Kapitono Stepono Kudzevičiaus regata nebus atidėta

Kapitono Stepono Kudzevičiaus regata nebus atidėta

Dar vakar buriuotojai nebuvo tikri, ar paskutinė jūrinė regata šį sezoną vyks jūroje - mat prognozuojamas gūsiuose stipresnis nei 30 mazgų vėjas ir lietus. Šį nemenką iššūkį ketina priimti aštuonios jachtos iš Kauno, Vilniaus, Klaipėdos. Tarp jų ir legendinė jachta "Lietuva".

Šiandien jachtos startuos ties Kruizinių laivų terminalu. Starto procedūra prasidės 10.25 val. Į kurią pusę jachtos plauks, paaiškės šiandien. Planuota - į jūros, o ne marių pusę. Baltijos jūroje bangos gali būti iki 3-3,5 metrų aukščio, Kuršių marių gilumoje - iki 1 m aukščio.

Norintieji pasigrožėti jachtomis turėtų atvykti į Kruizinių laivų terminalą, nes finišuos jachtos skirtingu laiku.

Vakare 20.30-21 val. bus pakeltas Pilies tiltas, kad jachtos regatos dalyvės galėtų švartuosis prie buriuotojų krantinės Danės upėje. Krante varžybų dalyvių lauks tradiciniai kapitonienės barščiai, specialiais Klaipėdos miesto savivaldybės įsteigtais prizais bus apdovanoti pirmųjų lenktynių nugalėtojai.

Regata vyks ir sekmadienį. Pilies tiltas bus pakeltas 8.30 - 9 val. Tai jau bus kur kas trumpesnės varžybos ir distancija, kad jachtos spėtų grįžti iki pietų, mat buriuotojams iš kitų miestų reikės spėti grįžti į darbus. Šio etapo nugalėtojų apdovanojimai vyks Klaipėdos pilies uostelyje apie 15-16 val.

Šiemet regatoje dalyvių bus, ko gero, perpus mažiau nei pernai.Varžybų organizatoriaus sporto klubo "Ostmarina" vadovas ir jachtos "Lietuva" kapitonas Osvaldas Kudzevičius mano, jog todėl, kad šiuo metu vyksta kelios regatos - ir Lenkijoje, ir vaikų Kaune. Nemažai buriuotojų yra išvykę. Kitas dalykas - nekokia prognozė. Pasak O. Kudzevičiaus, panašus oras per rudeninę regatą yra buvęs ne kartą, yra tekę ją net nukelti.

Paskutinė rudeninė jūrinė regata Baltijos jūroje organizuojama nuo 1994 metų. Visą tą laiką regatos pavadinimas buvo "Rudeninė Baltija", užpernai ir pernai - "Rudeninė Baltija, Stepono Kudzevičiaus" regata. Šiemet ji pirmą kartą jau vadinama tik Kapitono Stepono Kudzevičiaus regata. Taip įamžinamas žinomo Lietuvos buriuotojo, buvusio jachtos "Lietuva" kapitono Stepono Kudzevičiaus, daugiau nei prieš trejus metus iškeliavusio anapilin, atminimas.

Tik pradėjus organizuoti šią regatą, joje startuodavo vos trys laivai, o pernai dalyvavo net 16 jachtų, nes oras buvo labai geras. Ankstesnėse regatose būdavo plaukiama dvi paras po 150 jūrmylių, tad orai pasitaikydavo įvairūs.

Nepaisant tokių prognozių šiemet regatos nenorima atidėti, nes šeštadienio varžybos skirtos Lietuvos tautinės olimpiados 80-mečiui. Beje, 1938 metais vykusios Lietuvių tautinės olimpiados buriavimo rungtis buvo organizuota būtent Klaipėdoje. Šia regata norima prisidėti prie olimpiados jubiliejaus minėjimo renginių.

"Žinoma, kad "Lietuva" dalyvaus. Stengsimės plaukti saugiai su mažesnėmis burėmis. Mūsų tikslas tik dalyvauti, laivo tikrai nelaužysime bandydami lenktyniauti. Taip jau darome kelerius metus iš eilės", - sakė O. Kudzevičius.

Be "Lietuvos", dar dalyvaus keturios "X-35" klasės jachtos, kurių įgulos Lietuvai atstovauja ir Europos, ir pasaulio čempionatuose, pavyzdžiui "Extreme", "Cool Water", "Keturi vėjai" iš Kauno ir Vilniaus, puikiai Klaipėdai atstovaujanti Rimo Stropaus vadovaujama jachtos "Esox Roteksas" įgula.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder