Klaipėdoje - diskusija apie medžių naikinimą

Klaipėdoje - diskusija apie medžių naikinimą

Klaipėdos miesto istorinėje dalyje – K.Donelaičio ir S.Šimkaus gatvėse – iškirtus  išlakius kaštonus ir liepas, pradėta piktintis beatodairišku medžių naikinimu ir visišku visuomenės nuomonės ignoravimu. Lietuvos arboristikos centras, norėdamas apsaugoti želdynus nuo neprotingo naikinimo, gegužės 6 dieną 13 val. Klaipėdoje rengia diskusiją „Medžių gerovė žmogaus kuriamoje aplinkoje“, kurioje mokslo, ugdymo įstaigų, miesto želdininkystės bei miškininkystės, pilietinės visuomenės atstovai, architektai, politikai aptars želdinių gerovės ir jų priežiūros teisinio reglamentavimo bei kitus klausimus.

Atviroje diskusijoje, kuri vyks Klaipėdos valstybinės kolegijos, Technologijų fakultete, salėje IV aukšte ( Bijūnų g. 10) dalyvaus Lietuvos arboristikos centro vadovas Algis Davenis, Lietuvos dendrologų draugijos narys Artūras Poškus. Apie tai, kaip reglamentuojami želdynai Vakarų Europoje papasakos Akvilė Matulytė, EP nario Bronio Ropės padėjėja. Apie Klaipėdos želdinių situaciją kalbės Lietuvos dendrologų draugijos narė Diana Baravykaitė,  apie kompleksinį gatvių tvarkymą mintimis dalinsis prof. Petras Grecevičius, Klaipėdos universiteto Architektūros, dizaino ir dailės katedros vedėjas, Lietuvos kraštovaizdžio architektų sąjungos narys. Klaipėdos žalųjų organizacijos vadovė Liudvika Kuzminčiūtė akcentuos visuomenės informavimo reikšmė želdinių priežiūros srityje. Laukiama ir Klaipėdos savivaldybės atstovų bei visų, kurie neabejingi žaliajam miesto rūbui.

Dėl minėtų medžių kirtimų yra susirūpinę ir Klaipėdos architektai. Jie prašo sustabdyti dabartinius kirtimus, kol nebus išnagrinėta reali situacija, įsiklausyta į visuomenės nuogąstavimus ir parengta tvarka, atitinkanti lūkesčius ir užtikrinanti harmoningą želdinių bei žmogaus sugyvenimą mieste. 

Arboristika – Lietuvoje dar mažai kam girdėtas žodis. Lietuvos arboristikos centrą prieš penkerius metus įkūrė gamtotyros, miškotyros ir kitų gamtos, aplinkos, inžinerijos ir technologijų, žemės ūkio mokslų išsilavinimą turintys asmenys. Juos suvienijo bendras siekis globoti ir ginti vieną svarbiausių ir, deja, vieną jautriausių ekosistemų – medžius.

Pasak centro vadovo Algio Davenio, arboristai – tai gamtos, meno ir inžinerijos mokslų žinovai, ekologai, aktualią šiuolaikinę teorinę ir praktinę parengtį turintys specialistai, siekiantys įvairiomis priemonėmis išsaugoti sveikus medžius ir jų augavietes.  

„Medžiai, – sako Algis Davenis, – aukščiausi, tvirčiausi ir ilgiausiai gyvenantys organizmai, tuo pačiu gausi ir ypatingai  svarbi gamtinės sistemos, kuriai priklausome ir mes – žmonės, dalis. Šios sistemos stabilumu – būtina žmonijos išlikimo sąlyga  – ir rūpinasi arboristai.“

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder