Kalviai Klaipėdai kals vėtrungę

Kalviai Klaipėdai kals vėtrungę

Sakoma: kiekvienas - savo laimės kalvis. O kas per vienas tas kalvis? Kad toks amatas gyvuoja jau nuo seno, žino visi. Žinome ir tai, kad kalviai kaustydavo arklius, o ką dar jie darydavo ir tebedaro iki šiol?

Atsakymus į šiuos ir kitus klausimus gausite aplankę Kruizinių laivų terminalą Klaipėdoje šeštadienį ir sekmadienį. Kalviai, susirinkę į tarptautinį kalvystės plenerą "Keturi vėjai 2014" jau aštuntus metus, kviečia klaipėdiečius ir svečius pažinti kalvystės amatą "gyvai", patraukliai ir linksmai.

Prie išlikusio elingo Lietuvos kalvių sąjunga sumontuos atviras kalviškas dirbtuves. Čia degs tikri kalviški žaizdrai, autentiškos dumplės paduos orą liepsnai, o priekalai skambės nuo kūjų ir kūjelių gausybės. O dar nuo dvidešimto šimtmečio vidurio veikiantis pneumatinis kūjis drebins krantinę savo galingais smūgiais.

Rytoj nuo 13 val. plenero dalyviai ne tik iš Lietuvos, bet ir užsienio šalių susiburs rimtam darbui. Klaipėdai paskelbus Vėtrungių metus, kalviai nusprendė nelikti nuošaly. Jų vėtrungė stipriai skirsis nuo jau sukurtų ar buvusių senovinių vėtrungių. Kalviai dirba su metalu ir atkartoti tradicinių medinių kuršių krašto vėtrungių neketina.

Nuo 17 val. vyks varžytuvės tarp plenero dalyvių. Be tradicinių rungčių, pavyzdžiui, ilgiausios vinies kalimo, bus ir naujų: meistro ir pameistrio varžybos, pasagos kalimas ir metalo kaitinimas su kniedijimu.

Po to bus pakviesti varžytis ir žiūrovai. Jie galės išbandyti tikro kūjo, sveriančio 25 kg, iškėlimo rungtį. Moterys galės bandyti "pagauti laimę", mesdamos pasagą. Geriausiai pasirodžiusių lauks prizai.

O sekmadienį iki 15 val. žiūrovai galės pamatyti, kokią vėtrungę nukalė plenero dalyviai.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder