Klaipėdos koncertų salėje jaunieji atlikėjai surengė įspūdingą labdaros koncertą

Klaipėdos koncertų salėje jaunieji atlikėjai surengė įspūdingą labdaros koncertą

Klaipėdos krašto jaunieji atlikėjai pianistai nudžiugino uostamiesčio kultūros gerbėjus - surengė įspūdingą simfoninės muzikos koncertą, skirtą Lietuvos valstybės atkūrimo dienai.

Šventinis vakaras subūrė pilietinę dalijimosi kultūra iniciatyvą “Laukiantis bilietas” palaikančius Vakarų Lietuvos gyventojus. Už koncertą surinkti pinigai bus skirti labdarai.

Vienas bilietas sau – kitas vaikui

Prieš penkerius metus Neapolyje gimė unikali bendrystę ir pilietiškumą ir skatinanti idėja – tenykščių kavinių lankytojai, sumokėję už vieną neišgertą kavos puodelį, suteikdavo progą vėliau pavaišinti kava kitus asmenis, ypač senjorus, kurių piniginė plonesnė. Iniciatyva iš Italijos paplito po visą pasaulį.

Klaipėdoje ši idėja įgavo kitokį atspalvį – pirkdami bilietus į kultūros renginius žiūrovai aukoja savo lėšas ne kavos puodeliui, o vadinamajam „laukiančiam bilietui“.

Jis siūlomas vaikams, kurių tėvai galbūt ne visada gali juos nusivesti į teatrą arba koncertų salę. „Vienas bilietas sau, kitas – dovana vaikams – tokia šios pilietinės iniciatyvos filosofija“, - kalbėjo jau penktą tokią labdaros akciją organizavusios viešosios įstaigos „Klaipėdos šventės“ vadovas Romandas Žiubrys.

Rėmėjams – išskirtinė dovana

Akciją palaikantys žmonės Kovo 11-ąją tradiciškai kviečiami į šventinį vakarą Klaipėdos koncertų salėje (KKS), kurioje šią savaitę vėl pasirodė jaunieji muzikos talentai su savo auklėtojais.

Sumokėję 20 eurų už šventinį koncertą, žiūrovai antrą bilietą pirko vaikams, kuris likdavo kasoje. Paaukotos lėšos virsta nemokamais laukiančiais bilietais į Klaipėdos dramos, Muzikinio ir Lėlių teatrų spektaklius, renginius Koncertų salėje.

Geradarių parūpintais bilietais gali pasinaudoti tėvai, lankantys renginius su mažamečiais vaikais. Jie įteikiami ir savarankiškai į teatrus ateinantiems paaugliams iki aštuoniolikos metų.

Nuo projekto pradžios per ketverius metus jaunimui ir vaikams išdalinti 2352 bilietai į uostamiesčio kultūros įstaigose vykusius įvairius spektaklius, koncertus, kitokius renginius.

Pianistai atskleidė savo talentą

KKS erdvėje nuskambėjęs Nepriklausomybės atkūrimo 30-mečiui skirtas šventinis koncertas – jaunųjų atlikėjų dovana klausytojams.

Projekte „Laukiantis bilietas“ dalyvavę pianistai parengė puikiai žinomus, koncertų salėse dažnai skambančius kūrinius ir netgi vieną premjerą. Klaipėdos koncertų salėje, kurioje telpa 600 žiūrovų, savo glėbį jauniesiems pianistams išskleidė trijų Grammy apdovanojimų laureatas - Kauno simfoninis orkestras, vadovaujamas Algimanto Treikausko ir vyriausiojo dirigento Konstantino Orbeliano.

Šventinį vakarą dirigavo Vytautas Lukočius, o vaikus ir žiūrovus į kelionę po nuostabų muzikos pasaulį savo ištarmėmis palydėjo auksaburnis vilnietis muzikologas Viktoras Gerulaitis. Kretingos meno mokyklą atstovavo mokytojos Kilnutės Skripkauskienės ugdytinis - devynmetis Jokūbas Žiubrys.

Britų kompozitoriaus A.Rowley “Miniatiūrinis koncertas” tapo jo debiutu skambinant su simfoniniu orkestru. Koncerte nuskambėjo Ludwigo van Beethoveno Koncertas fortepijonui ir orkestrui Nr. 3, kurį atliko trylikametis Klaipėdos Juozo Karoso muzikos mokyklos auklėtinis, daugiau nei 40-ties konkursų laureatas Matas Normantas (mokytoja Virginija Dubinskienė).

Nustebino solidžiu repertuaru

Dvylikametė šilutiškė pianistė Meda Siliūtė (mokytojas Liudmila Sandra Tunaitienė) klausytojams dovanojo žavų ir temperamentingą Felikso Mendelssohno Koncertą Nr. 1. - kietą riešutėlį net profesionaliems atlikėjams.

Publika išvydo dar vieną talentingą šilutiškį - vienuolikmetį pianistą Pijų Pirogovą (mokytoja Liudmila Kašėtienė).

Berniukas skambino Wolfgango Amadėjaus Mozarto 12-ąjį koncertą fortepijonui ir orkestrui.

P.Piragovo koncertiniai maršrutai driekiasi per Prancūziją, Šveicariją, Slovakiją, Estiją, Armėniją, moksleivis kviečiamas atlikti kūrinius svarbiomis Lietuvai progomis užsienio salėse Klaipėdos Jeronimo Kačinsko muzikos mokyklos ugdytinė keturiolikmetė Martyna Valeikaitė (mokytoja Vilija Revutienė) sužavėjo publiką įkvėptai atliktusi baroko genijaus Johano Sebastiano Bacho koncertą D-dur. M.Valeikaitė ne tik skambina pianinu, bet tapo paveikslus, lanko šokių studiją, pati modeliuoja ir siuva sau koncertines sukneles.

Publiką svaigino seserų duetas

Šventiniame vakare  J.Kačinsko muzikos mokyklos absolventės dvynės Augustė ir Ieva Petkūnaitės, specialiai atvykusios iš Freiburgo (Vokietija), kur studijuoja aukštojoje muzikos mokykloje, nudžiugino koncertu dviem fortepijonams ir orkestrui, palydėtu audringomis ovacijomis. Jos dažnai groja duetu.

Charizmatiškųjų seserų pirmą kartą Lietuvoje atliktas šiuolaikinio prancūzų kompozitoriaus Francio Poulenco kūrinys tapo išskirtine dedikacija valstybės atkūrimo jubiliejui, anot  V.Gerulaičio, "užbūręs ir apsvaiginęs publiką jaunatvišku šėlsmu, paryžietišku žavesiu ir melancholija”.

„Susirenkame čia ne tik švęsti Lietuvos gimtadienius, bet ir dėl to, kad suteiktume dar daugiau laisvės ir savarankiškumo jauniesiems talentams, geriau suvoktume švietimo ir kultūros svarbą.

Dalindamiesi kultūra gėrio daigus skiepijame ir vaikų širdyse“ - sakė vienas projekto „Laukiantis bilietas“ sumanytojų R.Žiubrys.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder