Kiaušiniai turguje: dažyti, megzti, mediniai ir jau tušti

Kiaušiniai turguje: dažyti, megzti, mediniai ir jau tušti

Neturintys laiko ar galimybių tinkamai pasiruošti artėjančioms Velykoms žino, kad užsukę į turgavietę gali įsigyti ne tik šviežių kiaušinių, bet ir jau išmargintų. Tiesa, jie nėra labai pigūs - už dešimt margučių teks pakloti 10 eurų.

Jau nudažytais velykiniais kiaušiniais vakar Naujajame turguje prekiavusi gargždiškė Marija tikino, kad jie dar bus tinkami valgyti Velykų rytą, ir ragino nesibaiminti, kad margino ryškiais dažais. "Pavyzdžiui, aš svogūnų lukštų nuoviru medžius purškiu nuo kenkėjų", - žavėtis neva ekologišku marginimu nesiūlė moteris.

Marija tikino, kad jos mama, kuri visą gyvenimą kiaušiniams marginti naudodavo dažus, jau sulaukė 98-erių.

"Nuo to tikrai nenumirsi", - tikino prekeivė.

Pasiteiravus, ar populiari jos prekė, moteris pasakojo, kad ketvirtadienį jau pardavė 100 margučių.

DAUGYBĖ. Edvardas ir Kristina sakė, kad per daugybę metų jau pardavė tiek dekoratyvinių margučių, kad jų nesutalpintų ir vilkikas.


NERIA. Vera Velykų stalui skirtas puošmenas pradeda nerti nuo Naujųjų. Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

"Jau kone dešimt metų prekiauju nudažytais kiaušiniais. Stengiuosi, kad pirkėjai juos galėtų ir valgyti, tad darau taip, kad ant šventinio stalo patektų nepagedę. Artėjant Velykoms, prieš keturias penkias dienas juos pasiruošiu: pridedu žolelių, svogūnų lukštų ir pasidedu vėsiai. O su dažais verdu jau prieš pat turgaus dieną. Už 10 kiaušinių prašau 10 eurų. Manau, kad tiek vertas mano darbas. Tie, kas patys margina Velykoms kiaušinius, žino, kad jis nėra lengvas, o kiaušiniai kartais ir sudūžta", - pasakojo Marija.

Šalia mediniais ir tinkamais stalą dekoruoti tuščiais pakabinamais margučiais prekiavęs Edvardas pasakojo, kad tinkamų valgyti, vašku margintų margučių turės tik šeštadienį.

"Negadinu savo "firmos" ir prieš kelias dienas valgomais margučiais neprekiauju", - nusikvatojo Edvardas.

Tiek už medinius, tiek už pakabinamus margintus kiaušinius Edvardas sakė jau keletą metų prašantis to paties euro.

"Anksčiau už medinį prašydavau 4 litų, bet juk dabar nesakysiu žmogui - duok eurą ir kelis centus. O ir dviejų eurų kažkaip nepatogu prašyti. Kadangi su dukra Kristina labai daug tų kiaušinių padarome, tad ir neplėšikaujame. Jau geriau žmonėms džiaugsmo suteikti", - svarstė prekeivis.

Vyras pasakojo, kad tuščiais pakabinamais margučiais Klaipėdoje prekiauja jau kone 30 metų.

"Manau, ir vilkikas jau nepavežtų, kiek per gyvenimą esu jų pardavęs", - kvatojo Edvardas. - Kiaušinius puošiu visus metus. Dykai prie televizoriaus niekada nesėdžiu, sykiu ir kiaušinius marginu."

Edvardas prekiavo ne tik margintais vištų, bet ir žąsų, stručių kiaušiniais.

Pasipuošti Velykinį stalą rankų darbo kiškučiais, viščiukais ar megztais kiaušinukais siūlė kitos turgavietėje pakalbintos auksarankės klaipėdietės.

"Po Naujųjų metų pradedu ruoštis Velykoms ir neriu vąšeliu įvairias puošmenas: kiaušinius, kiškučius. Brangiai neprašau - po 1,50-2 eurus, o jei perka daugiau, galima ir dar nusiderėti", - pasakojo Vera.

Moteris, taip pat kaip Edvardas, sakė rankdarbiais užsiimanti tuomet, kai žiūri televizorių.

Septintus metus turguje velykinėmis grožybėmis prekiaujanti tautodailininkė Natalija pasakojo, kad tam panaudoja įvairiausias medžiagas - ir moteriškas pėdkelnes, ir iš senų laikų likusius lito centus, kurie pasitarnauja tarsi kietas pagrindas, ant kurio tvirčiau stovi jos pasiūti kiškučiai ar viščiukai.

"Labai įdomu - kartais atrodo, kad patys kūriniai reguliuoja, ką man daryti. Atrodo, sugalvoju, kad bus vienaip, o pradedu gaminti - ir tarsi kažkas sureguliuoja, kad bus šiek tiek kitaip", - pasakojo Natalija.

Vakar Naujoji turgavietė buvo pilna ne tik įvairiausias prekes siūlančių prekeivių, netrūko ir pirkėjų.

"Įsivaizduoju, kas čia darysis šeštadienį", - sakė Naujojo turgaus direktorius Viačeslavas Karmanovas ir kvietė aplankyti turgavietėje vykstančią mugę.

Pasak jo, Didįjį penktadienį turgavietėje sujudimas prasidėjo net nuo 6 ryto.

"Iš visos Lietuvos kampų ir kaimyninių šalių suplaukė verslininkai, amatininkai. Mačiau daug įdomių dalykų, įvairių dirbinių, žinoma, daug ir maisto, nes juk per Velykas žmonės mėgsta skaniai pavalgyti", - pasakojo V. Karmanovas.

Jis sakė pastebėjęs, kad didžiausios eilės vakar rikiavosi prie žuvų.

"Matyt, klaipėdiečiai Velykoms mėgsta valgyti ir žuvį, ne tik kiaušinius", - nusijuokė turgaus direktorius.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder