Klaipėdoje - pirmoji šalčio auka

Klaipėdoje - pirmoji šalčio auka

Paspaudus stipresniam šaltukui, trečiadienį Klaipėdoje, Tilžės gatvėje esančiame sandėliuke, rastas negyvas benamis, įtariama, miręs dėl šalčio.

Tad Klaipėdos miesto nakvynės namų darbuotojai prašo gyventojus būti pilietiškus ir šiomis dienomis pamačius kurs nors po balkonu ar gatvėje gulintį vargetą, informuoti juos apie tai. Socialiniai darbuotojai atvyks įvertinti situacijos, atveš karštos arbatos, patars žmogui, kur jam prisiglausti, kad nesušaltų.

"Paspaudus šalčiui esame tolerantiškesni. Šilutės pl. 8 esančiuose laikino apnakvindinimo namuose leidžiame benamiams būti ne tik naktį, bet, jei jie neturi kur eiti, ir dieną. Griežtai nežiūrime ir į tuos, kurie būna lengvai išgėrę. Jei jie nesielgia agresyviai, leidžiame ir išgėrusiems prisiglausti", - pasakojo Klaipėdos miesto nakvynės namų direktoriaus pavaduotoja socialiniams reikalams Indra Joniuškienė.

Šilutės plente esančiuose nakvynės namuose pastarosiomis dienomis visus norinčius prisiglausti sunku ir sutalpinti. Nors yra tik 52 vietos, norinčiųjų šiltai permiegoti būna kur kas daugiau. Praėjusias kelias naktis miegojo po 65.

"Esame tam pasiruošę. Turime daugiau čiužinių, ir antklodžių. Randame vietos kiekvienam", - sakė I. Joniuškienė.

Paspaudus šalčiui benamiai tampa dažnesni bibliotekų ar skaityklų lankytojai. "Kauno atžalyno" bibliotekos darbuotoja Diana pasakojo, kad pastarosiomis dienomis skaitykloje pilna benamių.

"Ypač daug jų būna antrojoje dienos pusėje, būna ir septyni, ir aštuoni. Jie pas mus nori palaukti, kol atidarys laikinos nakvynės namus ir įleis. Mes dirbame iki 19 val., o į nakvynės namus, regis, įleidžia nuo 20 val. Tad jie ir glaudžiasi pas mus. Pasiima kokį laikraštį ir neva skaito. Sušyla, užmiega... Bet jei labai nedvokia, nevarome. Mūsiškiai jau jie", - pasakojo bibliotekininkė.

Tiesa, visi čia užsukantys benamiai turi skaitytojo bilietą.

Visgi ne visiems benamiams pasiseka susirasti šiltesnę vietelę. Klaipėdos greitosios medicinos pagalbos stoties vyr. gydytojo pavaduotoja Nijolė Dambrauskienė apgailestavo, kad praėjusį trečiadienį vienas maždaug 60 metų nuolatinės gyvenamosios vietos neturintis vyras sušalo mirtinai.

"Gyventojai informavo ir jį radome Tilžės gatvėje šalia gyvenamojo namo esančiame sandėliuke. Matyt, jis kurį laiką jau ten glaudėsi. Radome jau mirusį, įtariama, kad tai - šalčio auka", - sakė N. Dambrauskienė.

Paradoksalu, bet paspaudus šalčiams, greitosios medicinos pagalbos darbuotojai sulaukia kur kas mažiau iškvietimų gelbėti benamius nei šiltesnėmis dienomis.

"Šiaip tokių iškvietimų turime kasdien. Patys benamiai reikalauja, kad vežtume juos į gydymo įstaigą, nors dažnai tam nėra jokios priežasties. O kai oras atšąla, jie tartum visi dingsta. Matyt, randa kur šiltai prisiglausti", - svarstė N. Dambrauskienė.

Pasak jos, dažniausiai šalčio aukomis tampa benamiai ir žvejai.

"Praėjusiais metais ne vienas žvejys apšalo rankas. Šiemet, laimei, dar tokių atvejų neturėjome", - sakė greitosios medicinos pagalbos atstovė.

Kam pranešti?

Pamačius gatvėje ar kitoje viešojoje vietoje šąlantį benamį reikėtų skambinti socialiniams darbuotojams tel. (8 46) 311204 arba informuoti el. p. [email protected].

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder