Klaipėdoje suskambės kūjai ir kūjeliai

Klaipėdoje suskambės kūjai ir kūjeliai

Sakoma: kiekvienas yra savo laimės kalvis. O kas per vienas tas kalvis? Kad toks amatas gyvuoja jau nuo seno, žino visi. Žinome ir tai, kad kalviai kaustydavo arklius. O ką dar jie darydavo ir tebedaro iki šiol?

Į šiuos ir kitus klausimus gausite atsakymus apsilankę Klaipėdos kruizinių laivų terminale rugpjūčio 9-10 dienomis.

Prie išlikusio elingo Lietuvos kalvių sąjunga sumontuos atviras kalviškas dirbtuves. Čia degs tikri kalviški žaizdrai, autentiškos dumplės pūs orą liepsnai, o priekalai skambės nuo kūjų ir kūjelių gausybės. Senovinis pneumatinis kūjis drebins krantinę savo galingais smūgiais.

Kalviai iš Lietuvos ir užsienio šalių, jau aštuntąjį kartą besirenkantys į Tarptautinį kalvystės plenerą „Keturi vėjai 2014“, kviečia klaipėdiečius ir miesto svečius pažinti kalvystės amatą gyvai, patraukliai ir linksmai.

Šeštadienį 13 val. plenero dalyviai susiburs rimtam darbui. Klaipėdai paskelbus Vėtrungių metus, kalviai nusprendė nelikti nuošalyje. Jų vėtrungė skirsis nuo jau sukurtų ar išlikusių senovinių vėtrungių. Kalviai dirba su metalu, tad gaminti tradicinių medinių Kuršių krašto vėtrungių neketina.

17 val. vyks plenero dalyvių varžytuvės. Be tradicinių ilgiausios vinies kalimo, metalo pratempimo, bus ir naujos rungtys: meistro ir pameistrio, pasagos kalimas ir metalo kaitinimas su kniedijimu.

Po šių rungčių bus pakviesti varžytis žiūrovai. Jie galės dalyvauti tikro kūjo, sveriančio 25 kg, iškėlimo rungtyje. Stipriausieji galbūt pralenks kalvius ir nukals ilgiausią vinį. Moterys galės "pagauti laimę" pasagos metimo rungtyje.

Geriausiai pasirodžiusiųjų lauks prizai.

Sekmadienį paaiškės, kokią vėtrungę nukalė visi plenero dalyviai. Bus įteikti diplomai, ir kalviai triukšmingai atsisveikins su Klaipėdos miestu.

"Nepraleiskite progos pažinti kalvystės amatą ir geriausius jo meistrus. Pasinaudokite nekasdiene proga būti kalviais", - raginama organizatorių pranešime.

Renginys nemokamas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder