Kalėdų prakartėlę pakeitė katinas

Kalėdų prakartėlę pakeitė katinas

Šv. Jono bažnyčios vietoje visus metus eksponuotą Aidos Raimondos Pečeliūnienės sukurtą lėlių parodą - prakartėlę "Pasivaikščiojimas po stebuklo laukiančią Jeruzalę" per Kūčias papildė svarbiausia Šventosios šeimos scena, o sausio 6-ąją atkeliaus ir trys karaliai.

Prakartėlė, vaizduojanti kūdikėlio Jėzaus gimimą tvartelyje, - vienas iš svarbiausių šventų Kalėdų ir krikščionybės simbolių. Unikalią, net trylikos metrų ilgio skulptūrinę ekspoziciją "Pasivaikščiojimas po stebuklo laukiančią Jeruzalę" A. R. Pečeliūnienė sukūrė ir Klaipėdos miestui padovanojo praėjusiais metais. Pernai ji buvo pristatyta Teatro aikštėje, o po švenčių perkelta į nuolatinę vietą Turgaus g. 24, kur kadaise stovėjo Šv. Jono bažnyčia.

Istoriografinis kūrinys

Skulptūrinę ekspoziciją "Pasivaikščiojimas po stebuklo laukiančią Jeruzalę" menininkė kūrė beveik devynis mėnesius. Rinkdama medžiagą tris kartus lankėsi Šventojoje žemėje, perskaitė daugybę literatūros, rėmėsi XVI-XVII a. meno kūriniais bibline tematika.

Dekoracija išpjaustyta iš putplasčio. Joje menininkė apgyvendino 127 žmonių, 45 gyvuliukų lėles ir daugybę miniatiūrinių statinių. Istoriografinis kūrinys pasakoja prieš daugiau kaip du tūkstančius metų Jeruzalėje gyvenusių žmonių kasdienybės, buities, tarpusavio santykių istorijas.

Galima apžiūrėti, kaip buvo kepama duona keraminėse krosnyse, kaip spaudžiamas aliejus iš alyvuogių, kaip rauginamos odos ir vėliau iš jų siuvamas apavas, rūbai, kokie gyvuliai buvo auginami, kokiu transportu žmonės naudojosi. Yra ir religinio gyvenimo ir net ano meto politikos atspindžių. Sukurtas žymusis Kedrono slėnis su senosiomis judėjų kapavietėmis, sinagoga su skirtingai Torą aiškinančiais rabinais, o vienas epizodas pasakoja žiauriojo Judėjos valdovo Erodo, paskelbusio visuotinį gyventojų surašymą, istorija.

Nauji veikėjai - per šventes

Įdomu, kad šventiniu periodu ekspozicija kinta. Kūčių naktį (taip pat kaip ir bažnyčiose) tvartelio ėdžiose "gimsta" kūdikėlis Jėzus, jį garbina Marija su Juozapu, piemenėliai ir gyvūnai. Sausio 6 d. prakartėlę papildo trijų karalių figūros, o po sausio 6-osios pasikeičia dar vienas scenovaizdis - vietoje užeigos atsiveria kelias į Egiptą, kuriuo išeis šventoji šeima.

A. R. Pečeliūnienės kūrinį į stiklinį stendą "įpakavusios" VšĮ "Jūros šventė" kūrybos vadovė Dalia Grikšaitė pasidžiaugė, kad atvira ekspozicija sulaukė didžiulio susidomėjimo, tapo dar vienu traukos objektu Klaipėdos senamiestyje.

"Ekspoziciją aktyviai lankė turistai, gidai įtraukė ją į savo maršrutus, buvo organizuojamos ir teminės ekskursijos", - pasakojo D. Grikšaitė.

Įsibrovė katinas

Pašnekovė pasidžiaugė, kad kūrinį atviroje senamiesčio erdvėje pavyko išsaugoti nuo piktų žmonių kėslų, tačiau vienas niekdarys visgi įsigudrino įlįsti į vidų. "Katinas atrado kažkokią landą ir pavasarį įsitaisė Jeruzalėje. Kai saulė pašviesdavo, jam po stiklu, regis, buvo labai gera pasišildyti. Katinas išgriovė kai kuriuos namelius, o paskui kažkur dingo ir daugiau nepasirodė", - pasakojo D. Grikšaitė.

Prakartėlės autorė A. R. Pečeliūnienė taip pat apgailestavo dėl katino elgesio.

"Jis įgriuvo į parduotuvėles, apdraskė namelius ir lėlių drabužėlius. Tad kitais metais ketinu ekspoziciją atnaujinti.

Kitokia bus miesto kompozicija, pasikeis ir nameliai, ir lėlių drabužiai. O ši ekspozicija įamžinta knygoje, kuri iliustruota nuostabiomis Algirdo Kubaičio nuotraukomis, ką tik išleista S. Jokužio leidykloje-spaustuvėje. Sausio 9 d. planuojamas knygos pristatymas Klaipėdos savivaldybės viešosios bibliotekos Meno skyriuje", - anonsavo autorė.

Pasak D. Grikšaitės, kol kas A. R. Pečeliūnienės kūrinys bus Šv. Jono bažnyčios vietoje, tačiau, žinia, ateityje čia planuojama atstatyti bažnyčią, tad ekspozicijos vieta gali vėl kisti.

"Galbūt kitais metais šventiniu periodu ji vėl bus pristatoma Teatro aikštėje, gal kitoje vietoje. Šis klausimas yra atviras", - sakė D. Grikšaitė.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder