Klaipėdoje puoselės prancūzišką kultūrą

Klaipėdoje puoselės prancūzišką kultūrą

Antradienį Klaipėdoje Prancūzijos ambasados Lietuvoje, uostamiesčio savivaldybės ir Klaipėdos universiteto atstovai sutarė glaudžiau bendradarbiauti kino, šiuolaikinio šokio ir istorinės atminties srityse. Taip pat atidengtos prancūzmetį Klaipėdoje įamžinančios memorialinės lentos.

Minint Lietuvos šimtmetį Prancūzijos ambasada ir Prancūzų institutas Lietuvoje rengia daug renginių su šūkiu "Prancūzijos ir Lietuvos "atrastas laikas" Europoje". Vienas iš renginių - Klaipėdos dramos teatre įvykęs bendradarbiavimo sutarties įtvirtinimas, pasirašant priedus, įvardinančius veiklos priemones kiekvienoje iš įvardintų kultūros sričių.

Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas kalbėjo apie tai, kad prancūzai prieš beveik šimtmetį Klaipėdoje paliko ryškų pėdsaką. "Turime bendras gražias istorines sąjajas, tuo pat metu įsipareigojame kurti naują istoriją kartu", - sakė jis.

Prancūzijos ambasadorius Lietuvoje Filipas Žanto (Philippe Jeantaud) teigė, kad lietuviai ir prancūzai žiūri bendra kryptimi ir ši diena yra ypatinga diena dviejų tautų santykiams.

"Visi pritariame darbo metodui - kalbėti yra gerai, bet dirbti, veikti yra geriau. Kultūra yra daugiau nei vien kultūra siaurąja žodžio prasme. Tai - bendra kalba, sąlygos, būtinos tam, kad galėtume kartu dirbti Europoje, tai bendras turtas", - kalbėjo ambasadorius.

ĮSIPAREIGOJO. Prancūzijos ambasados Lietuvoje, uostamiesčio savivaldybės ir Klaipėdos universiteto atstovai sutarė glaudžiau bendradarbiauti kino, šiuolaikinio šokio ir istorinės atminties srityse.

Klaipėdos universiteto laikinasis rektorius Artūras Razbadauskas vylėsi, kad bendradarbiavimas galėtų peraugti ir į mokslinę sferą - galbūt galėtų būti atliekami bendri tyrimai ir pan.

Po sutarties priedų pasirašymo mieste įvyko trijų memorialinių lentų Prancūzijos administravimo Klaipėdos krašte 1920-1923 m. atminimui įamžinti: ant buvusios prancūzų prefektūros pastato Sukilėlių g. 12, ant buvusios prefekto, Klaipėdos krašto civilinio komisaro Gabrielio Petisnė rezidencijos pastato Liepų g. 10 ir ant buvusio Klaipėdos krašto vyriausiojo komisaro, generolo Dominyko Odry rezidencijos pastato Herkaus Manto g. 25.

Pirmasis Klaipėdos ir Prancūzijos menininkų bendradarbiavimo rezultatas - prancūzų choreografo Alban Richard ir uostamiesčio šokio teatro "PADI DAPI Fish" kartu sukurto šiuolaikinio šokio spektaklio "Pareiškiu-Brandir" premjera, į kurią, vyksiančią šiandien ir rytoj, bilietai klaipėdiečiams buvo dalijami nemokamai.

Klaipėda ir Prancūzija įtvirtino bendradarbiavimą, atidengtos memorialinės lentos

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder