Klaipėdoje finišavo pirmasis ekspedicijos etapas

Klaipėdoje finišavo pirmasis ekspedicijos etapas

Liepos 4 dieną Klaipėdoje, Šiaurės rage, prisišvartavo unikalus burinis laivas kurėnas, pažymėdamas savaitę trukusio projekto „Nacionalinė ekspedicija. Nemunu per Lietuvą“ finišą. Ekspedicijos metu aplankytos istoriškai ir kultūriškai svarbios Lietuvai vietos paliko neišdildomų įspūdžių ir visko mačiusiems įgulos nariams.

Į Klaipėdą atvykusius ekspedicijos dalyvius su dovanomis pasitiko meras Vytautas Grubliauskas, kelionę pavadinęs antrąja Odisėja, o Klaipėdos uosto atstovas Evaldas Zacharevičius įgulos nariams įteikė Klaipėdos uosto skrybėlaites.

Kaune prasidėjusi kelionė Nemunu įgulos dalyviams buvo unikali patirtis. Laikinosiose stovyklavietėse vykę užsiėmimai atskleidė pamirštą Lietuvos kultūrą ir papročius bei stulbinantį dar neištirtų kraštovaizdžių grožį. Vienas iš dalyvių – profesorius Alfredas Bumblauskas - prabilo apie atrastą per mažai tirtą piliakalnių kompleksą, prilygstantį Kernavei, apie žymius tiek Lietuvoje, tiek užsienyje žmones, kilusius iš mažų Lietuvos miestelių ir apie smagią įgulą, keliavusią kartu.

Ekspedicijoje dalyvavusi Zita Kelmickaitė nusakė savo įspūdžius: „Jaučiu pasididžiavimą, kad šiandien mes turime ką parodyti lietuviams“, - po kelionės vykusioje spaudos konferencijoje kalbėjo etnologė.

Ekspedicijoje įgauta patirtis parodė, kiek gražių vietų Lietuvoje yra pamirštos, todėl ji skatino visus didžiuotis sava šalimi ir nuvykti ne tik į didžiuosius kurortus, bet ir mažus miestelius, aplankyti gyvuosius gamtos paminklus ir muziejus.

Žurnalistas Edmundas Jakilaitis atskleidė daugiau kelionės detalių: „Mūsų komandoje buvo bemaž 20 žmonių, neskaitant įgulos. Filmavome labai įspūdingus vaizdus. Tokių vaizdų televizijoje aš nesu matęs. Tai buvo pirmasis ekspedicijos etapas, kurio metu sukaupta medžiagos net aštuoniems, o gal ir didesniam kiekiui dokumentinių filmų.“

Laivo kapitonas, Lietuvos jūrų muziejaus direktorius Romualdas Adomavičius džiaugėsi neįprasta įgula ir kilniu ekspedicijos tikslu: „ Man patiko kelionės idėja parodyti tėvynę, kad žmonės ją pažintų ir mylėtų. Tik gaila, kad plaukdami Nemunu neprasilenkėme nei su vienu laivu ar valtimi“, - sakė kapitonas, tikėdamasis paskatinti žmones daugiau keliauti vandens transportu.

Įgulos narys buvo ir lenktynininkas Benediktas Vanagas. „Galiu reprezentuoti statistinį lietuvį, kuris galvoja, kad puikiai pažįsta Lietuvą. Po šitos kelionės suvokiau, kad Lietuvoje dar daug neatrastų vietų“, - sakė lenktynininkas, pasižadėjęs sau aplankyti ir daugiau šalies vietų.

Atlikėjas Gabrielius Liaudanskas – Svaras, ekspedicijoje dalyvavęs su savo sūnumi Mykolu, projektui negalėjo daug gražių žodžių: „Ši nacionalinė ekspedicija yra daugialypis ir įvairiaprasmis reiškinys, aš labai džiaugiuosi, kad galiu būti jos dalimi. Iš būsimų filmų galite tikėtis ko norite, bet mes jus tikrai nustebinsime“, - sakė dainininkas.

Ekspedicijoje dalyvavo ir Vilniaus Universiteto istorijos fakulteto magistrantai, kuriems projektas „Nacionalinė ekspedicija. Nemunu per Lietuvą“ buvo ne tik unikali patirtis, bet ir galimybė išgirsti knygose neaprašomų Lietuvos istorijos faktų iš žymių žmonių lūpų. „Šie žmonės – mūsų autoritetai. Tikiuosi, kad tokių projektų bus ir daugiau“, - sakė Simonas, besidžiaugdamas turėta galimybe dalyvauti šiame projekte.

Kitais metais planuojamas antrasis ekspedicijos etapas, toliau bus renkama medžiaga dokumentiniams filmams apie neatrastus Lietuvos kraštus.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder