Ketina mažinti bedarbių skaičių

Ketina mažinti bedarbių skaičių

Artimiausiu metu Klaipėdos miesto savivaldybės taryba svarstys, ar patvirtinti užimtumo padidinimo Klaipėdos mieste programą. Šia programa bus siekiama padėti bedarbiams integruotis į darbo rinką ir mažinti socialinę atskirtį.

Finansų ir ekonomikos komiteto posėdyje Socialinės paramos skyriaus vedėja Audronė Liesytė pristatė 2021 metų užimtumo didinimo Klaipėdos mieste programą. Joje numatoma ne tik padėti bedarbiams integruotis į darbo rinką, mažinti socialinę įtampą ir atskirtį tarp bendruomenės narių, bet ir ugdyti bedarbių socialinius, darbinius įgūdžius ir padidinti jų galimybes susirasti darbą. Taip pat didinti Klaipėdos miesto gyventojų užimtumą ir mažinti piniginės socialinės paramos gavėjų skaičių Klaipėdos mieste.

2020 m. rugsėjo 1 d. Klaipėdos mieste buvo įregistruota 11 420 bedarbių, o 2019 m. rugsėjo 1 d. buvo įregistruoti 6 454 bedarbiai.

Remiantis Užimtumo tarnybos duomenimis, 2020 m. lapkričio 1 d. registruotas nedarbas Klaipėdos miesto savivaldybėje siekė 14 proc., buvo registruoti 12 583 darbo neturintys asmenys. Didžiausią dalį nuo registruotų bedarbių skaičiaus sudarė 30-49 m. amžiaus bedarbiai (42 proc.), taip pat nemažą dalį sudarė kvalifikacijos neturintys Užimtumo tarnyboje registruoti bedarbiai (38 proc.) bei vyresni nei 50 m. bedarbiai (31 proc.).

"Kadangi kvalifikacijos nereikalaujančių darbų pasiūla mieste kasmet mažėja, šių asmenų galimybės įsidarbinti taip pat mažėja. Todėl tikslinga bedarbiams organizuoti kvalifikacijos nereikalaujančius laikinuosius darbus, teikiančius socialinę naudą vietos bendruomenei bei prisidedančius prie socialinės infrastruktūros palaikymo ir plėtojimo. Laikinieji darbai yra nemenka parama, integruojant Užimtumo tarnybos klientus į darbo rinką bei sudarant jiems sąlygas užsidirbti lėšų", - dėstė A. Liesytė.

Į darbo rinką integruoti skurdo ir socialinės atskirties riziką patiriančius asmenis yra be galo sudėtinga, nes jie paprastai ilgą laiką būna ekonomiškai neaktyvūs, praradę darbinius įgūdžius, kvalifikaciją ar socialinius gebėjimus.

Praėjusiais metais socialinių įgūdžių ugdymo ir palaikymo paslaugas gavo 408 asmenys. Todėl, siekiant didinti motyvacijos, socialinių, bendrųjų ir darbo įgūdžių stokojančių asmenų užimtumą, numatomas socialinę atskirtį patiriančių asmenų integracijos į darbo rinką projekto įgyvendinimas.

"Laikiniesiems darbams per 2021 metus bus įdarbinta apie 100-120 bedarbių. Labiausiai socialiai pažeidžiami asmenys turės galimybę laikinai įsidarbinti, siekiant atkurti darbo įgūdžius bei užsidirbti pragyvenimui būtinųjų lėšų, sumažės socialinių pašalpų mokėjimas, dalis dalyvių susiras nuolatinį darbą. Tikimasi, kad po dalyvavimo laikinuosiuose darbuose darbo rinkoje pavyks įsitvirtinti apie 30 proc. programos dalyvių", - sakė A. Liesytė.

Numatoma, kad integravimo į darbo rinką veiklose kasmet dalyvaus apie 50 socialinę atskirtį patiriančių asmenų. Tikimasi, kad bent dalis socialiai pažeidžiamų asmenų po dalyvavimo socialinei integracijai skirtose veiklose pradės ieškoti darbo, mokytis arba dirbti.

Programai įgyvendinti numatoma panaudoti 272 tūkst. eurų, skirtų Savivaldybei iš valstybės biudžeto valstybinėms funkcijoms atlikti.

Tarybai patvirtinus programą Klaipėdos mieste atsiras galimybė organizuoti laikinuosius darbus įdarbinant nedirbančius asmenis bei integruoti juos į darbo rinką.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder