Klaipėdos biudžetas - dešimtadaliu didesnis

Klaipėdos biudžetas - dešimtadaliu didesnis

183,5 mln. eurų – tokio dydžio 2019 metų Klaipėdos miesto biudžetą šiandien, vasario 21 d. posėdyje, patvirtino savivaldybės taryba.

Biudžeto apimtis, lyginant su 2018 metų pradžioje patvirtintu biudžetu, padidėjo 9,9 % arba 16,5 mln. eurų. Pokytį daugiausiai lėmė didesnė Europos Sąjungos paramos lėšų suma, taip pat daugiau planuojama gauti specialiųjų tikslinių dotacijų ugdymo reikmėms finansuoti.

Beveik pusė miesto biudžeto – 89,8 mln. – skiriama švietimo sričiai, 22,4 mln. numatyta socialinei apsaugai, 21 mln. – poilsiui, kultūrai, religijai, 10,7 mln. aplinkos apsaugai, taip pat lėšos paskirstytos viešajai tvarkai, ekonomikai, sveikatos apsaugai ir kitoms sritims. Meras Vytautas Grubliauskas pabrėžia, kad ir šiemet biudžetas bus subalansuotas.

 „Klaipėda jau ne vienerius metus garsėja savo finansine drausme. Miesto biudžetas ir šiemet išlieka subalansuotas – išlaidos pajamų neviršys. Be to, lyginant su pajamomis, esame viena mažiausiai paskolų turinti savivaldybė šalyje, o skolinimasis visada buvo pasvertas ir atsakingas. Absoliuti dauguma projektų ir šiemet bus įgyvendinama už biudžeto ir Europos Sąjungos paramos lėšas, miestas paskolą ketina imti tik naujos mokyklos statybai pradėti“, – sako V. Grubliauskas.

Investiciniams projektams įgyvendinti šių metų biudžete skiriama 41,6 mln. eurų, tai yra 15,6 mln. daugiau nei buvo suplanuota pernai. Už investiciniams projektams numatytas lėšas šiemet senamiestyje ir centrinėje miesto dalyje toliau bus tvarkomas Jono kalnelis, unikalios fachverkinės architektūros pastatai, skveras tarp Puodžių ir Bokštų g., darbai taip pat numatyti ties I. Kanto ir S. Daukanto gatve esančiame skvere, prasidės Danės skvero rekonstrukcija. Darbai vyks ir aikštėje prie buvusio „Vaidilos“ kino teatro, Ąžuolyno giraitės, Malūno parko teritorijose, prasidės Futbolo mokyklos konversija, tęsis Irklavimo bazės modernizavimas, prie Žvejų rūmų bus pradėtas įrenginėti Sakurų parkas, Kauno gatvėje bus tęsiama bibliotekos „Kauno atžalyno“ filialo rekonstrukcija, mieste bus pastatytas dar vienas naujas socialinis daugiabutis, rekonstruojamos gatvės, tvarkomi daugiabučių kiemai, šiaurinėje dalyje prasidės naujos mokyklos statyba ir kt.

Sudarant šių metų Klaipėdos miesto biudžetą nėra įtrauktos dotacijos, kurios bus skirtos savivaldybei keliams, gatvėms tiesti, prižiūrėti, saugiam eismui užtikrinti. Gavus dotacijas, biudžetas bus padidintas.

2019 metų Klaipėdos miesto savivaldybės biudžeto pajamos:

Gyventojų pajamų mokestis – 88,9 mln. eurų;

Nekilnojamojo turto mokestis – 8,2 mln. eurų;

Vietinės rinkliavos – 7,2 mln. eurų;

Kiti mokesčiai – 0,85 mln. eurų;

Turto realizavimo pajamos – 1,25 mln. eurų;

Kitos pajamos – 11,6 mln. eurų;

Valstybės dotacijos – 47,1 mln. eurų;

ES paramos lėšos – 18,4 mln.

2019 metų Klaipėdos miesto savivaldybės biudžeto asignavimai:

Švietimui – 89,8 mln. eurų;

Socialinei apsaugai – 22,4 mln. eurų;

Poilsiui, kultūrai, religijai – 21 mln. eurų;

Ekonomika – 16,7 mln. eurų;

Aplinkos apsauga – 10,7 mln. eurų;

Sveikatos apsaugai – 3,8 mln. eurų;

Kitos išlaidos – 19,1 mln. eurų.

Pokyčiai per 4 metus:

Biudžeto apimtis išaugo 1,7 karto;

Asignavimai kultūrai – 3,8 karto;

Asignavimai švietimui – 1,6 karto;

Asignavimai sportui – 2,5 karto;

Asignavimai socialinei apsaugai – 1,6 karto.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder