Klaipėdoje laisvės žodžiai skambėjo įvairiomis kalbomis

Klaipėdoje laisvės žodžiai skambėjo įvairiomis kalbomis

Kovo 11-ąją nešini trispalvėmis vėliavėlėmis klaipėdiečiai susirinko švęsti Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną Atgimimo aikštėje.

Su laisvės diena miestiečius iškilmingai pasveikino miesto meras Vytautas Grubliauskas ir pranciškonas brolis Benediktas, kuris priminė, jog Klaipėda yra Vilties miestas. Į sceną žengė ir vilties piligrimai - skautai, kurie Kovo 11-osios proga surengė karališką žygį senuoju pašto keliu iš Nidos į Klaipėdą. Žygeiviai į uostamiestį atnešė Nidoje vaikų parašytus vilties laiškus Klaipėdos senoliams. Perduoti vilties paštą buvo patikėta miesto merui, o žygeiviai iliustravo brolio Benedikto sveikinimą- linkėjimą miestiečiams prie blogį kovoti gerumu, prieš neapykantą - meile, įveikti beviltiškumą tikėjimu ir viltimi, iš šių prasmingų žodžių sudėdami dėlionę - vilties paukštį, tikėjimo simbolį.

Po to į sceną buvo pakviesti Klaipėdoje gyvenančių tautinių bendrijų ir įvairių tautų atstovai, kurie savo kalba sveikino susirinkusiuosius su švente ir deklamavo pirmąsias Lietuvos Respublikos himno eilutes. Scenoje skambėjo latvių, rusų, ukrainiečių, lenkų, armėnų, azerbaidžianiečių, hidiš, hindi, bengalų ir kitos kalbos. Valstybine kalba sugiedoti "Tautinę giesmę" visiems šventės dalyviams padėjo Klaipėdos universiteto mišrus choras "Pajūrio aidos", vadovaujamas Algirdo Šumskio. 

Aikštėje klaipėdiečiai galėjo perskaityti ir originalo kalba bei į lietuvių kalbą išverstus kitų uostamiestyje gyvenančių tautų himnus. Tautų draugystę ir vienybę laisvoje Lietuvoje buvo galima įprasminti pinant ir keičiantis draugystės apyrankėmis bei sagėmis. Kovo 11-osios šventiniame koncerto metu susirinkusiuosius linksmino reperis Omerta ir Klaipėdos merginų duetas "Golden Age".

Savo mintis apie laisvę klaipėdiečiai galėjo išreikšti ant 15 metrų sienos, rašydami pabaigą sakiniui "Aš jaučiuosi laisvas, kai..." Vaikai, klausiami renginio vedėjų, nesidrovėjo ir garsiai į mikrofoną pasakyti, kas jiems yra laisvė. "Laisvė tai - meilė, draugystė, nepriklausomybė, gėris..." - vardino ateities karta.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder