Klaipėdoje įrengs krematoriumą

Klaipėdoje įrengs krematoriumą

Uostamiestyje, Joniškės gatvėje, esančius laidojimo namus "Aterna" planuojama rekonstruoti ir juose įrengti kremavimo liniją. Skaičiuojama, kad per metus čia būtų įmanoma sudeginti 8 tūkst. mirusiųjų palaikų.

Tiesa, kol kas rekonstrukcijos leidimas dar nėra gautas, bet įmonė jau pradėjo reikiamas procedūras. Viliamasi, kad pastato rekonstrukcija galėtų būti pradėta dar šiais metais. Optimistinis planas toks, kad dar kitąmet klaipėdiečiams nebereikės vežti artimųjų palaikų kremuoti į Kėdainius arba Rygą.

"Atlikome tyrimą ir pastebėjome tendenciją, kad kremavimo poreikis Klaipėdoje kasmet vis didėja. Prieš dešimt metų mūsų įstaiga į Rygą kremuoti išveždavo maždaug 20-30 klaipėdiečių, o 2015-aisiais jų jau buvo 118. O visame mieste tais metais kremuoti išvežta buvo maždaug 300, pernai - dar daugiau, 400, klaipėdiečių palaikų", - pasakojo "Aternos" direktorė Vitalija Rumbaitienė.

Tad esą ir nuspręsta palengvinti klaipėdiečiams gyvenimą, kad jiems nebereikėtų papildomai mokėti dar ir už transportavimo išlaidas.

"Manome, kad krematoriumo paslaugomis Klaipėdoje naudotųsi visos Žemaitijos gyventojai", - svarstė V. Rumbaitienė.

Be to, esą tai padėtų spręsti ir vietų trūkumo kapinėse problemą.

Direktorė neatskleidė, kiek kainuos kremavimo linijos įrengimas, tačiau pabrėžė, jog tai labai brangus malonumas.

"Be paskolos neišsiversime. Didžiąją kainos dalį sudaro valymo-filtravimo sistemos įrengimas. Lietuvoje labai griežti reikalavimai, tad į aplinką iš krematoriumo patenka visiškai švarus oras", - pasakojo "Aternos" vadovė.

Pasak jos, Aplinkos apsaugos agentūra jau pateikė išvadą, kad Joniškės gatvėje gali būti įrengtas krematoriumas. Be to esą tokia galimybė buvo numatyta ir 2011 metais rengtame tos teritorijos detaliajame plane.

"Dar turime gauti leidimą rekonstrukcijai iš Savivaldybės. Jei nebus jokių trikdžių, gal dar šiemet pavyks pradėti realius darbus", - sakė V. Rumbaitienė.

Kol kas Lietuvoje veikia vienintelis krematoriumas, kuris prieš 5 metus buvo įrengtas Kėdainiuose. Oficialioje svetainėje skelbiama, kad šioje įstaigoje kremavimo paslauga kainuoja 315 eurų, tačiau tokiu atveju galima pasirinkti kremavimo laiką, o palaikai sudeginami per 24 val. Neturint ypatingų pageidavimų paslauga gali kainuoti perpus pigiau.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder