Klaipėdą užtvindė moksleivių chorų banga

Klaipėdą užtvindė moksleivių chorų banga

Šį savaitgalį Klaipėda tapo vaikų ir jaunimo chorų uostu – čia vyko jau penktasis Lietuvos vaikų ir jaunimo chorų festivalis-konkursas "Mes - Lietuvos vaikai". Skaičiuota, kad šiemet jame dalyvauti turėjo apie 7 tūkstančius choristų. Visus juos pamatyti klaipėdiečiai galėjo šiandien vykusioje eisenoje nuo Liepų gatvės iki Vasaros estrados.

Tarp laureatų – ir klaipėdiečiai

Šventės meno vadovas Algirdas Šumskis artėjant festivaliui pabrėžė, kad tai - didžiausio masto moksleivių renginys, nusileidžiantis tik Dainų šventėms. Pirmojo etapo konkursai vyko Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Marijampolės, Panevėžio apskrityse, kur buvo atrenkami geriausi chorai. Patekusieji į antrąjį, finalinį, etapą, vakar Klaipėdoje varžėsi dėl prizinių vietų ir vertingų prizų.

Primename, kad prizininkai jau išaiškėjo šeštadienį vakare vykusiuose apdovanojimuose - laurus pavyko nuskinti ir klaipėdiečiams. Jaunučių chorų kategorijoje antrąją vietą užėmė Klaipėdos Vydūno gimnazijos jaunučių choras (vad. Rūta Girdzijauskienė), jaunių chorų kategorijoje triumfavo pirmąją vietą užėmęs Klaipėdos Vydūno gimnazijos jaunių choras (vad. Arvydas Girdzijauskas), mišrių chorų kategorijoje pirmąja vieta džiaugėsi Klaipėdos "Ąžuolyno" gimnazijos mišrus choras "Atžalynas" (vad. Dalia Pilipavičienė), antrąja - Klaipėdos Jeronimo Kačinsko muzikos mokyklos berniukų ir jaunuolių choro "Gintarėlis" mišrus choras (vad. Tomas Ambrozaitis).

Dainuojanti Lietuvos ateitis

Eisenai pagaliau pasiekus Vasaros estradą, buvo paskelbta šventinio koncerto pradžia. Koncertą pradėjo visų choristų jungtinio choro sugiedota Tautiška giesmė ir specialiai Gedulo ir vilties dienai paminėti skirta meninė kompozicija.

Vėliau gausiai susirinkusius žiūrovus džiugino galingai jaunų balsų dainuojamos tautinės, patriotinės, lietuvių liaudies dainos, šokių bei instrumentinės muzikos ansamblių, Lėlių ir Pantomimos teatrų aktorių pasirodymai.

Šventiniame penktojo Lietuvos vaikų ir jaunimo chorų festivalio-konkurso "Mes - Lietuvos vaikai" koncerte apsilankiusi švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė dėkojo organizatoriams už nuveiktą didžiulį ir svarbų darbą.

„Nieko svarbesnio nėra už laimingas vaikų akis. Manau, kad nieko gražesnio nėra už besišypsantį jauną žmogų, už dainuojančius ir šokančius mūsų vaikus“, - kalbėjo ministrė, atskirai padėkojusi šventės „kaltininkui“ A. Šumskiui.

Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas džiaugėsi uostamiestyje matydamas tokią gausybę iš įvairiausių šalies vietovių atvykusių dainuojančių moksleivių.

„Šiandien Klaipėdoje ir Lietuvoje šeimininkauja daina, atliekama fantastiško jaunų širdžių choro. Šiandien Klaipėdoje – turbūt visa dainuojanti Lietuva“, - sakė meras, tikinęs, kad taip galingai, išraiškingai ir įtaigiai skambantį šalies himną senokai buvo girdėjęs.

V. Grubliausko teigimu, šį savaitgalį Klaipėdoje susirinkusi dainuojanti Lietuva - stipri, galinga, šiuolaikiška Lietuva, šalis, kurios niekas niekada nepavergs.

„Linkiu, kad meilė dainai lydėtų jus per visą ilgą gyvenimą ir padėtų kurti mūsų tėvynę Lietuvą“, - į tūkstantinę choristų minią kreipėsi meras.

Šventinio koncerto sekmadienį metu paskelbta ir kuriam atitenka didysis prizas - 3000 eurų. Šįkart stipriausio choro vardas ir Grand Prix atiteko Šiaulių „Dagilėlio" dainavimo mokyklos berniukų ir jaunuolių chorui „Dagilėlis" (vad. Remigijus Adomaitis).

Aplinka - nepatogi

Vis dėlto kai kurie žiūrovai turėjo pastabų dėl koncertui parinktos vietos – jau kurį laiką kalbama, kad būtinai reikia tvarkyti Vasaros estrados suolelius, juos atnaujinti, tačiau iki moksleivių chorų festivalio sutvarkyta buvo tik dalis sėdimų vietų. Dalis žmonių paprasčiausiai stovėjo - nors laisvų suolelių buvo likę išties nemažai, jie buvo aplūžę, klibantys, išsikišusiomis vinimis.

Apie šią problemą dar artėjant šventei kalbėjo ir jos meno vadovas A. Šumskis.

"Ši situacija garbės nedaro. Juk nedera pamiršti, kad istoriškai dainų šventės buvo pradėtos rengti būtent Klaipėdoje. Todėl uostamiesčio įvaizdis šiame kontekste yra ypač svarbus", - tuomet komentavo A. Šumskis.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder