Kasos aparatai autobusuose - misija (ne)įmanoma

Kasos aparatai autobusuose - misija (ne)įmanoma

Teismas sutiko, kad Klaipėdos savivaldybė ir autobusų elektroninio bilieto sistemos rangovai sudarytų taikos sutartį dėl kasos aparatų sutvarkymo.

"Vakarų ekspresas" jau daug kartų rašė apie dešimtis milijonų litų kainavusio Klaipėdoje, Vilniuje ir Kaune įgyvendinto elektroninio bilieto projekto, sulaukusio ir Valstybės kontrolės priekaištų, keliamas problemas.

Visų Klaipėdoje atliktų darbų vertė siekė apie 2,7 mln. litų. Tačiau uostamiesčio autobusuose neveikė bilietus turintys spausdinti aparatai, nedirbo stotelėse įrengtos informacinės švieslentės, neįdiegti valandiniai bilietai ir t. t. Neradusi kompromiso su rangovu - konsorciumu, sudarytu iš Lietuvoje veikiančios UAB "Atea", lenkų "Sygnyt S.A." ir slovakų "Emtest a.s." - Klaipėdos savivaldybė dar 2011-ųjų lapkritį kreipėsi į teismą, kad jis įpareigotų pašalinti bent jau akivaizdžius trūkumus.

2013-ųjų birželį Klaipėdos apylinkės teismas savo nutartimi patvirtino taikos sutartį, pagal kurią visos šalys pasidalino darbais, kad autobusuose įrengti aparatai būtų "fiskalizuoti ir įregistruoti Valstybinėje mokesčių inspekcijoje" (t. y. galėtų spausdinti bilietus). Taip pat sutarta, jog bus sutvarkytos aštuonios neveikiančios švieslentės, o likusios rodys faktinio autobusų judėjimo laiką, kuris nuo realybės negali skirtis daugiau kaip 30 sekundžių. Švieslentės iki 2013-ųjų lapkričio buvo sutvarkytos, o kasos aparatai neveikia iki šiol.

Viešojo transporto organizavimu užsiimanti VšĮ "Klaipėdos keleivinis transportas" (KKT) dar 2013 metų gale parašė raštą Savivaldybei, kad ši spręstų, ką toliau daryti - ar kreiptis į teismą, kad šis išduotų antstoliui vykdomąjį raštą dėl taikos sutarties įsipareigojimų netesėjimo, ar imtis kokių nors kitų veiksmų.

"Mes norime, kad aparatai ne tik spausdintų bilietus, bet ir pateiktų informaciją į kompiuterius, kurioje vietoje bilietas buvo išspausdintas. Mūsų įsitikinimu, toks reikalavimas buvo numatytas ir taikos sutartyje. Rangovai manė priešingai ir laikėsi pozicijos, jog spausdintuvus su kompiuteriais turime derinti mes", - aiškino KKT direktorius Gintaras Neniškis.

Savivaldybė antroje 2014-ųjų pusėje pagaliau ryžosi kreiptis į Klaipėdos miesto apylinkės teismą dėl vykdomojo rašto antstoliui išdavimo. Tačiau ir bylinėjamasis dėl jo gerokai užtruko. Paskutiniame posėdyje buvo sutarta, kad abi šalys sudarys dar vieną taikos sutartį. Ji teismui tvirtinti turi būti pateikta iki vasario pradžioje vyksiančio posėdžio.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder