Klaipėdą užplūs užsienio karo laivai

Klaipėdą užplūs užsienio karo laivai

Gegužės 31 d., ketvirtadienį, apie 8 val. ryte Klaipėdos uostas vieną po kito priims 37 užsienio karo laivus iš šešiolikos valstybių. Dalyvauti didžiausiose kasmetinėse tarptautinėse jūrinėse pratybose ,,Baltijos operacijos 2018“ (angl. ,,BALTOPS 2018”) atvyks apie keturis tūkstančius karo jūrininkų. Šiais metais pirmą kartą Lietuvai yra patikėta organizuoti šių pratybų parengiamąją fazę.

Tai – pirmas kartas, kai Klaipėdoje atplauks toks kiekis ir tokia įvairovė karo laivų. Jungtinių Amerikos Valstijų vadovavimo laivo „Mount Whitney“ įgulos narių skaičius siekia apie 700 asmenų ir yra didesnis nei visų Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų karių kartu sudėjus. Uosto vadovas Arvydas Vaitkus teigia, kad privačios uosto įmonės labai palankiai žiūri į atvykstančius karo laivus: ,,Aš vakar turėjau su viena iš kompanijų pokalbį ir jie netgi didžiuojasi, kad jų krantinės yra panaudojamos tokiai gražiai misijai.“*

Jūrininkų vizitui ruošiasi ne tik Lietuvos kariuomenės Karinės jūrų pajėgos, tačiau ir Klaipėdos bei Palangos miestai. Svečiams Klaipėdoje planuojamas nemokamas viešasis transportas, persikėlimais keltais, juos apsilankyti kviečia Lietuvos jūrų, Laikrodžių, Gintaro, Mažosios Lietuvos muziejai, Klaipėdos universitetas ketina aprodyti istorinį kompleksą. Karo jūrininkus bus galima identifikuoti pagal apyrankes su ,,Baltops’18” simbolika.

Birželio 1–2 dienomis kariai lankysis Klaipėdos mokyklose, vyks į edukacines ekskursijas po Lietuvą. Birželio 2 d. Atgimimo aikštėje bus minima Kariuomenės ir visuomenės diena, kurioje karinę techniką ir ginkluotę Danės gatvėje ir šalia jos eksponuos Motorizuotoji pėstininkų brigada ,,Žemaitija“, o Krašto apsaugos savanorių pajėgų  Žemaičių apygardos 3-ioji rinktinė miestiečius kvies į tirą – specialią uždarą patalpą, pritaikytą saugiai šaudyti į mokomuosius  taikinius [1], savo dalinius pristatys ir Krašto apsaugos savanorių pajėgų Žemaičių apygardos 3-ioji rinktinė, Karo prievolės ir komplektavimo tarnybos Klaipėdos skyrius, Lietuvos šaulių sąjungos Vakarų (jūros) šaulių 3-ioji rinktinė. Piešinių konkursą vaikams ir viktoriną rengia Klaipėdos įgulos
karininkų ramovė.

Didžiausio susidomėjimo tikimasi sulaukti „Klaipėda Challenge 2018”, vyksiančiame kartu su Kariuomenės ir visuomenės vienybės diena. Šis renginys bus atidarytas šventiška „Baltops 2018” pratybų dalyvių eisena ir Garbės sargybos kuopos pasirodymu, o vėliau kariai varžysis įvairiose nuotaikingose ir linksmose sportinėse rungtyse, kurios ne tik patikrins karių gebėjimus ir ištvermę, bet ir neabejotinai taps atrakcija svečiams ir miestiečiams. Renginį užbaigs grupės AC/DC ŠOU grupė. Planuojama šventės pradžia – 14.00 val. Renginys bus viešas ir nemokamas.

Informuojame, kad birželio 2 d. bus uždarytas transporto eismas šiose
gatvėse:

  • nuo 11.30 val. iki 22 val. (kol važiuojamojoje gatvės dalyje neliks žmonių) bus uždarytas transporto eismas Herkaus Manto gatvės ruože nuo Danės g. iki Liepų ir Naujojo Sodo gatvių sankirtos;
  • nuo 9 val. iki 20 val. – Danės gatvės ruože nuo Naujojo Uosto g. iki J. Karoso g. ir įvažiavime iš Jūros g. į Danės g.

Atsiprašome gyventojų už laikinus nesklandumus ir linkime gerų įspūdžių renginyje!

Lietuvos kariuomenės Karinės jūrų pajėgos dėkoja Klaipėdos, Palangos miestų savivaldybėms, Smiltynės perkėlai, Lietuvos jūrų, Gintaro, Laikrodžių, Mažosios Lietuvos muziejams, Klaipėdos universitetui, Klaipėdos ir Palangos turizmo centrams, Sporto centrui „Gintaras“ ir Prano Domšaičio galerijai ir visiems miestiečiams už glaudų bendradarbiavimą priimant karius ir reprezentuojant Lietuvą.

Apie pratybas „Baltops 2018”

Pratybos vyksta pagal tam tikrą scenarijų, imituojant susidariusį konfliktą tarp pramanytų šalių. Pratybų dalyviai pagal scenarijų yra suskirstyti į dvi grupes, iš kurių viena atlieka pagalbos suteikimo vienai iš pramanytų šalių, taip pat gynybos, kita – puolimo funkcijas. Tai – puiki proga patikrinti laivų įgulų pasiruošimą vykdyti karines užduotis artimas realioms sąlygoms.

Pratybų metu atliekamos ir tobulinamos karo laivų manevravimo formuotėse, laivų konvojavimo, artilerinių šaudymų, priešlėktuvinės ir antiteroristinės gynybos, minų paieškos ir nukenksminimo, kovos su povandeniniais laivais, jūrų desanto išlaipinimo krante bei kitos karinės procedūros.

Šias didžiausias NATO pratybas Baltijos jūroje organizuoja NATO smogiamosios ir palaikymo pajėgos (angl. Naval Striking and Support Forces NATO, trump. STRIKFORNATO), kurioms iš štabo laivo ,,Mount Whitney“ vadovauja JAV VI laivyno vadė vice-admirolė Liza Franketi (Lisa Franchetti). Pratybų pagrindiniai tikslai yra šie: tarp
dalyvaujančių NATO ir Šiaurės Europos valstybių pajėgų išplėsti sudėtingų kompleksinių operacijų mastą; taip pat didinti ir gerinti dalyvaujančių šalių pajėgų tarpusavio bendradarbiavimą ir sąveiką bei kelti dalyvaujančių jūrų pajėgų kompetencijos lygį.

*platesnė informacija LNK žinių reportaže
naujas.lnk.lt

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder