Klaipėdoje statomi trys nauji biokuro katilai

Klaipėdoje statomi trys nauji biokuro katilai

Siekiant klaipėdiečius aprūpinti pigesne šiluma, Klaipėdoje statomi trys nauji biokuro katilai: du Klaipėdos rajoninėje katilinėje Šilutės plente, vienas – Lypkių rajoninėje katilinėje.

Įgyvendinusi šiuos projektus pagrindinė miesto šilumos tiekėja AB „Klaipėdos energija“ turės galimybę sumažinti gamtinių dujų naudojimą ir taip išlaikyti konkurencingą šilumos kainą.

„Biokuras išlieka daugiau nei du kartus pigesnis nei gamtinės dujos, todėl miesto įmonė investuoja į šias pigesnio kuro katilines. Atsimenu karštą diskusiją, reikia to ar ne, tačiau šiandien jau turbūt ir didžiausiems kritikams turėtų būti aišku, kad tai kelias į kokybišką ir pigesnę šilumą“, – sako Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Nauji biokuro katilai statomi įgyvendinant tris Europos Sąjungos Sanglaudos fondo finansuojamus katilinių rekonstravimo projektus. Lypkių rajoninėje katilinėje numatoma įrengti 8 MW biokuro garo katilą su kondensaciniu dūmų ekonomaizeriu, Klaipėdos rajoninėje katilinėje – du po 8 MW biokuro katilus su kondensaciniais dūmų ekonomaizeriais. Pradėjus eksploatuoti naujus katilus sumažės ir šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijų kiekis. Lypkių rajoninėje katilinėje darbus baigti ketinama jau po mėnesio, o Klaipėdos rajoninėje katilinėje Šilutės plente – vasaros pradžioje.

Bendra projektų vertė – 9, 4 mln. eurų, iš jų – apie 50 proc. iš ES fondų, likusi dalis investuojama iš bendrovės sukauptų ir pasiskolintų lėšų.

Dar viena iš šilumos kainos mažinimo galimybių – teisinio reguliavimo keitimas. Savivaldybių valdomų didžiųjų energetikos įmonių atstovai vieningai tvirtina, jog Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos patvirtinta nauja šilumos supirkimo iš nepriklausomų gamintojų tvarka yra ydinga ir gali padidinti vartotojų mokesčius už šilumą. Didžiųjų miestų merai gruodį kreipėsi į Seimą kviesdami sustabdyti šią tvarką bei Šilumos ūkio įstatymo pataisomis įtvirtinti reguliavimo ir konkurencijos balansą šilumos gamyboje, tačiau Seimas klausimo svarstymą atidėjo. Jei į siūlymus būtų atsižvelgta, jau šį mėnesį  klaipėdiečiai būtų sulaukę 5 proc. mažesnių sąskaitų už šilumą. Šiuo metu Klaipėda iš didmiesčių pagal šilumos kainą yra 3 vietoje, nusileidžia Šiauliams ir Vilniui.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder