Karių pratybos uoste pakrypo netikėta linkme

Karių pratybos uoste pakrypo netikėta linkme

Klaipėdos uoste - vaizdai, gniaužiantys kvapą: į Kruizinių laivų terminale įsikūrusią karinę teritoriją mėginę įsibrauti ginkluoti užpuolikai po įtemptos kovos sulaikomi karo policijos, tačiau sužeistas vienas karys, kuris patenka į medikų rankas sraigtasparnyje. Toks antradienį uostamiestyje Karinių jūrų pajėgų surengtų pratybų scenarijus.

Per pratybas kariai demonstravo, kaip reaguotų į uoste galinčias kilti grėsmes. Viena jų - kai netikėtai vandenyje pastebimas priešiškai nusiteikusių asmenų kateris. Kariuomenė reaguoja nedelsdama. Ūžiant sirenoms, užpuolikai įspėjami atsitraukti nuo karinės teritorijos, tačiau į tai nereaguoja. Netrukus jie nukenksminami. Bet staiga sausumoje pastebimi 2 iš vandens išlipę narai, kurie tuoj pat sulaikomi.

Vykstant šioms pratyboms, viskas pakrypo kiek netikėta linkme - į teritoriją, kurioje kariai laivu gaudė menamus pažeidėjus, įplaukė ir tikras civilių laivas.

Vienam karinių katerių skubiai teko prie jo priplaukti, įgula buvo nedelsiant perspėta apie vykstančias pratybas. Incidento išvengti pavyko - laivas nutolo.

Kitas pratybų scenarijus - sausumoje. Prie teritorijos privažiuoja automobilis, iš kurio išlipę asmenys ima neadekvačiai elgtis, reikalauja įleisti į teritoriją, o kariams reikalaujant pasišalinti, ima mėtyti sprogmenis. Kariai kaipmat užima gynybinę padėtį ir stoja į žūtbūtinę kovą. Netrukus vieno užpuoliko rankose atsiduria šautuvas. Esą sužeidžiamas vienas karių.

Atvykus gausioms karo policijos pajėgoms, agresoriai sulaikomi. Uoste pasirodė sraigtasparnis, išgabenęs sužeistąjį į ligoninę.

"Uosto apsaugos pratybos praėjo labai gerai. Aš esu be galo patenkintas mūsų kariais", - džiaugėsi komandoras Tadas Jablonskis.

"Jie neturėjo jokių įgūdžių valdyti uosto operacijas, kaip veikti. Su NATO kompetencijos centro, Vokietijos karinio jūrų modulio pagalba pirmąsias 3 dienas treniravomės. Pagal NATO doktriną, mums reikia per 30 valandų perimti uosto teritorijos kontrolę. Tai mums pavyko padaryti per 27 valandas.

Atvyko operacijos "Atvira dvasia" laivai. Nuo gegužės 3 d. iki 6 d. mes perėmėme Kruizinių laivų terminalo kontrolę ir užtikrinome visišką teritorijos apsaugą. Jiems išvykus, mes toliau budėjome. Stebėjome ir povandeninę dalį, skraidančius objektus - dronus.

O ši diena vainikavo visą mūsų pasirengimo etapą. Galiu drąsiai sakyti, kad kariai yra be galo gerai pasirengę, itin motyvuoti", - sakė karininkas.

"Net pasibaigus treniruotėms, kariai susirinkdavo 22 valandą ir tęsdavo diskusijas, kaip galėtų geriau veikti. Man tai labai glosto širdį. Kariams reikėtų pagalvoti ir apie poilsį", - pratybas stebėjusiems žurnalistams komentavo T. Jablonskis.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder