Kariai, nepraleidę žmonių, buvo neteisūs

Kariai, nepraleidę žmonių, buvo neteisūs

Į redakciją kreipėsi vyras norėdamas gauti atsakymą, kodėl Klaipėdos rajone esančiame Kairių poligone žmonės, norintys patekti į šią teritoriją, pasitinkami kaip nusikaltėliai, nors kabo užrašas, kad asmenys turi teisę nevaržomi lankytis poligono teritorijose.

"Radau labai gražią vietą, kurioje žmonės augina augalus. Norėjau parodyti žmonai. Mes bandėme pravažiuoti dviračiais pro Kairių poligono užkardą, bet du budintys kareiviai mūsų nepraleido. Sakau jiems, paskaitykite, ką patys rašote. Jie atsakė, kad gautas nurodymas be leidimo nepraleisti. Kalbėjo labai griežtai, tarsi grasindami. Apsisukome ir grįžome atgal. Noriu žinoti, kokią teisę jie turėjo nepraleisti ir kaip čia yra", - kalbėjo klaipėdietis Gintaras.

Jie su žmona bandė pravažiuoti birželio 6 d. Prie praleidimo posto yra informacinis stendas, kas galima, ko negalima daryti poligone, griežtai apibrėžtos teritorijos, viskas labai aiškiai išdėstyta.

"Kur negalima, mes ir nevažiuojame. Bet jeigu juodu ant balto parašyta, kad man galima važiuoti, kokią teisę jie turi manęs neįleisti? Buvo apmaudu, kai mes tuo žvyrkeliu dviračiais tiek numynėme. Žmona bambėjo, kur aš ją vežu, du kartus vos nenugriuvo. Galų gale pasiekėme užtvarą ir mus sako, kad nepraleis. Suprantu, įsakymas yra įsakymas, bet kodėl tokia tvarka. Buvo labai nemalonu. Sugadino vakarą. Beje, pasukome keliuku į dešinę ir atsidūrėme tame pačiame poligone, į kurį norėjome patekti. Nesuprantu, ką jie ten saugo tada", - kalbėjo vyras.

Vykome aiškintis situacijos

Birželio 10 d. į minėtą vietą nuvykome ir mes - gal ponas Gintaras kažką bus ne taip supratęs. Susiradome tą Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų bataliono motorizuotosios pėstininkų brigados "Žemaitija" postą su užtvaru. Ir mums budinti graži karė mandagiai paaiškino, kad į karo teritoriją galima patekti tik su specialiais kariuomenės leidimais.

Prie užtvaro pamatėme tą stendą. Jame tikrai puikuojasi užrašas, kad asmenys nevaržomi turi teisę lankytis poligono teritorijose, išskyrus pavojingas teritorijas. Visos jos nurodytos žemėlapyje.

SITUACIJA. Atlikome mini tyrimą, kodėl žmonėms nebuvo leista dviračiais pravažiuoti per poligoną. Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

Sužinojome, kad jeigu prie poligono praleidimo punkto yra iškelta raudona vėliava, tai perspėjimas, kad poligono šaudyklose vyksta šaudymo pratybos. Kovinių šaudymų metu į teritoriją eiti ar važiuoti griežtai draudžiama. Tame pačiame stende yra nurodytas ir kovinio šaudymo pratybų, vyksiančių birželį, grafikas.

Pasiteiravome pono Gintaro, ar tuo metu, kai jie norėjo pravažiuoti, prie užtvaro nekabėjo raudona vėliava. Jis atsakė, kad tikrai ne, jis puikiai žinąs, kad tada negalima brautis į teritoriją.

Budinti mergina mums aiškino, kad nesvarbu, vyksta šaudymo pratybos ar ne, pro tą užtvarą į teritoriją galima patekti tik su kariuomenės leidimu. Pamanėme, kad galbūt situacija pasikeitė, o žmones klaidina likęs senas stendas.

"Mes tikrai privalome praleisti"

"Žemaitijos" brigados Civilių ir karių bendradarbiavimo skyriaus viršininkas majoras Alfonsas Bičkus mums paaiškino, kad stende informacija teisinga, kad kariai turėjo praleisti poną Gintarą su žmona.

"Asmenys gali važiuoti, tai nėra privati zona. Tai karinė teritorija, turinti tam tikrų apribojimų, kai vyksta koviniai šaudymai arba mokymai. O paprastai pravažiuoti žmonėms tikrai leidžiama. Yra krašto apsaugos ministro patvirtintos taisyklės. Kariai žmones privalo praleisti. Manau, kad tądien budėjęs karys galbūt buvo blogai instruktuotas. Mes tikrai privalome praleisti, negalime blokuoti", - teigė majoras.

A. Bičkus informavo, kad susidariusi situacija buvo aptarta su poligono viršininku. Paprašyta papildomai instruktuoti karius, kurie budi, dar kartą jiems viską paaiškinti. "Gali būti, kad kariai, stovintys poste, neįsigilina į taisykles ir skirtingai supranta savo teises", - svarstė majoras.

Leidimus turintys gyventojai juos pateikia, kad nereikėtų be reikalo aiškintis, kur eina ar važiuoja. Pasak majoro, Kairių gyventojai praleidžiami paprasčiau nei kiti žmonės, kurių vis tiek yra paklausiama, ko jie eina į poligoną. "Kontroliuojame, kad poligone nebūtų kitokių kėslų turinčių žmonių, o ne tik norinčių praeiti ar pravažuoti", - sakė jis.

Informacija

Karinis poligonas netoli Kairių kaimo Klaipėdos rajone įkurtas 1949 m. 1995 m. birželio 17 d. priskirtas Lietuvos kariuomenės reikmėms. Šiuo metu priklauso kariuomenės Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų pėstininkų batalionui. 2014 m. gegužės 17 d. Kairių poligonui buvo suteiktas generolo Povilo Plechavičiaus vardas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder