Klaipėdoje vyksta pratybos "Žaibo kirtis 2016"

Klaipėdoje vyksta pratybos "Žaibo kirtis 2016"

Kovo 8-16 d. Klaipėdoje vyksta didžiausios šiais metais Lietuvos kariuomenės organizuojamos nacionalinės pratybos „Žaibo kirtis 2016". Pratybų tikslas - treniruoti Lietuvos kariuomenės pajėgas vykdyti bendras operacijas su Vidaus reikalų ministerijai pavaldžiais vienetais ir gerinti sąveiką su valstybės civilinėmis institucijomis hibridinio karo atveju. Iš viso šiose pratybose dalyvaus apie 3 tūkst. karių, maždaug 500 pareigūnų ir apie 200 civilinių institucijų darbuotojų. Taip pat bus pašaukta 3 tūkst. rezervo karių.

Pagrindiniai pratybų veiksmai planuojami Klaipėdos pramonės rajone, gatvėse, uosto akvatorijoje. Klaipėdiečiai miesto gatvėse galės pamatyti patruliuojančius ginkluotus Lietuvos kariuomenės karius su technika, taip bus naudojama mokomosios pirotechninės priemonės, garsiniai šaudmenys. Pratybose dalyvaus ir Karinių oro pajėgų sraigtasparniai.

„Šių dienų konfliktai dažnai vyksta ir tankiai apgyvendintose vietovėse, o civiliai gyventojai tampa pirmosiomis aukomis, todėl siekiant suvaldyti konfliktus kariuomenei būtina treniruotis natūralioje aplinkoje - miestuose, gyvenvietėse. Lygiai taip pat kariuomenei yra aktualu, kad gyventojai matytų, jaustų ir suprastų Lietuvos karių ryžtą ir pastangas ginant mūsų visų valstybę", - sako pratybų „Žaibo kirtis 2016" vadovas Lietuvos kariuomenės Jungtinio štabo viršininkas brigados generolas Vilmantas Tamošaitis.

Pratybose bus vertinami ir treniruojami Lietuvos kariuomenės Greitojo reagavimo pajėgų bei Taikos meto užduočių vienetų veiksmai kartu su Vidaus reikalų ministerijos ir kitais vienetais reaguojant į vietinio pobūdžio ginkluotus incidentus ir valstybės sienos pažeidimus, pagal savo pobūdį neprilygstančius agresijos aktams.


Kartu su Lietuvos kariais treniruosis Policijos departamento, Viešojo saugumo tarnybos ir antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras" pareigūnai, Valstybės sienos apsaugos tarnybos, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo tarnybos atstovai. Taip pat kartu treniruosis savivaldybių atstovai, ligoninių personalas ir Lietuvos šaulių sąjungos atstovai.

Antrą kartą rengiamų šios serijos pratybų scenarijus sukurtas taip, kad per pratybas būtų galima treniruoti, patikrinti ir įvertinti, kaip greitai ir efektyviai Vidaus reikalų institucijos galėtų pasitelkti Lietuvos kariuomenės taikos meto užduočių operacines ir greitojo reagavimo pajėgas siekiant kartu neutralizuoti ginkluotas diversines grupuotes, tuo pačiu maksimaliai apsaugojant civilius gyventojus ir jų turtą.

Pratybos vyks kovo 8-16 d. o intensyviausi veiksmai Klaipėdoje numatomi kovo 12-13 d., kurių dalis vyks ir nakties metu.

Kovo 15-16 d. vyks paskutinis pratybų „Žaibo kirtis 2016" etapas. Jo metu bus vykdoma dalinė parengto rezervo karių mobilizacija - pašaukti karo prievolininkai turės atvykti į įsteigtus keturis šaukimo punktus: Vilniuje, Kaune, Alytuje ir Utenoje. Nacionalinės greitojo reagavimo pajėgos, esant reikalui būtų papildomos parengto rezervo kariais.

Šaukimo pranešimai yra išsiųsti 3 tūkst. 2000-2008 metais Lietuvos kariuomenėje privalomojoje pradinėje karo tarnyboje tarnavusiems karo prievolininkams.

Planuojama į šias pratybas atvykusius ir sveikatos problemų neturinčius rezervo karius kviesti į šių metų rudenį vyksiančius rezervo karių mokymus Lietuvos kariuomenės Divizijos generolo Stasio Raštikio Lietuvos kariuomenės mokykloje, Kunigaikščio Vaidoto mechanizuotajame pėstininkų ir generolo Romualdo Giedraičio artilerijos batalionuose.

Apie pratybų „Žaibo kirtis 2016" scenarijų

Pratybų scenarijuje modeliuojamos įvairiausio pobūdžio grėsmės, nuo hibridinio karo iki teroristinių išpuolių. Didelis dėmesys bus kreipiama į strateginių infrastruktūros objektų apsaugą. Į pratybas bus įtraukti: suskystintų dujų terminalas, Klaipėdos jūrų uostas ir kt.



Pagal pratybų scenarijų, nežinomos ginkluotos grupuotės kels neramumus ir riaušes Klaipėdos mieste, bandys užimti vietos administracijos objektus. Vidaus reikalų ministerijos padaliniams neturint pakankamų pajėgumų neramumams nuslopinti, į pagalbą bus pasitelktos Lietuvos kariuomenės greitojo reagavimo pajėgos ir bus įsteigtos karinės operacijų teritorijos, kuriose kariai galės panaudoti karinę jėgą.

Situacijai stabilizuoti ir reaguoti į incidentus planuojama panaudoti Lietuvos kariuomenės Greitojo reagavimo pajėgas. Taip pat bus imituojami įvairiausio pobūdžio incidentai, siekiant treniruotis tinkamai užtikrinti Klaipėdos miesto gyventojų saugumą.

Pratybų „Žaibo kirtis 2016" įvykiai

Kovo 9 d.
10.45 val. Spaudos konferencija Klaipėdos Prano Mašioto progimnazijoje (Varpų g. 3). Pratybas „Žaibo kirtis 2016" pristatys pratybų vadovas Lietuvos kariuomenės Jungtinio štabo viršininkas brigados generolas Vilmantas Tamošaitis, Vidaus reikalų ministerijos ir Klaipėdos miesto savivaldybės atstovai.

Iš kart po spaudos konferencijos bus galimybė stebėti vieną iš pratybų epizodų - Karinių oro pajėgų sraigtasparnio nusileidimą mokyklos stadione ir sužeisto kario evakuacija.

13.30-15.30 val. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento ir Taikos meto užduočių operacinių pajėgų kariai vykdys laivo ir keleivių spec. cheminių medžiagų švarinimą (DFDS keltas prieplaukoje).

Pagal pratybų scenarijų, iš plaukiančio kelto gaunama informacija, kad keleiviai skundžiasi bloga savijauta, denyje jaučiasi stiprus garstyčių kvapas, galimai pasklido nežinomos kilmės cheminė medžiaga, kuri skleidžia aštrų kvapą. Klaipėdos miesto savivaldybė kartu su Klaipėdos jūrų gelbėjimo koordinavimo centru, Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija ir Klaipėdos apskrities priešgaisrine gelbėjimo valdyba, vadovaudamiesi sąveikos planais, rengiasi kelto atvykimui į Klaipėdos jūrų uostą ir kreipiasi pagalbos į Lietuvos krašto apsaugos ministeriją dėl Lietuvos kariuomenės karinių vienetų pasitelkimo atlikti pavojingos medžiagos identifikavimą, lokalizavimą, keleivių švarinimą, teritorijos aptvėrimą ir evakavimą.

Kovo 10 d.
Klaipėda paskelbiama karine operacijų teritorija:
Sustiprinama strateginių objektų, apsauga (Klaipėdos nafta, Ignalinoje atominės elektrinės oro erdvės apsauga/gynyba);

Taikos meto užduočių operacinių pajėgų ir Klaipėdos policijos patruliai vykdys sustiprinto patruliavimo užduotis Klaipėdos mieste;

Karinių oro pajėgų sraigtasparnio nusileidimas ir sužeisto kario evakuacija (vieta ir laikas bus patikslinti).

Kovo 11 d.
12.00 val. pratybose dalyvaujantys kariai kartu su Klaipėdos jaunimo organizacija ir Klaipėdos įgulos kariais kviečia klaipėdiečius ir miesto svečius kartu paminėti Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dieną - Kovo 11-ąją Atgimimo aikštėje. Į šventę atėjusieji bus pakviesti dalyvauti kuriamoje stilizuotoje Gediminaičių stulpų figūroje. Taip pat susirinkusieji galės apžiūrėti karių ginkluotę ir ekipuotę, gros Karinių jūrų pajėgų orkestras.

Į Klaipėdos miestą atvyks Lietuvos kariuomenės Greitojo reagavimo pajėgos. Apie 1600 karių su technika iš Lietuvos didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų bataliono Alytuje ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo mechanizuotojo pėstininkų bataliono Rukloje, Jonavos r.

Kovo 12-13 d. planuojami intensyviausi pratybų veiksmai Klaipėdoje: bus vykdomos bendros karinės operacijos, naudojami garsiniai šaudmenys ir pirotechnika.

Kovo 13 d.
13.00-15.00 val. Svečių ir žiniasklaidos diena. Greitojo reagavimo pajėgos, Specialiųjų operacijų pajėgos ir kiti padaliniai vykdys įvairias operacijas.

Kovo 14 d.
Greitojo reagavimo pajėgų išvykimas į nuolatinės dislokacijos vietas Alytuje ir Rukloje, Jonavos r.

Kovo 15-16 d. vyks mobilizacinė pratybų dalis Vilniuje, Kaune, Alytuje ir Utenoje. Pašauktieji karo prievolininkai turės atvykti į įsteigtus keturis šaukimo punktus.

Kovo 15 d. Utenoje ir Alytuje, 15-16 d. Kaune ir Vilniuje rezervo kariai, kurie yra gavę šaukimo lapelius vyks į priskirtą šaukimo punktą.

Utenoje, Kaune ir Alytuje Šaukimo punktai veiks nuolatinės dislokacijos vietose esančiuose karo prievolės centruose, Vilniuje bus įsteigtas mobilus šaukimo punktas.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder