Klaipėdiečiai vienijasi: dėl smarvės surinko per 3 000 parašų

Klaipėdiečiai vienijasi: dėl smarvės surinko per 3 000 parašų

Klaipėdos gyventojai, nepatenkinti gyvenamosios aplinkos kokybe, surinko daugiau nei 3 tūkstančius parašų. Kitą savaitę iniciatyvinė grupė ketina kreiptis į prokuratūrą, o miesto politikų prašys skelbti ekstremalią situaciją.

Penktadienį popiet asociacijos Klaipėdos Marių bendruomenės vadovė Ligita Girskienė sakė, kad savo rankose jau turi 3 049 parašus, o nemažai lapų su keliais šimtais parašų dar turi sugrįžti iniciatyvinės grupės nariams.

Pasak L. Girskienės, pasirašė ne tik piečiausiai gyvenantys miestiečiai, bet ir kitų mikrorajonų gyventojai - nuo Baltijos prospekto iki piečiausių gatvių. Be to, lapų su parašais atnešė ir Klaipėdos rajono gyventojai iš Rimkų, Toleikių kaimų. Atskirai iniciatyvos imasi ir Ketvergių kaimas.

Gyventojų atstovė teigė sulaukusi laiško iš senamiestyje esančio viešbučio savininko, kuris taip pat norėjo prisidėti prie iniciatyvos, nes problemų dėl kvapų yra ir pačiame senamiestyje.

"Toks jausmas, kad visas miestas smirda", - sakė L. Girskienė.

Kitą savaitę bendruomenės atstovai skundą dėl smarvės gyvenamojoje aplinkoje ir visus surinktus parašus planuoja nešti į prokuratūrą. Jame bus prašoma ginti viešąjį interesą ir konstitucines teises į sveiką gyvenamąją aplinką, gyvenimo kokybės užtikrinimą.

Dar prieš tai L. Girskienė miestiečių parašus planuoja pateikti ir Klaipėdos miesto tarybos Ūkio ir aplinkosaugos komiteto nariams, posėdžiausiantiems antradienį. Politikų bus prašoma mieste skelbti ekstremalią situaciją.

Tokio siūlymo svarstymas jau yra įtrauktas į komiteto darbotvarkę, jį pateikė Tarybos narė Lilija Petraitienė.

Rašte teigiama, kad situacija dėl oro taršos šiaurinėje miesto dalyje ir smarvės pietinėje dalyje tapo grėsminga ir nevaldoma, todėl reikėtų inicijuoti miesto mero ir Tarybos kreipimąsi į Vyriausybę, Aplinkos ministeriją su rezoliucija dėl kontroliuojančių institucijų neveiksnumo suvaldant grėsmes dėl oro taršos.

Šiuo metu "Facebook" vyksta gyventojų inicijuota apklausa, ar klaipėdiečiai sutiktų prisidėti simbolinėmis sumomis (2-5 Eur) ir padėti Klaipėdos universiteto Jūros tyrimų institutui įsigyti įrangą, kuria būtų galima tirti kvapus bet kuriuo paros metu, nepriklausomai nuo smarvės kilmės. Svarstoma, kad tai paspartintų procesus, nes Savivaldybė, norėdama įsigyti tokią įrangą, turi skelbti gana ilgai trunkančius viešuosius pirkimus.

PARAŠAI. Po skundu pasirašė ne tik piečiausiai gyvenantys miestiečiai, bet ir kitų mikrorajonų ir Klaipėdos rajono kaimų gyventojai.

"Oro grupės" nuotr.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder