Kalėjimą norėtų matyti Rimkuose

Kalėjimą norėtų matyti Rimkuose

Kadaise tardymo izoliatoriui-pataisos namams vietą Klaipėdoje, Taikos prospekto pabaigoje, tarp Jūrininkų prospekto ir Kairių gatvės, išsirinkę Teisingumo ministerijos valdininkai apsigalvojo: pasiūlyta vieta netinka ir reikia naujų pasiūlymų, kur galėtų išdygti įkalinimo įstaiga. Vienas realiausių variantų - privatūs, tačiau mažaverčiai sklypai Rimkuose.

Klaipėdos miesto savivaldybė sulaukė ministro Juozo Bernatonio rašto, kuriame prašoma numatyti ne mažesnį nei 10 ha dydžio žemės sklypą su tam tikromis charakteristikomis naujojo tardymo izoliatoriaus-pataisų namų statybai.

Prašoma, kad sklypas būtų taisyklingos kvadrato formos, lygaus reljefo, kad jame tilptų kvadrato formos pastatas. Be to, sklypas turėtų būti šalia asfaltuoto kelio, pasiekiamas miesto transportu, taip pat netoliese turėtų būti nutiestos pagrindinės komunikacijos - elektra, vanduo, dujos. Esą šitaip atpigtų kalėjimo statybos kaštai.

"Nuo 2008 metų, kai prasidėjo vietos kalėjimui paieškos, buvo atvykęs tuometis teisingumo ministras Remigijus Šimašius, kuriam tiko minėta vieta prie pramoninių teritorijų, tačiau pasikeitus įstatymui to sklypo siūlyti nebegalime", - sakė miesto Tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto posėdžio metu klausimą pristačiusi Savivaldybės Žemėtvarkos skyriaus vyriausioji specialistė Raimonda Gružienė.

Pagal 2014 m. pakeistą Teritorijų planavimo įstatymą, ministerijai būtų galima siūlyti nebent 10 ha sklypą šalia kelio Klaipėda-Palanga, tačiau šioje teritorijoje numatoma statyti naująjį miesto stadioną.

"Jei ieškome, kur statyti, tai tik su Bendrojo plano pakeitimu galėtų atsirasti tokie siūlymai. Siūlyti sklypą, kuris neatitinka miesto Bendrojo plano, nėra galimybės. Siūlyčiau atsakyti, kad neturime tinkamų teritorijų, o Bendrasis planas bus keičiamas ne anksčiau kaip 2018 metais", - sakė valdininkė.

Vis dėlto komiteto nariams toks atsakymas nepasirodė tinkamas. Esą būtų galima siūlyti ir privačius sklypus. Daug laisvos privačios žemės yra šalia Labrenciškės, taip pat prie Žardės piliakalnio, prie Klaipėdos LEZ (ši vieta atmesta, kadangi minėtoje teritorijoje tokias įstaigas draudžiama statyti).

Esą viena tinkamiausių vietų tokiai įstaigai galėtų būti Rimkuose, vietoje, kur šiuo metu stovi garažų masyvas ir kiti menkaverčiai pastatai. Tokį sklypą nebūtų sudėtinga išpirkti, kadangi minėta žemė nėra itin vertinga.

Neatmetama idėja siūlyti ir sklypą pietinėje miesto dalyje, kur susitelkusi pramonė. Tačiau komiteto pirmininko Simono Gentvilo manymu, ši žemė - "auksinė", brangi, joje yra perspektyvų plėstis uosto įmonėms, tad jos nereikėtų atiduoti kalėjimo statybai.

Komiteto nariai pabrėžė, jog iniciatyvą ir pasiūlymus dėl privačios žemės pardavimo kalėjimo statybai gali teikti ir privatūs asmenys.

Neracionaliai naudojamos lėšos

Liepą buvo patvirtinta Laisvės atėmimo vietų modernizavimo programa. Joje numatyta, kad Klaipėdoje iki 2022 metų turėtų būti pastatytas 800 vietų tardymo izoliatorius-pataisos namai.
Būtinybė Klaipėdoje atsirasti tokiai įstaigai aiškinama tuo, kad vakarinėje Lietuvos dalyje apskritai nėra įkalinimo įstaigų. Tai sukelia nemažai nepatogumų Klaipėdos teismams, kadangi suimtieji dažniausiai laikomi, o vėliau pervežami iš Šiaulių tardymo izoliatoriaus.
Valdininkai pabrėžia, kad per mėnesį pervežant per 100 suimtųjų neracionaliai naudojamos lėšos, o dideli atstumai sukelia nepatogumų ne tik suimtiesiems, tačiau ir jų artimiesiems bei pareigūnams.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder