Klaipėdoje skelbiama gripo epidemija

Klaipėdoje skelbiama gripo epidemija

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius vasario 6 d. pasirašė įsakymą „Dėl gripo epidemijos skelbimo Klaipėdos mieste“.

Sveikatos priežiūros įstaigų vadovai informuoti apie vykdomos veiklos organizavimą pagal Pasirengimo gripo pandemijai Klaipėdos mieste priemonių planą.

Sustiprintas savivaldybėje veikiančių sveikatos priežiūros įstaigų veiklos gripo epidemijos laikotarpiu koordinavimas.

Vaikų ugdymo įstaigų vadovai įpareigoti apriboti bet kokius masinius renginius vaikų ugdymo įstaigose, sugriežtinti privalomą patalpų vėdinimą ir nukenksminantį valymą, asmens higienos reikalavimų laikymąsi, sugriežtinti ikimokyklinio amžiaus vaikų sveikatos būklės kontrolę, priimant vaikus į grupes, ir sergančių vaikų laikiną izoliaciją ikimokyklinėse įstaigose.

Ugdymo įstaigų vadovams su įstaigos steigėju pavesta spręsti dėl laikino vaikų ugdymo veiklos nutraukimo, kai gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis serga daugiau kaip 20 % ugdymo įstaigos mokinių.

Socialinių paslaugų įstaigų vadovams pavesta atsisakyti masinių renginių organizavimo. Visuomeninės paskirties įstaigų (kultūros, mokslo, sporto ir kt. viešų patalpų) vadovai įpareigoti užtikrinti neišvengiamose gyventojų susibūrimo vietose priešepideminių gripo apsaugos priemonių taikymą (patalpų periodinį vėdinimą ir nukenksminantį valymą drėgnu būdu, rankų higienos laikymąsi ir kt.), taip pat atsisakyti masinių renginių organizavimo.

Klaipėdos miesto valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos prašoma sugriežtinti saugos reikalavimų kontrolę maisto tvarkymo įmonėse. Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos Klaipėdos skyriaus prašoma sugriežtinti higieninio režimo kontrolę viešosiose įstaigose.

Gripo epidemija jau paskelbta keliolikoje Lietuvos savivaldybių.

Gripas - tai ūminė kvėpavimo takų infekcija, dėl kurios kenčia ne tik gyventojų sveikata, bet ir socialinis gyvenimas, o šalies ūkis patiria nuostolių dėl didelio sergamumo, komplikacijų, jų gydymo, nedarbingumo, vaikų ugdymo įstaigų nelankymo, masinių renginių ribojimo ir kt.

Nors skiepai yra pati efektyviausia priemonė, apsauganti nuo gripo ir jo sukeliamų komplikacijų, nereikėtų pamiršti ir nespecifinių gripo bei ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų prevencijos priemonių.

Rekomenduojama:

  • tinkamai ir dažnai plauti rankas, nusiplovus jas nusausinti;

  • vengti sąlyčio su sergančiais asmenimis;

  • vengti masinio žmonių susibūrimo vietų;

  • laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo rekomendacijų – prisidengti nosį ir burną, vienkartines nosinaites nedelsiant išmesti, nusiplauti rankas;

  • neplautomis rankomis stengtis neliesti akių, nosies ir burnos;

  • gerai vėdinti patalpas;

  • susirgus kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigą, neiti į darbą, sergančių vaikų neleisti į vaikų ugdymo įstaigas, gydytis, kaip nurodė gydytojas;

  • sergantys gripu asmenys apsaugoti kitus gali dėvėdami medicinines kaukes, kurios sulaiko kvėpavimo takų sekretus kosint ar čiaudint, bei sveiki žmonės slaugydami sergantį asmenį taip pat turėtų dėvėti medicininę kaukę.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder