Kapitonas atvyks tiesiai į balių

Kapitonas atvyks tiesiai į balių

Pirmojo Klaipėdos uosto kapitono Liudviko Stulpino skulptūra iš Vilniaus į Klaipėdą turėtų būti atgabenta birželio 2-ąją. Tikimasi, kad bus spėta ją pritvirtinti ir atidengti per Uosto direkcijos 25-mečio šventę, vyksiančią birželio 3 dieną.

Paminklą šiai iškiliai jūrinio sektoriaus asmenybei stato Uosto direkcija, jo autoriai - architektas Ramūnas Bartkus ir skulptorius Saulius Juchnevičius. Tai bus bronzinė natūralaus dydžio L. Stulpino skulptūra, vaizduosianti kapitoną, stovintį prie šturvalo ir kovojantį su stichija.

Pasak Uosto direkcijos rinkodaros ir bendrųjų reikalų direktoriaus Artūro Drungilo, šiuo metu skulptūra jau liejama Vilniuje. Anot jo, pasirodo, Lietuvoje nedaug kas atlieka tokius darbus, tad pasirinkimo galimybės buvo labai ribotos.

Ginčytasi dėl skulptūros

"Vakarų ekspresas" jau spausdino maketą, kaip turėjo atrodyti kapitono skulptūra. Ją žmonės vertino skirtingai. Netgi jūrų kapitonai nebuvo vienos nuomonės. Kai kuriems jų kapitono skulptūra pasirodė primenanti piratą, Jūrų kapitonų asociacijos pirmininkui Juozui Liepuoniui - veržlią, veiklią asmenybę. Tai, kad vėjas plaiksto jo drabužius, esą tik sustiprina veržlumo, veiklumo įspūdį.

Kai buvo pasiūlyta vaizduoti L. Stulpiną sėdintį ant inkaro, Jūrų kapitonų asociacijos nariai buvo vieningos nuomonės, kad toks variantas netinkamas. Jiems pritarė ir Klaipėdos uosto kapitonas Adomas Alekna.

"Skulptūra tikrai nebus joks piratas, viskas bus gerai. Autoriaus darytas maketas buvo šiek tiek kitoks nei bus pati skulptūra, nepavyksta to parodyti kaip nuotraukoje", - sakė A. Drungilas.

Šį kartą jis nenorėjo dalintis būsimu skulptūros vaizdu, nes ten užfiksuotas iš plastilino padarytas modelis, o kai skulptūra bus išlieta iš bronzos, vaizdas vėlgi bus kitoks.

Kur skulptūra stovės?

Vietų, kur galėtų stovėti paminklas kapitonui L. Stulpinui, apsvarstyta nemažai. Pasak A. Drungilo, Uosto direkcijos darbuotojų manymu, prioritetinė vieta būtų Pilies uostelyje, šalia viešbučio "Old Mill Hotel", kur dabar stovi vėtrungė.

Jūrų kapitonų asociacijos pirmininkas J. Liepuonius sako, jog kapitonai prioritetine vieta laiko Šiaurinį ragą. Paminklas statomas kapitonui, tad norima, kad jis būtų kuo arčiau jūros. Kapitonų manymu, paminklas turėtų stovėti šonu į ateinančius žmones, o L. Stulpino žvilgsnis būti nukreiptas į jūros vartus. Toks variantas jiems atrodo geriausias.

"Būtų gerai spėti atidengti skulptūrą per vieną iš Uosto direkcijos jubiliejui skirtų renginių. Tačiau viskas turi vykti pagal procedūras. Kovo 30 dieną išsiuntėme medžiagą Klaipėdos architektams ir dailininkams, bet šiandien dar neturime jų posėdžio protokolo. Procesas šiuo metu yra sustojęs. Šiek tiek užtrukome, bet jokios tragedijos nėra. Netrukus išvadas turėsime, o tada galėsime judėti toliau", - sakė A. Drungilas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder