Kiemų atnaujinimas - neūkiškas?

Kiemų atnaujinimas - neūkiškas?

Prieš dvidešimt metų buvo suplanuota, jog per bendrą Medžiotojų gatvės 6, 8, Gintaro 9, 11 ir I. Kanto g. 9, 11, 13, 15, 17 namų kiemą turi būti pravažiuojamoji gatvė su išvažomis į Gintaro ir Kalvos gatves. Iki šiol čia buvo uždaras, žalias kiemas su vaikų žaidimo aikštele, bet štai imta planą įgyvendinti ir kilo gyventojų nepasitenkinimas.

Pirmadienį pirmieji į kiemą įžengė medkirčiai, kad pašalintų medžius, kurie trukdys gatvę tiesiant. Šokiruoti aplinkinių namų gyventojai ėmė skambinti policijai ir žurnalistams. Vakar būrelis aplinkinių namų gyventojų dėl šio projekto atėjo aiškintis pas Klaipėdos miesto savivaldybės Miesto ūkio departamento direktorių Liudviką Dūdą.

Gyventojai kaltino L. Dūdą neūkiškumu, nes prieš metus kieme atnaujintas apšvietimas, įrengta vaikų žaidimų aikštelė. "Dabar apšvietimo stulpai bus perkeliami, vaikų aikštelė naikinama, nes joje taps nesaugu šalia pravažiuojamos gatvės. Suplanuota išvaža eis pro pat Gintaro gatvės 11 namo balkonus ir 9 namo langus. Tai neatitinka jokių higienos normų. Kertami medžiai, naikinami žali plotai. Kam reikalinga ir naudinga gatvė mūsų kieme?" - klausė susirinkusieji, pažymėdami, jog tokie projektai turėtų būti derinami su visuomene.

PLANAS. Gatvę per gyventojų kiemus tiesti sumanyta dar prieš 10 metų. Egidijaus Jankausko nuotr.

Nepritarimą vykdomam projektui Gintaro g. 9,11, Medžiotojų g. 8,6 ir I. Kanto g. 11 namo gyventojai išreiškė ir raštu. "Protestuojame prieš kelio tiesimą per mūsų bendrą kiemą, kuris, mūsų nuomone, yra nereikalingas. Protestuojame, kad būtų padarytas tiesioginis įvažiavimas iš Gintaro gatvės", - rašoma Savivaldybės administracijos direktoriui ir Tarybai adresuotame rašte.

L. Dūda gi aiškino, jog projektas įgyvendinamas pagal detalųjį planą, kuris buvo parengtas dar 1989 metais. "Mūsų tikslas - atnaujinti šio kiemo dangą. Ilgą laiką kieme buvo duobėta žvyro danga. Ant jos ir ant žaliųjų plotų bus statomi automobiliai. Gyventojai užvertė mus raštais, prašydami sutvarkyti dangą jų kieme. Tą ir darome. Vaikų žaidimų aikštelė į keičiamą zoną nepatenka. Į tą zoną pateko keletas apipuvusių medžių, kurie buvo įvertinti ir leista juos nupjauti. Toje vietoje jau įrengtas trinkelių takas pėstiesiems ir bus paklotas asfaltas, ant kurio bus galima statyti automobilius. Pravažiuojamasis kelias, gatvė ten neprojektuojama, tik įvaža į kiemą ir pats kiemas", - aiškino L. Dūda ir pasiūlė gyventojams kompromisą, kad kelias nevirstų pravažiuojama gatve - užtverti projekte numatytą išvažą į Gintaro gatvę klombomis.

"Projekte užtverti gatvę nenumatyta? Kam iš viso tas išvažiavimas daromas, jeigu bus užtvertas? Ar čia tik nebus mūsų kaimynės, visiems gerai žinomos ponios Aldonos - Šulco uošvės - pageidavimų vykdymas", - įtarinėjo klaipėdiečiai. Miesto ūkio departamento direktorius paaiškino, jog projektas privalo atitikti teritorijų planavimo dokumentus ir nukreipė interesantus pas miesto architektus bei urbanistus.

Savivaldybės Urbanistikos skyriaus vedėja Mantė Černiūtė-Amšiejienė "Vakarų ekspresui" negalėjo konkrečiai argumentuoti, kodėl detaliajame plane prieš kelis dešimtmečius buvo numatyta gatvė su dviem įvažomis, nes toks senas dokumentas nėra įkeltas į interneto duomenų bazę. Vedėjos manymu, toks projektas parengtas todėl, jog kiemas yra labai didelis ir jame turėtų būti daugiau įvažų jau vien dėl saugumo.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder