Klaipėdiečiai skubėjo pasidžiaugti sniego pasaka

Klaipėdiečiai skubėjo pasidžiaugti sniego pasaka

Vakar rytą klaipėdiečiai, pažiūrėję pro langus, aiktelėjo - šitokio grožio seniai nebuvo matę. Visi, kas tik turi kokį nors fotografuojantį prietaisą, puolė fotografuoti apsnigtus medžius. Uostamiesčio gyventojai žino: reikia skubėti, nes vakare viso to jau gali nebebūti - lietus nuplaus visus pėdsakus.

Žiema Klaipėdoje labiau asocijuojasi su audromis, kaulus smelkiančiu vėju, šlapdriba, plikledžiu. Toks purus ir gražus sniegas Lietuvos uostamiestyje vos ne anomalija. "Šiandien negali nefotografuoti", - aikčiojo kolegė. "Gali. Va, aš skubėjau į darbą ir nieko nefotografavau", - konstatavo kitas bendradarbis. Kad ir kaip būtų, vakar rytą ir redakcijoje visi pokalbiai sukosi apie sniegą ir jo sukurtą grožį. Tad ir reporteriai negalėjo likti nuošalyje, čiupo fotoaparatus ir išėjo į gatves.

Nemažai uostamiesčio gyventojų tradiciškai patraukė prie jūros pažiūrėti, koks grožis ten, ant šiaurinio molo.

Net ir gatvėse buvo kur kas mažiau surūgusių ir valdžia pasipiktinusių žmonių, labai daug buvo fotografuojančiųjų gražius vaizdus.

Be abejo, sniegu mažiau džiaugėsi automobilių vairuotojai, valantys apsnigtas mašinas, kiemsargiai, rausiantys takelius žmonėms praeiti, iš rajonų į darbą Klaipėdoje važinėjantys žmonės. Tačiau miesto Savivaldybė vakar skundų dėl sniego nesulaukė.

Gyventojai tiesiog grožėjosi

Ponas Česlovas sakė, kad tokie vaizdai Klaipėdoje gana retas reiškinys. "Vaizdas užtikrintas. Labai gražu. Tokį mačiau gal tik savo jaunystėje. Taip, pas mus šlapia, vėjuota, niūru. Užtat ką Dievas duoda, reikia priimti su padėka, kad sulauktum štai tokios dienos kaip šiandien", - sakė jis.

"Džiaugiuosi tokia diena, labai smagu. Klaipėdoje gana nedažnai tenka pamatyti tokią žiemą. Taip, tiesiog kyla noras fotografuoti", - kalbėjo su mažu sūneliu Mažvydo alėjoje vaikščiojęs jaunas tėvelis.

"Negaliu nefotografuoti tokio grožio, nors esu tik fotografė mėgėja. Šią žiemą tai gražiausia diena Klaipėdoje. Čia nemažai tokių žmonių vaikšto ir beveik visi fotografuoja, tuojau traukiasi mobiliuosius telefonus", - sakė Skulptūrų parke sutikta klaipėdietė.

Prie Tautinių kultūrų centro Skulptūrų parke sniegą kasęs Leonidas buvo itin gerai nusiteikęs. Kai prisistatėme, tuojau juokavo: "Jeigu jums reikia šviežio sniego, prašau. Šiandien pigiau. Jaučiu, taip ir parašysite: "Jis parduoda sniegą." Tik prie kainos daugiau nulių pridėkite."

Daugiau kaip 30 metų Klaipėdoje gyvenantis vyras, kuriam šis miestas labai patinka, juokavo ir visai nepyko, kad reikia kasti sniegą.

"O aš darau paprastą darbą. Visos teritorijos nuvalyti neįmanoma, bet per savo darbo laiką turiu nukasti kokius 10 kub. m sniego. Bet šiandien labai gražu, tiesiog žiemos pasaka, kurią sukūrė gamta. Toks grožis traukia žmones, jis reikalingas jų sielai. Lietuvoje tikrai ne kiekvieną dieną išvysi tokius vaizdus. Kai aš tarnavau šiaurės kraštuose, tai ten sniego būdavo per metrą. Ir jis būdavo toks minkštas, minkštas, nes nebūdavo vėjo. Ši diena Klaipėdoje man priminė jaunystę.

Šiandien vėjo nėra, bet kai jis šiek tiek papučia, taip gražiai pasipila sniegas nuo medžių. Nematėte, kaip gražu?" - įspūdžiais dalijosi Leonidas.

Tik su juo atsisveikinome, savo kailiu patyrėme, kokią pūgą sukelia nuo medžių krintantis sniegas. Viena moteris nepaisydama pasipylusio sniego išsitraukė mobilųjį telefoną ir fotografavo.

"Einu pas dantistą. Išėjau valanda anksčiau ir esu labai laiminga. Manau, negalima praleisti tokios progos. Dabar jau ir dantistas nebaisus, netgi galvoju, ar apskritai man reikia eiti pas jį, gal danties skausmas savaime praeis. Tokią gražią žiemos dieną Klaipėdoje esu mačiusi tik vaikystėje. Į miškus kai nuvažiuoju, vaizdas tiesiog kerintis", - kalbėjo labai pakiliai nusiteikusi Ramutė.

Moteris, valiusi sniegą nuo mašinos, irgi džiaugėsi gražia diena. "Vis tiek turiu laukti, kol mašina apšils. O tokia graži diena, tikrai ypatinga", - sakė Ksenija.

Džiaugiasi žvejai ir šunys

"Kai ramus oras ir sninga, būna smagu. Manau, tik kartą per metus būna tokia diena. Ir šunims sniegas patinka. Mano Mija pasimaudo", - sakė 27 metų Linas. Šita kalytė - jau antras jo iš prieglaudos paimtas šuo, kurį turi jau trejus metus. Vaikinas sakė nė kiek nesigailintis, kad pasiėmė Miją iš prieglaudos. Pirmojo šuns jau nebėra, krito.

Be abejo, Klaipėdoje sutikome ir žvejų, sumerkusių meškerytes į Danės upę. "Vaizdai pasakiški, nešalta, vėjo nėra. Vakar vakare nuostabiai snigo. Sugalvojome su draugu išeiti ir šiek tiek pabūti prie vandens. Taip smagu. Čia, upėje, pasigausime kelias žuvytes ir tada važiuosime į Smiltynę gaudyti stintų. Va, kelias pasigavome, tai bus stintoms maistelio. Girdėjome, kad kitoje marių pusėje jau galima pasigauti jų. Dar ir antytes pašeriame. Tokio grožio vaizdų Klaipėdoje jau labai seniai nemačiau, gal tik rusų laikais. Ką jūs, žinoma, kad nuotaika geresnė, kai tokie vaizdai aplinkui", - kalbėjo Klaipėdoje nuo gimimo, t. y. 53 metus, gyvenantis Saulius.

Ugniagesiai sniegu nesidžiaugė

Nuo sausio 17 d. vakaro iki sausio 18 d. ryto, pasak Priešgaisrinės gelbėjimo valdybos budėtojo Tomo Lebriko, ugniagesiai teko važiuoti šalinti lūžusių medžių į Gedminų g., Perkūno g. ir kt. Mieste užfiksuoti 5 įvykiai, kai lūžo medžių šakos. Duomenų, kad ant automobilių būtų užvirtę medžiai Klaipėdoje, ugniagesiai iki pietų neturėjo.

Vakar dienos rytas jiems nebuvo ramus. Buvo smulkių eismo įvykių dėl slidžios kelio dangos, gausiau iškritus sniegui. Laimei, juose žmonės nenukentėjo. Tik rytą Rimkuose per eismo įvykį nukentėjo tėvas su dukra.

Paklaustas, ar ugniagesiai irgi grožisi vaizdais, budėtojas nusijuokė ir sakė abejojantis, nes jiems dėl sniego kaip tik daugiau darbo atsiranda.

Skundų negauta

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Miesto ūkio departamento direktorius Liudvikas Dūda vakar irgi buvo gerai nusiteikęs, sakė, kad ir tarnautojai džiaugiasi iškritusiu sniegu ir gražiais vaizdais. "Vieną naktį sniegas dar nespėjo išsipurvinti ir ištirpo, o dabar davė šviežio", - juokavo jis.

Žinia, Klaipėdos savivaldybė jau kuris laikas nebėra atsakinga už kiemų valymą. Dabar kiekvieno namo gyventojai, jiems priskirtą sklypą prižiūri patys, yra pasisamdę tam tikslui tarnybas.

Savivaldybė rūpinasi, kad sniegas būtų nuvalytas nuo šaligatvių, aikštėse, skveruose, gatvėse. Paprasčiau pasakius, ji atsakinga tik už viešąsias erdves.

"Reikia turėti omenyje, kad išvalyti visur sniego neįmanoma. Jis turi būti nuvalytas per keturias valandas nuo paskutinio snigimo. Taip nėra, kad tik pasnigo ir mes jau nuvalėme. Taip neišeina. Mūsų sutartyje su samdomais rangovais parašyta, kad sniegas turi būti nuvalytas gatvėse per 4 valandas, o šaligatviuose - per 6 valandas. Rangovus, žinoma, kontroliuojame, jie gauna pastabų iš mūsų. Mūsų valytojai stengiasi, o žmonės yra geranoriški, didelių nusiskundimų neteko girdėti", - sakė L. Dūda.

Vakar Savivaldybė, pasak jo, negavo nė vieno skundo, kad kažkam trukdytų nenuvalytas sniegas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder