Kiek Klaipėdoje kainuoja vestuvės?

Kiek Klaipėdoje kainuoja vestuvės?

Būsimiesiems jaunavedžiams, prisėdusiems prie popieriaus lapo ir ėmusiems skaičiuoti, kiek ir kas kainuos jų planuojamose vestuvėse, gali paaiškėti, kad ši ceremonija - tiesiog neįmanoma misija. Kiekviena smulkmena, pridėjus stebuklingą žodį "vestuvinis", tampa aukso vertės. Tačiau šios srities specialistai teigia, jog nereikia piktintis, nes esą kurti šią šventę yra didžiulė atsakomybė.

Taigi paskaičiuokime, kiek apytiksliai kainuotų surengti šiuolaikišką, stilingą, tačiau kuklią šventę 40-iai žmonių Klaipėdoje?

Ceremonija: nuo 20 iki 200 eurų

Vestuvių ceremoniją norintiesiems rengti bažnyčioje reikia turėti omenyje, kad jai teks paaukoti. Nors parapijos neskelbia, kokia tai turėtų būti suma, nemanykite, kad apsieisite su keliomis dešimtimis eurų. Socialiniuose tinkluose jaunavedžiai dalinosi savo patirtimi ir teigė esą "aukos" Klaipėdos bažnyčiose siekia 100-200 eurų. Sklinda gandai, jog sostinėje kainos kai kur šokteli net iki 500 ar 800 eurų.

Norintieji tuoktis bažnyčioje dar turės lankyti sužadėtinių rengimo kursus, vykstančius Šeimos centre. Klaipėdoje tokie kursai porai kainuoja 50 eurų.

Santuokos užregistravimas Santuokų rūmuose kainuoja vos 20 eurų. O štai poros tradicinių auksinių vestuvinių žiedų kainos startuoja nuo 400 eurų. Jie pagaminami maždaug per mėnesį.

Daugiausiai - vietai ir maistui

Šventės vieta - irgi labai svarbu. Turint užmojų šventę švęsti pernakt reikėtų rinktis iš nemenko sąrašo kaimo turizmo sodybų, dvarų ar vilų. Sodybų kainos skiriasi priklausomai nuo vietos, svečių skaičiaus, meniu ir kitų pageidavimų - kainos svyruoja nuo 1 500 eurų iki...

Taupydami pinigus būsimi sutuoktiniai vis mieliau renkasi restoranų, pobūvių sales. Ir čia vakarėlį rengia ne dvi dienas, o iki vidurnakčio ar šiek tiek ilgiau. Kainos čia irgi svyruoja. Vienuose Klaipėdos restoranuose vienam asmeniui maisto ir gėrimų kaina šventinėje vakarienėje kainuoja 40-50 eurų. Kitur, pavyzdžiui, viešbučiuose, panašiai atsieitų tik maistas, tačiau dar 900 eurų reikėtų mokėti už nutrauktą svečių kambarių rezervaciją - kad niekas netrukdytų iš šalies. Tiesa, gėrimus būtų galima atsivežti savo.

Šiuolaikiškesnis variantas šiltuoju metų laiku - laivas. Vestuves švenčiant nuo, tarkime, 18 val. iki vidurnakčio, 40 žmonių galinčio priimti laivo nuomos kaina siektų 1 300 eurų, maistas ir gėrimai vienam žmogui - po 20-30 eurų. Susumavus šventimas ant vandens mažiausiai atsieitų 2 900 eurų.

Žodžiu, solidi vieta, gardus maistas ir ūžesys su draugais iki vidurnakčio jaunavedžiams atsieitų nuo 2 000 eurų. Pridėkime ir vestuvinį tortą. 40-iai žmonių reiktų 6-8 kg sveriančio torto, už kurį reiktų sumokėti nuo 60 eurų.

Suknelės internetu - ir už 15 eurų

Grožis reikalauja aukų ir, žinoma, pinigų. Vienas svarbiausių vestuvių akcentų - nuotakos suknelė. Ją galima išsinuomoti, nusipirkti ar siūtis pas siuvėją.

Proginių suknelių salonuose nuomos kainos vidutiniškai siekia 300 eurų. Tačiau paprastesnio modelio suknelę, pasiūtą iš prastesnės medžiagos, galima išsinuomoti ir už 150 eurų.

Įdomu, jog nuotakos, kurios vilkės naują suknelę, turės sumokėti pusę sumos, už kurią salonas ją įsigijo. E. parduotuvėje "eBay" galima rasti net 15-20 svarų kainuojančių suknelių. Vis dėlto drabužius vestuvėms pirkti internetu gana pavojinga. Juk gali netikti suknelės dydis, atspalvis arba ji tiesiog neatitiks reklaminėse nuotraukose matyto vaizdo.

Padoresnių suknelių galima rasti ir lietuviškuose internetiniuose portaluose. Čia galima rasti ir kuklių, stilingų, ir puošnesnių suknelių už gana nedidelę kainą - 200-300 eurų. Čia parduodami ir padėvėti žymių Lietuvos dizainerių, pavyzdžiui, Viktorijos Jakučinskaitės, Egidijaus Rainio, Liutauro Salasevičiaus, "Inži" mados namų ir kitų darbai.

Klaipėdietė drabužių dizainerė Modesta Šukė, šiame versle turinti 20 metų patirtį, sako, jog suknelę pasisiūti pas dizainerį kainuoja maždaug nuo 1 400 eurų. Tačiau savo įkainių pašnekovė atskleisti nenorėjo, kadangi standarto čia nėra.

Jaunikiams pasipuošti - kur kas paprasčiau. Dailų kostiumą galima ir pasisiūti, ir išsirinkti populiariose parduotuvėse už maždaug 150 eurų. Klasikiniai tiek vyriški, tiek moteriški batai populiariose parduotuvėse kainuoja apie 100 eurų.

Apsilankymas pas visažistę jaunajai vidutiniškai kainuotų 40 eurų, šukuosena 30-50 eurų (jaunikiui - iki 15 eurų), moteriški apatiniai - 60 eurų.

Fotosesijos smarkiai pabrango

Dažnai sakoma, kad vestuvių datą reiktų nusistatyti visų pirma atsižvelgus į fotografo tvarkaraštį. Tačiau net ir gana kuklių vestuvių norinčius jaunuolius teks nuliūdinti - fotografų paslaugų kainos po euro įvedimo šoktelėjo maždaug trečdaliu. Įtaką esą padarė emigrantai, galintys sau leisti daugiau ir mokantys tiek, kiek paprašo paslaugos teikėjas.

Viena profesionali Klaipėdos fotografė (savo tapatybės atskleisti nenorėjo) atsiuntė savo pasiūlymą: "Fotografuodama nuo pasiruošimo (jaunųjų ar tik jaunosios) iki pobūvio pradžios, vėliau atiduodu ne mažiau nei 200 retušuotų nuotraukų "skaitmenoje", paruoštų spausdinimui bei įkėlimui ar siuntimui internetu, plius 10 atspausdintų nuotraukų 15x23 formatu. Fotoalbumas ar knyga atskirai skaičiuojami pagal pasirinktą tipą bei lapų kiekį ir t. t. Kaina būtų 800 eurų." Sumažinus retušuotų nuotraukų skaičių, kaina krenta, tačiau neverta tikėtis, jog gausite ir visas kitas neretušuotas nuotraukas.

Panašias sumas įvardija ir kiti fotografai. Tie, kam skaitant akys ant kaktos iššoko, gali kreiptis į jaunus pradedančius fotografus. Sumos bus žymiai mažesnės, tačiau kiek kainuos nežinomybė tikintis rezultato?

Vedėjas + didžėjus = 1 000 eurų

Kokios vestuvės be vedėjo? Juk jie ne tik "šefuoja" visą renginį, svečius, bet ir užpildo nejaukias tylos akimirkas, pralinksmina svečius, jei renginys pradeda išsikvėpti. Užsisakyti renginių vedėją visai nesunku, nes internete jų tiesiog mirgėte mirga.

Kainos priklauso nuo sezono, miesto ir žmonių skaičiaus. Tačiau, tarkime, rengiant vestuves liepą uostamiestyje 40-ies žmonių būriui, vedėjo paslaugos, į kurias įeitų ir didžėjus bei jo aparatūra, o renginys būtų vedamas nuo 18 iki maždaug 1 valandos nakties, kaina siektų iki 1 000 eurų.

Kiti renginių vedėjai galbūt vietoje didžėjaus pasiūlytų fakyrų šou ar kitą pramogą. Vien renginio vedimo paslauga kainuotų apie 450 eurų, tačiau vedėjai dažniausiai nesutinka skaidyti bendro paslaugų paketo.

Dekoracijų kainos skiriasi priklausomai nuo žmonių kiekio, bendros vizijos ir pageidavimų. Dekoro kainos gali svyruoti nuo 500 iki 1 000 eurų, nuotakos puokštė atsieitų apie 45 eurus.

Paskutiniai skaičiavimai

Taigi preliminariais skaičiavimais, kuklios, tačiau skoningos vestuvės gausiam 40-ies žmonių būriui patraukliame uostamiesčio restorane, vestuvinę suknelę nebrangiai pasiskolinus iš proginių rūbų salono, atsieitų apie 4 150 eurų. Nepagailėjus pinigų vedėjui ir didžėjui, suma šoktelėtų iki 5 050 eurų.

Tačiau įvairių švenčių planuotojos Indrė ir Rūta sako, jog 4 000-5 000 eurų kainuoja tik "kuklių vestuvių rengimas giminių ar draugų sodo arba namo kieme ir labai taupant".

"Vestuvėms su visais reikiamais paslaugų teikėjais profesionalais rekomenduojame skirti nuo 10 000 eurų", - teigia Indrė ir Rūta.

Jos irgi neslepia pastebėjusios, jog kai kurių su vestuvėmis susijusių paslaugų kainos po euro įvedimo pakilo beveik du kartus.

Planuoti - prieš metus

"Tačiau reikėtų nepamiršti, jog visada yra galimos įvairios alternatyvos ir daugybė vietų, kur būtų galima sutaupyti. Vienas iš patarimų, ką siūlome mūsų jauniesiems - ieškoti galimų dekoro rekvizitų savo senelių ar tėvelių spintose, kuriose galima rasti tikrų lobių. Šventės gėlės galėtų būti vazonėliuose, kurias galite auginti net ir prabėgus jūsų svajonių šventei. Beje, ar ne puiku būtų, jei desertų stalą nuklotų draugių, tetų ar močiučių kepti pyragai vietoje prabangių tortų. Papildomai galėtumėte surengti konkursą ir rinkti, kurios kepėjėlės pyragas buvo pats skaniausias", - sako merginos.

Paklaustos, kokių patarimų jos galėtų pažerti būsimiesiems jaunavedžiams, atsakė, jog reiktų vestuves pradėti planuoti kuo anksčiau, netgi prieš metus - kad galėtų užsisakyti pageidaujamus paslaugų teikėjus ir šventės vietą.

KOMENTARAS

Gražina MISEVIČIENĖ, Klaipėdos savivaldybės Civilinės metrikacijos ir registracijos skyriaus vedėja
Vestuvių mažėti pradėjo nuo 1992 metų, kai atsivėrė galimybės lietuviams išvykti į užsienį. Prieš tai Klaipėdoje kasmet jų buvo skaičiuojama per 2 tūkstančius. 1996 m. santuokų skaičius nukrito iki 1 271, maždaug toks skaičius vyrauja ir dabar. Skaičiaus mažėjimą lemia gimstamumo sumažėjimas, emigracija, galbūt šiek tiek lemia ir ekonominiai veiksniai. Tačiau norint susituokti nebūtina kelti dideles vestuves.

APKLAUSA

Greta
Savo vestuves šventėme laive, tuokėmės Santuokų rūmuose. Viskas kainavo 23-24 tūkst. litų. Dalį sumos sudarė tėvų dovana vestuvių proga, o visa kita sutaupėme patys. Planavome vestuves pusmetį, manau, tai - optimalus laikas.

Indrė
Rengėme kaimiško tipo vestuves, nes jos lengvos, neįpareigojančios. Su sutuoktiniu stebuklingų atlyginimų darbe negaudavome, tad su pinigėliais padėjo tėvai. Viskas kainavo iki 30 tūkst. litų. Sutaupėme patys pasigaminę kvietimus, dekoracijas. Šventėme labai gražioje vietoje, džiugino supanti gamta. Po ceremonijos važiavome į aerodromą, kuriame mūsų laukė du dviviečiai lėktuvėliai, paskraidino virš gimtųjų vietovių. Visą vakarinę dalį vedė muzikantai, parengę daug smagių žaidimų. Tikrai nesigailime surengę vestuves.

Roberta
Kai dabar draugai planuoja vestuves ir klausia patarimo, ar kelti "balių", ar daryti tik jaukų vakarą, galių pasakyti - jeigu gali rinktis tarp šių dviejų variantų, rinkis didelę šventę. Juk jaukią vakarienę bus galima surengti medinių ar kokių nors alavinių vestuvių proga.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder