Kinas po atviru dangumi Klaipėdoje: būti ar nebūti?

Kinas po atviru dangumi Klaipėdoje: būti ar nebūti?

Jauni klaipėdiečiai renginių organizatoriai sumanė vasarą mieste organizuoti kino seansus po atviru dangumi. Idėja - ne nauja, daugelyje pasaulio šalių ir kituose Lietuvos miestuose bei kurortuose seniai sėkmingai įgyvendinama, o štai liberalia save vadinančioje Klaipėdoje, pasirodo, toks projektas - negalimas.

Jaunuoliai Viačeslavas Vasiljevas, Gordejus Sebastjanovičius ir Ilja Barkovskij sugalvojo, kad kinas po atviru dangumi šiltais vasaros vakarais galėtų paįvairinti klaipėdiečių laisvalaikį.

"Pagalvojome, kad tokia pramoga galėtų vykti nuošalesnėje miesto vietoje, pavyzdžiui, Vasaros estradoje ar jos prieigose, arba skverelyje prie TEO pastato, kur žmonės galėtų laisvai jaustis, galbūt kartu ir pikniką surengti. Galėtų būti rodomi nekomerciniai filmai su lietuviškais subtitrais. Jeigu pavyks idėją techniškai įgyvendinti, kreipsimės į kino platintojus, kino festivalių organizatorius, kurie turi teises rodyti filmus, į rėmėjus, kad padėtų idėją realizuoti", - dalinosi sumanymu V. Vasiljevas

Tačiau jau pats pirmas renginių organizatorių vizitas į Klaipėdos savivaldybės administraciją ir bandymas pristatyti idėją - nuvylė.

"Tokios taisyklės"

Savivaldybės administracijos Administracinės veiklos poskyrio vyriausiasis specialistas Edvardas Šutinas informavo, jog viešojoje erdvėje renginiai gali būti organizuojami tik iki 23 val. O vasarą tokiu laiku tik pradeda temti, tad iki tol kino lauke būti tiesiog negali.

"Tokios yra renginių organizavimo viešojoje vietoje taisyklės. Jų reikia laikytis, o ne komentuoti", - teigė E. Šutinas.

Anot jo, visose miesto viešosiose erdvėse: aikštėse, skveruose, parkuose, paplūdimiuose renginiai gali vykti tik iki 23 val., o muzikiniai renginiai - iki 22 val. Išimtys yra daromos tik masinėms miesto šventėms - Jūros šventei, Džiazo festivaliui, Joninėms. Jų metu renginių laikas yra pratęsiamas Savivaldybės administracijos direktoriaus leidimu.

E. Šutinas priminė, jog Vasaros estrados prieigose anksčiau būdavo pramogų atrakcionai, kurie veikdavo iki 22 val., ir jiems būdavo nustatyta triukšmo riba - neviršyti 50 decibelų, tačiau Miško rajono gyventojai nuolat skųsdavosi triukšmu, mat vakare aidas sustiprėja.

Tačiau šioje vietoje kyla retorinis klausimas - nejaugi kino, kurį, ko gero, mielai žiūrėtų ir to paties rajono gyventojai, keliamas triukšmas būtų didesnė blogybė nei nuolatiniai viešosios tvarkos pažeidimai Vasaros estradoje, kuri, šiaip ar taip, vasaros vakarais yra nuolatinė nesankcionuota jaunimo susibūrimų vieta, kur vartojamas alkoholis, daužomi buteliai ir nuolat kviečiami policijos pareigūnai.

Lįsti į palapinę?

Kino po atviru dangumi idėjos autoriai dabar suka galvą, kaip sumanymą įgyvendinti. Supratę, jog viešojoje erdvėje kino rodyti negalės, vaikinai svarsto uždaros erdvės variantus.

"Sugalvojome keletą alternatyvų. Gal atidaryti kino teatrą angare? Sukurti įdomų, nestandartinį dizainą, ir turėsime įdomią vietą, kur praleisti vakarą. Kitas variantas - rodyti kiną kur nors gamtoje, didelėje palapinėje, kurioje galėtų būti maisto, gėrimų ir grynas oras. Trečias variantas - rodyti filmus šviesiu paros metu, bet tam dar reikia patikrinti technines galimybes. Šiuo metu klausiame klaipėdiečių nuomonės, kur ir kokius filmus jie norėtų žiūrėti, diskutuojame socialiniame tinkle "Facebook" sukurtoje grupėje", - svarstė V. Vasiljevas.

Kinas su ausinėmis?

Ar tokios taisyklės, kurias tvirtina Klaipėdos miesto taryba, netrukdo pasireikšti naujoms miesto naktinio gyvenimo formoms, tenkinti klaipėdiečių poreikius? Ar išimtys, leidžiančios pratęsti renginių laiką tik festivalių metu, nesudaro prielaidų renginių disbalansui, kai visi renginiai sukišami į keletą vasaros savaitgalių?

Klaipėdos savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjas Narūnas Lendraitis pabrėžė, jog taisyklės kuriamos tam, kad suderintų skirtingus miestiečių interesus.

"Vieni nori pramogauti, kiti - ilsėtis. Todėl sukurtos tokios taisyklės", - sakė jis.

Pokalbininkas prisiminė, jog seniau leidimus organizuoti viešuosius renginius išduodavo Kultūros skyrius.

"Tuomet realizuoti kūrybines idėjas būdavo paprasčiau, tačiau, manau, kad ir dabar galima pasižiūrėti į problemą kūrybiškai bei surasti sprendimą, kuris nepažeistų viešosios tvarkos reikalavimų. Paprasčiausias variantas būtų įtraukti iniciatyvą į kurio nors miesto festivalio rėmus. Manau, kad priimtinas būtų renginys be garso, arba su garsu per ausines. Užsienyje tokios techninės priemonės labai populiarios. Per ausines įgarsinamos ekskursijos po miestus, organizuojamos net diskotekos viešosiose erdvėse. Manau, kad pasiūlytą naktinio kino idėją taip pat galima transformuoti į modernų nebylaus kino projektą su ausinėmis, kuris netrikdytų gyventojų poilsio", - svarstė pokalbininkas.

Vilniuje vyksta 6 metus

Įdomu, jog tokie draudimai užkerta kelią iniciatyvoms tik liberaliojoje Klaipėdoje, naktiniai kino seansai po atviru dangumi seniai ir sėkmingai vyksta Vilniuje, Kaune, Palangoje, Nidoje...

Vasaros kino projektu "Kinas po žvaigždėmis" kino teatras "Pasaka" Vilniaus gyventojus šiemet džiugins jau šeštą vasarą. Šiemet naktiniai seansai vyks Vilniaus senamiestyje, Šiuolaikinio meno centro kiemelyje. Kino seansai po atviru dangumi bus rodomi nuo birželio 20 iki rugpjūčio 31 dienos nuo 22.30 val. du kartus per savaitę.

Kino teatro "Pasaka" direktorė ir šio projekto organizatorė Andrė Balžėkienė patikino, jog jokių sunkumų įgyvendinti idėją nekilo.

"Kreipėmės į Savivaldybę ir gavome leidimą. Leidime tik yra nurodyta, jog negalime viršyti triukšmo normos, tačiau mūsų demonstruojami filmai - tai ne vaizdo efektų seansai ir jų publika - kultūringi žmonės. Be to, Šiuolaikinio meno kiemelis yra aptverta uždara teritorija, kino žiūrovai įleidžiami tik su bilietais. Tad problemų dėl viešosios tvarkos nekyla", - dalinosi patirtimi projekto iniciatorė.

"Nereikia slėptis už taisyklių"

Vytautas GRUBLIAUSKAS, Klaipėdos meras
Manau, kad visas tokias gražias iniciatyvas reikia sveikinti ir ieškoti sprendimų, kaip jas įgyvendinti, o ne slėptis už galiojančių taisyklių ar draudimų. Esant norui ir politinei valiai taisyklės gali būti keičiamos ar daromos išimtys. Naktinio kino iniciatoriams siūlau negaišti laiko, užsiregistruoti pas mane į priėmimą ir aptarsime, kokios kliūtys kyla ir kaip jas būtų galima pašalinti.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder