Klaipėda pradeda kultūros sostinės metus

Klaipėda pradeda kultūros sostinės metus

Šeštadienį, sausio 14-ąją, Klaipėda pradeda kultūros sostinės metus.

"Kultūros metų Klaipėdoje pradžiai paruošta savita ir tikrai klaipėdietiška uvertiūra, kurios užduota tonacija neabejotinai skambės ir visus šiuos metus. Daugiau nei džiugu, kad prie Kultūros metų pagrindinio atidarymo renginio kūrimo jau šiandien prisidėjo per 1000 miestiečių. Tikiu, kad šį šeštadienį dar daugiau klaipėdiečių atvyks prie Jono kalnelio bei perduos savo kultūros dalelę, kad neužšaltų. Juolab kad visus šiuos metus tapti tikraisiais kultūros metų kūrėjais būtent ir kviesime pačius miestiečius", - sakė Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas.

Sausio 14-ąją nuo buvusios Šv. Jono bažnyčios vietos gausi teatralizuota uostamiesčio bendruomenė neš kultūros šviesą į žiemojantį miestą. Šios akcijos šaukliai - paslaptingieji smilgininkai - skleis žinią, jog Klaipėda - neužšąlantis kultūros uostas, visus keturis metų laikus atvira kūrybinėms iniciatyvoms, smalsiems turistams bei visiems geros valios žmonėms.

"Atidarymo renginiu tęsiame neužšąlančio kultūros uosto temą - tai kviečia visą bendruomenę bendram veiksmui, kurio pasirinkta netradicinė forma - kelionė - yra svarbus bendruomeniškumo išbandymas. Šis pirmas tikras kultūros metų iššūkis parodys ir esu tikra, jog įrodys, kad Klaipėda ir jos žmonės gali viską", - sakė renginio režisierė choreografė Agnija Šeiko.

Anot vienos iš atidarymo idėjos autorių ir tekstų rengėjos Sondros Simanaitienės, renginio idėja ir įkvėpimas rastas gamtoje - kopų smilgose.

"Atidarymo renginio simbolis - smilgos įkūnija regiono identitetą ir savyje talpina du polius - trapumą ir tvirtybę. Tebūnie tai priminimas, paskatinimas ir įkvėpimas Klaipėdai šviesti ryškiau, kalbėti garsiau, leistis į nuolatinę kelionę, buriančią savo žmones, kuriančią šiltą ir vieningą bendruomenę", - sakė S. Simanaitienė.

Į kultūros sostinės atidarymą kvies 50 "smilgų" - 3-6 metrų aukščio šviečiančių objektų, kuriuos neš savanoriai. Smilgininkai sutiktiems žmonėms teiks šviesos rutulius su žinia: "Perduok, kad neužšaltų...".

Ypatingą jausmą kultūros sostinės atidarymui suteiks specialios Kristijono Lučinsko (Driezhas) muzikinės kompozicijos. Turgaus gatvė virs savotišku garso tuneliu - daugiasluoksne muzikine instaliacija, kurioje skambės įvairiausi Klaipėdos miesto garsai. Renginyje skambės Klaipėdos rašytojų, kūrėjų - Rolando Rastausko, Alfonso Jono Navicko, Dariaus Rekio, Mindaugo Valiuko, Gintaro Grajausko ir kitų įgarsinti tekstai. Finišo vietoje - Klaipėdos piliavietėje - pasitiks išskirtinio, klaipėdietiško, projekto "Tabalai" garsai, o dangų vainikuos kitoks nei įprasta fejerverkas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder