Klaipėdoje liepsnojo Joninių laužai

Klaipėdoje liepsnojo Joninių laužai

Tradicija tampanti Joninių šventė ant uostamiesčio Jono kalnelio šiemet nugriaudėjo ne ką prasčiau - dešimtys folkloro ansamblių ir kapelų linksmino čia susirinkusiuosius, žmonės domėjosi šios stebuklingos nakties burtais, pynė ir plukdė įvairiaspalvius vainikus, o naktį sužibo įspūdingi laužai.

Vakare prasidėjusiai šventei startą davė iki vėlumos uostamiesčio senamiestyje ūžęs Joninių "jomarkas" - čia savo produkciją siūlė žolininkai, vainikų pynėjai, tradicinių amatų meistrai, senoviško maisto gamintojai. Antrą kartą "jomarke" dalyvavę prekybininkai tikino, jog, kaip ir įprasta, klaipėdiečiai tik žvalgėsi, bet nepirko.

"Nieko baisaus - dar nupirks, - šyptelėjo vainikų prekeivė iš Klaipėdos rajono. - Kuo mano vainikai ypatingi? Kaip ir visi Joninių vainikai, jie laikomi namie turi magiškų galių - apsaugo nuo piktųjų dvasių, ligų, blogos akies."

"Jomarkui" kiek aprimus miestelėnai patraukė link Jono kalnelio. Vakarop čia prasidėjo Klaipėdos etnokultūros centro organizuota tradicinė Joninių šventė.

"Simonas Daukantas Jonines vadino vainikų švente - būtent Klaipėdos miestas gražiausiai šventė šią tradiciją, nes Klaipėdos senajame turguje daugelį metų vainikai buvo pardavinėjami. Šiandien jų galėjote pamatyti ir "jomarke", o dabar juos piname čia, ant Jono kalnelio", - sakė ne pirmus metus Jonines uostamiestyje švenčianti ir šiumetę šventę pradėjusi etnologė Gražina Kadžytė. Ji pasidžiaugė, jog klaipėdiečiai dėl savo geografinio ypatumo saulės šviesa gali džiaugtis net 17 minučių ilgiau.

Ji priminė, jog džiaugtis yra dėl ko - uostamiestis garsėja Jono ir Janinos vardu pakrikštytų žmonių gausa - jų pilna tiek vyresnio amžiaus, tiek ir gimusių šiemet. Be to, šventei pasirinkta unikali vieta - kalnelis, į kurio apglėbtą salą norint patekti reikia lįsti į tunelį arba kopti kalnan.

Ne vieną šventės lankytoją nustebino daugybė filmavimo kamerų - jau trečius metus tradiciškai ant Jono kalnelio vyksta folklorinės muzikos laidos "Duokim garo!" finalinės varžytuvės. Dėl šios priežasties šventės šurmulyje buvo galima išgirsti daugybę įvairiausių Lietuvos tarmių bei užsienio kalbų, nes tarpusavyje varžėsi kolektyvai iš Žemaitijos, Dzūkijos, taip pat tautinių bendrijų kolektyvai.

"Bursimės, deginsime laužus, žaisime žvejų žaidimus ir deginsime raganas", - duodami startą varžytuvėms paskelbė laidos vedėjai ir iš televizijos ekranų gerai atpažįstami veidai - Loreta Sungailienė ir Stanislovas Kavaliauskas.

Nebuvo pamiršti Jonai, Janinos, Janiai, Džonai ir kiti šio Europoje itin populiaraus vardo turėtojai - jie buvo kviečiami prie scenos, ant jų kaklų kabinami vainikai ir skambėjo specialios dainos jiems.

Vidurnaktį uždegtas Joninių laužas sujungė šventės dalyvius į smagius ratelius. Ko gero įspūdingiausias laužas buvo VšĮ „Ugnis ir kaukė“ kolektyvo sukurta unikali skulptūra ant vandens „Ugninis paparčio žiedas“.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder