Klaipėdiečių jachtos „Defiance“ tragedija: du dingę, viena žuvusi

Klaipėdiečių jachtos „Defiance“ tragedija: du dingę, viena žuvusi

Sekmadienį po pietų sporto klubas „Ostmarine“, organizavęs Kapitono Stepono Kudzevičiaus regatą, kuri šeštadienį vyko Baltijos jūroje, surengė spaudos konferenciją. Įvykus tragedijai ir 8 žmonių gelbėjimo jūroje operacijai dėl susidariusio informacijos vakuumo, žiniasklaidoje pasipylė įvairūs neteisingi pranešimai.

Spaudos konferencijoje dalyvavo „Ostmarinos“ komandoras Osvaldas Kudzevičius, varžybų vyr. teisėjas Valerijus Bogunas ir jachtos „Extreme“, bandžiusios padėti jachtai „Esox“, kapitonas vilnietis Aidas Pivoriūnas. Pastarasis išreiškė padėką labai profesionaliai dirbusiems gelbėtojams.

Buriuotojai išreiškė užuojautą Klaipėdos jachtos „Defiance“ kapitono Olego Zelenino ir jo sūnaus Dmitrijaus Zelenino, dingusių jūroje, kurių paieška jau nutraukta, įgulos narės išgelbėtos 19 metų Olesios Orlovos, kuri, deja, šeštadienį vakare mirė ligoninėje, artimiesiems.

Ketvirtas šios įgulos narys Eduardas Gusevas buvo išgelbėtas, nugabentas į ligoninę, apklaustas, kol kas klubui su juo nepavyko susisiekti. Abu Zeleninai buvo patyrę buriuotojai, o O. Orlova su jais regatose dalyvavo jau nebe pirmą kartą. Kas nutiko šiai jachtai, maždaug už jūrmylės nuo uosto vartų jūroje, regatos organizatoriai sako nežinantys, bet, anot V. Boguno, jachta tikrai neapsivertė. Jos techninė būklė buvo gera.

Jachta „Defiance“ tebėra išmesta ant kranto tarp I ir II Melnragės, arčiau Pirmosios. Antroji jachta „Esox“, kurios visus 6 įgulos narius išgelbėjo straigtasparnis, taip pat yra išmesta ant kranto netoli šiaurinio molo.

Dėl stipraus vėjo ( gūsiuose jo greitis buvo 20 m/s), regata šeštadienį startavo ne 10.30 val. kaip planuota , o po 13 val., vėjui aprimus iki 15 m/s, gūsiuose – 16 m/s ir esant palankiai prognozei. Jūroje bangų aukštis buvo iki 3 metrų. Jachtų kapitonai patys priėmė sprendimą dalyvauti regatoje ir pageidavo, kad ji vyktų jūroje, o ne mariose. Distancija atsižvelgiant į oro sąlygas, pasak V. Boguno, buvo optimali. Didesnės jachtos turėjo plaukti jūroje tik 15 jūrmylių, mažesnės – 10 jūrmylių. Planuotas tik maždaug trijų valandų plaukimas.

Startavo 9 jachtos. Jachtos „Banga“ kapitonas netrukus po starto priėmė sprendimą grįžti atgal ir pasitraukti iš varžybų dėl jo laivui netinkamų oro sąlygų.

Šeštadienį įvykus tragedijai nebuvo galimybių nutraukti pirmąjį varžybų etapą, nes ne visos jachtos buvo grįžusios iki to laiko ir nebuvo galimybėms joms pranešti, kad regata nutraukiama. Ji buvo nutraukta tik tada, kai visi grįžo saugiai į krantą. Sekmadienį plaukimų jūroje kaip buvo planuota nebebuvo.

Taigi nepaisant tragiškų įvykių buvo paskelbti šių nelaimingų varžybų nugalėtojai – tarp didžiųjų jachtų I vieta atiteko jachtai „Keturi vėjai“, tarp mažesniųjų - „Afroditė“.

Klubas „Ostmarina“ ketina rinkti pinigus, kad nors šiek tiek galėtų palengvinti dingusiųjų ir žuvusios merginos artimiesiems. Svarstoma steigti labdaros fondą, kad buriuotojai galėtų aukoti žuvusiųjų šeimoms. Kol kas dar nenuspręsta, kokiu būdu tai bus daroma.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder