Klaipėda tampa hibridinio karo poligonu

Klaipėda tampa hibridinio karo poligonu

Hibridinį Rusijos ir Ukrainos karą analizuojantys Lietuvos specialistai mūsų uostamiestyje pastebi naujus propagandinius manevrus, kurie jau įgauna gudriai užmaskuotų nedraugiškų Lietuvai veiksmų požymius.

Po Klaipėdos miesto mero langais ant reklaminio stendo atsirado didelis plakatas, kviečiantis birželio 11-ąją Rusijos dienos proga pažiūrėti spektaklį ne apie ką kita, o apie dabar jau aneksuoto Krymo uostamiestį Sevastopolį. Afišoje puikuojasi ir aktorė, į beretę įsisegusi raudoną žvaigždę, o renginį finansuoja Rusijos Federacijos generalinis konsulatas Klaipėdoje. Pernai tos pačios įstaigos dabar jau buvęs generalinis konsulas uostamiestyje Vladimiras Malyginas net buvo išsiųstas iš Lietuvos kaip Rusijos užsienio žvalgybos tarnybos darbuotojas.

„Informacinis, įvairiais kultūros renginiais maskuojamas vietos gyventojų "apdorojimas" taikos metu yra tarsi artilerijos paruošimas prieš siunčiant pėstininkus į ataką“, - perspėjo Lietuvos kariuomenės analitikas Karolis Zikaras. Jo manymu, sprendimas rodyti spektaklį apie Sevastopolio uostamiestį kitame uostamiestyje - Klaipėdoje - nėra sutapimas, o gerai apgalvotas strateginis žingsnis galbūt rengiant žmones tolesnei, agresyvesnei prorusiškai propagandai.

Požymių daugėja

Rusijos ir Ukrainos konfliktą, kurį lydėjo Krymo okupacija ir kruvinas karas Rytų Ukrainoje, akylai stebi tiek Lietuvos kariuomenės, tiek kitų sričių analitikai. Vis dažniau iš NATO viršūnių pranešama apie tai, kad Kremlius tyliai ruošia dirvą naujiems nedraugiškiems žygiams posovietinėse šalyse.

Anot Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento Analizės ir planavimo skyriaus vyriausiojo specialisto K. Zikaro, iki brutalios jėgos panaudojimo ir karinės intervencijos paprastai nueinamas ilgas ir labai gerai užmaskuotas priešiškos šalies propagandinis bei žmonių psichologinio poveikio kelias. Krymas taip pat nebuvo aneksuotas netikėtai. Prieš tai buvo vykdomi užmaskuoti nedraugiški veiksmai taikos metu. Esą todėl jau dabar būtina itin akylai stebėti iš Rusijos Federacijos kylančias įvairiausias, net ir taikiai atrodančias akcijas bei iniciatyvas mūsų šalyje. Ypač tas, kurias remia ir organizuoja Rusijos valdžia bei jos satelitai Lietuvoje.

Karolis Zikaras. /Alinos Ožič nuotrauka

Šį pavasarį

Klaipėda jau pagarsėjo netikėtais sienų ir šaligatvių tepliotojų išpuoliais. Matomiausiose vietose ant sienų uostamiestyje buvo išpaišyti antiamerikietiški, prieš NATO, Europos Sąjungą nukreipti užrašai. Net prie rusakalbių Maksimo Gorkio vidurinės mokyklos, ant šaligatvių, kuriais vaikšto moksleiviai, kreidelėmis rusiškai buvo išpaišyti šūkiai: „JAV – okupant“, „NATO – lauk“ ir pan.

Klaipėdos miesto valdžia ne be visuomenės paraginimų pašalino šiuos akivaizdžiai antivakarietiškus užrašus, tačiau visiškai neseniai atsirado dar labiau akį rėžiantis akcentas. Tarp Atgimimo aikštės (beje, sovietmečiu buvusios Lenino) ir Klaipėdos rotušės, po mero Vytauto Grubliausko posėdžių salės langais, stovi senas reklaminis stulpas, ant kurio klijuojama įvairiausia miesto renginių ir kitokia reklama. Dabar ant jo būtent merijos langų pusėje puikuojasi naujas didžiulis plakatas rusų ir lietuvių kalbomis, kviečiantis birželio 11-ąją apsilankyti K. Listovo 2-iejų dalių operetėje „Sevastopolio valsas“. Ant plakato pavaizduotas paradine uniforma vilkintis jūrininkas ir mergina, į kurios beretę įsegta raudona žvaigždė. Plakate – ir sovietiniais ordinais pasidabinęs sovietų karys bei į sovietinį karinį komisarą panašus odiniu paltu vilkintis žmogus.

Būsimojo renginio vieta – uostamiesčio savivaldybės biudžeto lėšomis išlaikomas Klaipėdos miesto kultūros centras „Žvejų rūmai“, bet tarp rėmėjų uostamiesčio logotipo nėra. „Sevastopolio valso“ rėmėjai – Rusijos Federacijos kultūros ministerija, Rusijos Federacijos generalinis konsulatas Klaipėdoje ir kitos Rytų kaimynės valstybinės įstaigos.

Įvardijo gudrybes

Anot K.Zikaro, Klaipėda yra puikus lietuvių ir rusakalbių bendro, taikaus sugyvenimo pavyzdys, nes rusai jame yra puikiai integravęsi. Tiesa, esama ir radikalių politikų, kurie jau ne pirmus metus dirbtinai kiršina visuomenę, bando įvaryti pleištą tarp abiejų tautų ir kelia įvairius neramumus. Tačiau jų – vienetai.

„Kyla esminis klausimas: kodėl nuspręsta į Klaipėdos uostamiestį atvežti spektaklį būtent apie kitą uostamiestį - Sevastopolį? Manau, taip galėjo būti pasielgta sąmoningai, mat Sevastopolis yra Kryme, o šis – okupuotas. Ir štai matome siekį Sevastopolio tematika paminėti Rusijos dieną rusakalbių diasporoje Klaipėdoje. Šis žingsnis, iš pažiūros nekaltas, labai primena tuos veiksmus, kurie vyko Kryme prieš jį okupuojant“, - įžvalgas dėstė analitikas K. Zikaras. Jis pabrėžė, kad tai – skverbimasis į žmonių pasąmonę, emocinis jų programavimas.

„Kaip ir dėl Krymo, taip ir čia. Juk iki šiol tam tikros rusų politinės partijos aiškina, kad Klaipėda turėtų priklausyti Rusijos Federacijai, neva uostamiestį sovietų armija „išplėšė“ iš fašistinės Vokietijos. Tačiau jie sąmoningai nutyli, kad patys lietuviai per 1923-iųjų sukilimą iškovojo Klaipėdos krašto prijungimą prie Didžiosios Lietuvos“, - paraleles tarp Krymo okupacijos ir Klaipėdos temos esakalavimo brėžė analitikas. Anot jo, tai, kad „Sevastopolio valsą“ aktyviai remia ir palaiko Rusijos Federacijos generalinis konsulatas Klaipėdoje, jau yra aiškus signalas, iš kur kilo iniciatyva tą renginį organizuoti uostamiestyje, ir galbūt Sevastopolio tema pasirinkta sąmoningai.

„Tai gali būti tam tikrų tolesnių koordinuotų veiksmų pradžia, pirmosios kregždės. Žinoma, tame spektaklyje rodys labai herojiškus rusų karius, kaip jie gelbėjo nuo fašistų užimtą Sevastopolį, bus jausmingų scenų, meilės istorijų, bandoma viską paversti meniniu kūriniu. Tačiau potekstė...“, - spėjo K. Zikaras. Žiūrovų pasąmonėje liks rusų, kaip uostamiesčio išvaduotojų, vaizdinys, o Sevastopolio gelbėjimas - kaip abstraktaus uostamiesčio gelbėjimas. "Tereikės sukurti fašizmo Klaipėdoje iliuziją. Štai kokie vyksta pavojingi, gudrūs, kultūros renginiais maskuojami psichologiniai žaidimai. Tai – jau hibridinio karo požymiai“, - perspėjo Lietuvos kariuomenės atstovas.

Saugumiečių klausimas

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vedėjas Narūnas Lendraitis taip pat pripažino, kad dar nesenų Krymo įvykių kontekste rodyti spektaklį apie Sevastopolį yra mažų mažiausiai „neskanu“. „Žvejų rūmai“ finansuojami iš merijos biudžeto, tačiau jie užsidirba ir organizuodami komercinius renginius. Negalime jiems nurodinėti, kokius komercinius spektaklius rodyti, kokius – ne. Mūsų niekas neinformavo apie tokį renginį. Tikrai pasirūpinsiu, kad nebūtų jokios prosovietinės propagandos. To spektaklio turiniu turėtų pasidomėti ir atitinkamos saugumo tarnybos“, - teigė jis. N. Lendraičio manymu, uždrausti rodyti „Sevastopolio valsą“ teisinių svertų nėra, tačiau stebėti, koks turinys bus atskleidžiamas, ar nevyks Kremliaus politikos šlovinimas, agitacija, - būtina. „Kultūros centro „Žvejų rūmai“ vadovai stengiasi uždirbti pinigų, tačiau reikia įvertinti ir pasikeitusią geopolitinę situaciją“, - sakė jis.

Uostamiesčio vicemerė Judita Simonavičiūtė LŽ tikino mačiusi minėtą spektaklį Ukrainoje, Odesoje. „Kaip kūrinys operetė labai pavykusi, bet pasirinkta Sevastopolio tema dabartinių įvykių Ukrainoje kontekste yra provokuojanti. Mes palaikome rusakalbių bendruomenės kultūrines iniciatyvas, tačiau ta veikla jokiu būdu negali būti antivalstybinė, provokacinė, kiršinanti bendruomenes. Tuo labiau tas spektaklis negali būti skirtas Krymo aneksijai pateisinti. Tai būtų net ne akibrokštas, o skandalas“, - pabrėžė ji. Vicemerė taip pat tikino, kad spektaklis bus įdėmiai stebimas, žiūrima, ar jo metu nebus antivakarietiškos agitacijos, bandymų šlovinti režimą ir pan. apraiškų.

Politikos nebus?

Klaipėdos rusų bendrijos LADA vadovė Svetlana Vasičkina LŽ patvirtino, kad iniciatyva atvežti operetę į Klaipėdą kilo Rusijoje. „Tai meilės Antrojo pasaulinio karo metu istorija, klasikinė muzika, apie žmonos ir vyro išdavystę, karą, meilės trikampį. Tikrai nežinau, ar dalyvaus ir Rusijos diplomatai...“ – sakė ji. „Žvejų rūmų“ vadovas Alvydas Juozas Lenkauskas sakė, kad patalpos paprasčiausiai išnuomojamos organizacijai LADA, ir prisipažino dar nematęs net iškabos. "Išgirdęs jūsų pastabas apie Sevastopolio temą, raudonąją žvaigždę ant moters beretės, prižadu, kad jokių proklamacijų, jokių kalbų nei apie Krymą, nei apie politiką nebus", - skubėjo užtikrinti jis.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder