimų, tačiau priemonės, kurių ėmėsi nustačius pažeidimus, prokuratūros nutarime nenurodytos: "Kad ir kokios jos buvo taikytos, akivaizdu, kad jos nepadeda išspręsti kvapų problemos. Nors nutarime surinkta daug medžiagos apie vykdytus patikrinimus, tačiau visiškai neskirta dėmesio priemonėms, kurių buvo imtasi, nustačius pažeidimus, nevertintas jų efektyvumas."

Įsikišo STT

Pasak vicemero Artūro Šulco, jeigu Klaipėdos apygardos prokuratūra dar sykį atsisakys ginti viešąjį interesą, galimi kiti žingsniai - kreipimasis į Generalinę prokuratūrą.

"Manau, kad to, ko gero, nereikės, nes vakar (ketvirtadienį. - Aut. past.) gavome Vyriausybės pasitarimo protokolą, kuriame Vyriausybė nutarė suformuoti kreipimąsi Generalinei prokuratūrai šitą dalyką tirti. Taip pat gavome Specialiųjų tyrimų tarnybos reikalavimą skubiai visą medžiagą atiduoti jiems. Tai labai aiškios indikacijos, kad galų gale Lietuvos valdžia sukruto. Tai suteikia tam tikro optimizmo", - sakė A. Šulcas.

Vis dėlto, pasak pašnekovo, vis dar yra ir nerimą keliančių dalykų, pavyzdžiui, tai, kad 2018 metais Klaipėdoje buvo beveik dvigubai dienų, kai buvo fiksuotas leistinos oro taršos kietosiomis dalelėmis normos viršijimas.

"Ne vien iš virtuvės kvapai ateina", - kalbėdamas apie taršos šaltinius mieste, uoste ir už miesto, reziumavo A. Šulcas.

Pavedimai ministerijoms

Dar gruodžio 19 d. Vyriausybės posėdyje buvo svarstytas klausimas dėl veiksmų ir priemonių, kurių reikia imtis siekiant spręsti kvapų ir kitas susijusias problemas.

Vyriausybė pavedė Aplinkos ministerijai iki vasario vidurio pateikti įstatymų projektus, kuriais būtų siekiama nustatyti aiškesnes ir griežtesnes aplinkosaugos reikalavimų neatitinkančios ūkinės veiklos stabdymo sąlygas, aiškiau reglamentuoti taršos šaltinių valstybinių laboratorinių tyrimų atlikimą ir suteikti teisę juos atlikti nesutrikdant veiklos iš anksto nepranešus ūkio subjektui, didinti mokesčio už aplinkos taršą tarifus.

Taip pat pavesta Aplinkos apsaugos departamente įsteigti specializuotus sudėtingų pramoninių objektų kontrolės padalinius, sukurti efektyvią kontrolės rezultatų vertinimo sistemą, vykdyti pareigūnų rotaciją, siekiant iš esmės pagerinti technologiškai sudėtingų objektų aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės efektyvumą. Iki gegužės pabaigos bus siekiama pakeisti biologiškai skaidžių atliekų kompostavimo taisykles - nustatyti griežtesnius technologinius bei aplinkosaugos reikalavimus. Iki metų pabaigos - kartu su Sveikatos apsaugos, Ūkio, Žemės ūkio ministerijomis nustatyti minimalius privalomus technologinius tam tikrų su kvapų sklidimu susijusių veiklų reikalavimus.

Sveikatos apsaugos ministerijai pavesta rengti įstatymų keitimo projektus, kuriais būtų siekiama išplėsti Nacionalinio visuomenės sveikatos centro įgaliojimus kvapų kontrolės klausimais, nustatyti griežtesnes baudas už kvapus reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų nesilaikymą, parengti Kvapų kontrolės gyvenamosios aplinkos ore taisyklių pakeitimo projektą.

Bendradarbiaujant kelioms ministerijoms, bus siekiama suteikti daugiau teisių ir pareigų vietos savivaldai, kad būtų užtikrintos gyventojų teisės į švarią ir saugią aplinką.

Norima leisti nustatyti specifines vietos sąlygas atitinkančius ūkio subjektų ar gyventojų veiklos aplinkosauginius ribojimus ir kontroliuoti, kaip jų laikomasi.

Atskirai Klaipėdos miesto savivaldybei ir Klaipėdos rajono savivaldybei siūloma kartu su AB "Klaipėdos vanduo", Valstybine kainų ir energetikos kontrolės komisija, Aplinkos ministerija ir AB "Grigeo Klaipėda" inicijuoti sprendimo dėl AB "Grigeo Klaipėda" gamybinių nuotekų išleidimo į Klaipėdos miesto nuotekų surinkimo sistemą, atsisakant šiuo metu AB "Grigeo Klaipėda" eksploatuojamų gamybinių nuotekų valymo įrenginių, priėmimą.

Į PROKURATŪRĄ dėl viešojo intereso gynimo 2018 metų rugsėjį kreipėsi miesto meras Vytautas Grubliauskas, netrukus - ir pietinės dalies gyventojai, surinkę per 4 300 parašų. Virginijos KESMINĖS nuotr.

Taip pat, atsižvelgiant į Nacionalinio visuomenės sveikatos centro nustatytus suminius įmonių kvapų rezultatus, kurie rodo, kad Dumpių kaime ir gretimose teritorijose nemalonius kvapus skleidžiančių įmonių plėtros potencialas yra išnaudotas - teritorijų planavimo ir statybų planavimo procese nebeplanuoti tokių įmonių (veiklų) šioje teritorijoje. Taip pat - kartu parengti kompleksinę poveikio visuomenės sveikatai ir aplinkai valdymo programą, kurioje būtų nustatyta Dumpių, Toleikių, Ketvergių, Spengių kaimų ir gretimų teritorijų ir, jei aktualu, kitų teritorijų tolesnės plėtros perspektyva ir aplinkos apsaugos, visuomenės sveikatos saugos priemonės.

Be to, buvo nuspręsta Vyriausybės vardu kreiptis į Generalinę prokuratūrą dėl gautos medžiagos, susijusios su valstybės institucijų neveiklumu aplinkosaugos ir valstybinės žemės naudojimo srityse, galima suinteresuotų verslo grupių įtaka institucijoms, korupcija išduodant leidimus ir tiriant pažeidimus. Sykiu - pavesti žemės ūkio ir aplinkos ministrams atlikti vidinius tarnybinius tyrimus dėl galimo atsakingų asmenų neveikimo.

Informacija

Į prokuratūrą dėl viešojo intereso gynimo 2018 metų rugsėjį Savivaldybės vardu kreipėsi miesto meras Vytautas Grubliauskas. Kreiptis į prokuratūrą buvo apsispręsta padidėjus kvapų sklaidai pietinėje miesto dalyje bei nesant operatyvių ir adekvačių pokyčių, taip pat vertinant tuometinius prokuratūros veiksmus dėl oro taršos šiaurinėje miesto dalyje. Po kelių savaičių panašų kreipimąsi pateikė ir pietinės miesto dalies gyventojai. Prokuratūra abu prašymus tyrė kartu ir gruodį priėmė nutarimą atsisakyti taikyti viešojo intereso priemones. Išanalizavus jame išdėstytus motyvus, šis nutarimas ir buvo apskųstas.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder