Katinų pasivaikščiojimai baigėsi konteineryje

Katinų pasivaikščiojimai baigėsi konteineryje

"Papasakosiu jums apie katinų pragarą", - kalbą pradėjo redakcijos telefonu paskambinusi Klaipėdos rajono sodininkų bendrijoje "Veteranas" sklypą turinti moteris. Jos teigimu, bendrijoje gausu kačių, tačiau prieš kurį laiką murkliai ėmė dingti. Sodininkė tikino, jog prieš kelias dienas penketą negyvų kačių rado soduose pastatytuose komunalinių atliekų konteineriuose.

"Prasidėjo masinis katinų dingimas. Nenorėčiau tikėti, kad kažkas juos nuodija, bet nebežinau, ką ir galvoti. Mano pačios jau du katinai dingo. Vienas, išleistas į lauką, prieš savaitę negrįžo į namus, jį atradau konteineryje, bet jokių sužalojimų nepastebėjau, tik kraujo lašą ant vienos kojos", - guodėsi sodininkė.

Niekam nerūpi?

Pokalbininkės teigimu, komunalinių atliekų konteineriuose ji suskaičiavo 5 katinų gaišenas, o ant kelio rado dar vieną, jau pradėjusią irti.

"Negi niekam netrukdo ir atrodo normalu, negi niekam nerūpi?" - aplinkinių abejingumo negalėjo suvokti mylimo augintinio mįslingai netekusi moteris.

Ji tikino, kad mobiliuoju telefonu padarytas nuotraukas su įrodymais du kartus nusiuntė Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai (VMVT), kreipėsi ir į Savivaldybę, skambino rajone beglobius gyvūnus gaudančiai ir gaišenas surenkančiai įmonei "Nuaras".

Moters tvirtinimu, VMVT specialistas atvyko, apžiūrėjęs situaciją pažadėjo kreiptis į policiją, tačiau esą viskas tuo ir baigėsi. Sodininkė pyko ir ant "Nuaro" darbuotojų, kurie pareiškė, jog už gaišenų paėmimą iš konteinerių ir išvežimą utilizuoti sumokėti teks pačiai moteriai - esą kodėl paskui stebimasi, kad žmonės vengia kreiptis į specialistus.

Tvarka - nepalanki

Klaipėdos rajono savivaldybės Komunalinio ūkio ir aplinkosaugos skyriaus ekologas Remigijus Alšauskas patvirtino, jog skambučio dėl gaišenų sodų bendrijoje "Veteranas" būta.

Vis dėlto specialistas paaiškino, kad Savivaldybė aptarnauja tik rajono seniūnijas, o sodų bendrijos paslaugomis jų teritorijose turėtų pasirūpinti pačios.

"Esame sudarę sutartį su "Nuaru", jie paslaugas atlieka puikiai, pretenzijų neturime, nes važiuoja bet kuriuo paros metu, net ir naktį, jei reikia", - aiškino R. Alšauskas, pabrėžęs, kad ne sykį pats siūlė sodų bendrijų pirmininkams sudaryti sutartis su beglobius gyvūnus gaudančiomis ir gaišenas surenkančiomis įmonėmis, kadangi šios paslaugos yra mokamos.

"Savivaldybė neturi tiek lėšų, kad galėtų ir už sodininkus apmokėti. Tada ir išeina taip, kad sodininkai lieka be nieko. Bet čia yra jų pačių reikalas, kaip ir elektros, kanalizacijos, vandentiekio, kelių klausimus tvarkosi patys sodininkai - ir čia taip turėtų būti", - nuomonę dėstė specialistas.

PADORUMAS. Specialistų teigimu, mesti ilgus metus prižiūrėto augintinio palaikų į konteinerį žmonėms turėtų neleisti paprasčiausias padorumas, o piktybiniais atvejais į pagalbą pasitelkiamos įvairios institucijos. Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

Pokalbininkas tikino, kad ypatingais atvejais Savivaldybė neatsisako padėti ir sodininkams, iškviečia "Nuarą", tačiau šįkart antrojo skambučio iš "Veterano" gyventojos nebesulaukta, todėl ir nurodymas bendrovei surinkti gaišenas nebuvo duotas.

"Mesti į konteinerį negalima"

Antanas BAUŽA, Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas

Gavome tą skundą, jis yra užregistruotas. Antradienį kartu su policija buvome nuvažiavę, kadangi tai yra žiaurus elgesys su gyvūnais, tada turime dirbti kartu su policija. Buvo surastas vienas negyvas katinas konteineryje, jis paimtas kaip mėginys ir išsiųstas į Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Rizikos vertinimo institutą tyrimui dėl gaišimo priežasties nustatymo - ar žūtis buvo smurtinė, pavyzdžiui, nuodai, sužalojimai, ar natūrali. Kai bus tyrimo rezultatai, informuosime ir policiją, ir skundo autorę.
Radus nugaišusius gyvūnus, galima kreiptis tiek į mus, tiek į policiją. Bet reikia prisiminti, kad žmonės, kurie laiko gyvūnus, negali jų, nugaišusių, išmesti į konteinerį. Gaišena turi būti atiduodama į utilizacijos centrą arba galbūt, jei gyvenama nuosavame name, galima palaidoti jo teritorijoje. Klaipėdoje kol kas gyvūnų kapinių dar nėra, bet jei gyveno daug metų gyvūnas kartu, tai ir reikėtų jį palaidoti, o ne išmesti į konteinerį. Jei yra piktybiniai atvejai, kreipiamės į atsakingas institucijas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder