Kalėdų geroji naujiena aktuali kiekvieną dieną

Kalėdų geroji naujiena aktuali kiekvieną dieną

"Nuo tos akimirkos, kai Jėzaus atvaizdas buvo įspaustas kaip antspaudas kiekvieno žmogaus širdyje, kiekvienas vyras ir kiekviena moteris mums suteikia galimybę susitikti Dievą. Kai mes užsidarome savyje iš baimės, kai statome sienas ir užtvaras, galiausiai užkertame kelią Jėzaus Gerajai Naujienai, lydinčiai kitų istoriją ir gyvenimą. Praeityje statėme per daug sienų, bet šiandien jaučiame poreikį pažvelgti vienam į kitą ir pripažinti vienas kitą broliais, kad eitume kartu su džiaugsmu ir taika, atrasdami ir patirdami brolystės vertę", - vienytis Lietuvos žmones šiais metais kvietė popiežius Pranciškus, kalbėdamas Aušros Vartų koplyčioje. Šv. Kalėdos - nuostabi proga visų krikščionių vienybei skleistis, pažymėjo "Vakarų ekspresui" skirtingų krikščioniškų konfesijų tikintieji.

Romos katalikų bendruomenės Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės bažnyčios klebonas Vilius Viktoravičius visiems tikintiesiems palinkėjo atvirumo per Kūčias ir šv. Kalėdas. "Neužsisklęskime namuose ir prie Kūčių stalo, laužydami kalėdaitį, pažvelkime į akis vieni kitiems, kalbėkime tai, ką galvojame", - ragino kunigas ir pakvietė klaipėdiečius bei miesto svečius į Kūčių nakties vigiliją gruodžio 24 d. 22 val.

"Kūčių vigilija - tai budėjimas. Budėdami per naktį mes laukiame Dievo atėjimo. Juk ir gyvenime suvokimas dažniausiai ateina ne tada, kai įsitempę galvojame, o nesąmoningoje būsenoje, miegant. Ryte atsibundame ir žinome. Taip pat ir Dievas prabyla tyloje, ramybėje, susikaupime", - teigė katalikų klebonas.

Gyvenimo duona

"Kalėdos yra viena svarbiausių, metinė šventė. Nors krikščionims svarbesnė šventė turėtų būti Velykos, tačiau kai įsigalėjo dovanų dalijimo tradicija, tai Kalėdos tapo taip pat labai reikšmingos, - samprotavo Klaipėdos evangelikų liuteronų bendruomenės kunigas Reinholdas Moras. - Dievas savo meilę žmonėms apreiškė atsiųsdamas savo sūnų. Ta meile dabar mes dalijamės vienas su kitu, sveikindami vienas kitą su Jėzaus gimimo diena."

R. Moras visiems tikintiesiems linkėjo dvasingų ir palaimintų šv. Kalėdų.

"Linkiu, kad Dievo meilės stebuklas, kūdikėlis Jėzus, nebūtų tik šventinis papuošalas, o taptų kasdienio gyvenimo palydovu kiekvieno krikščionio gyvenime. Jėzus sakė: "Aš esu gyvenimo (gyvasties, gyvybės) duona." Tad labai svarbu, kad tą gyvybę mes brangintume ne tik per Kalėdas, bet kasdien", - pažymėjo dvasininkas.

R. Moras informavo, kad šv. Kūčių vakarą Klaipėdos evangelikų liuteronų parapijoje pamaldos bus 16 val. Jų metu tradiciškai tikintieji skaito Šventąjį Raštą, šlovina, dalinasi iš Betliejaus atvežta Taikos ugnimi. Kalėdų dieną, kaip ir kiekvieną sekmadienį, šventinės pamaldos vyks nuo 10 val.

SUSIBŪRIMAS. Kūčių vakarą ir per šv. Kalėdas tikintieji susiburia bažnyčiose, kad kartu su bendruomene švęstų Kristaus gimimą.

Esminis įvykis

Klaipėdos evangelikų baptistų bažnyčia šiuo metu neturi pastoriaus. Pamaldas joje veda tikinčiųjų bendruomenės vyresnieji. Gruodžio 25 d. 11.30 val. šventines Kalėdų pamaldas ves diakonė Irena Palionienė.

"Jaučiu didelę atsakomybę dėl to, ką pasakysiu tikintiesiems per šv. Kalėdas. Skaitydama tas pačias, daug kartų girdėtas Šventojo Rašto istorijas kiekvieną kartą atrandu ką nors naujo. Šią savaitę jį skaitau ir mąstau, ką Viešpats nori pasakyti žmonėms. Kas atsitinka šventiniu periodu, kai net netikintieji tampa geresni, tauresni, labiau atjaučiantys, suprantantys, besidalijantys, visi tampa artimi. O paskui ateina Trys karaliai, nupuošiame eglutes, užpučiame žvakutes ir pasaulis sugrįžta į įprastą rutiną, tarsi pamiršta gerąją šv. Kalėdų žinią. Kodėl?" - svarstė I. Palionienė.

Akcentuodama Kristaus gimimą diakonė priminė, kad šis įvykis padalino žmonijos istoriją ir kalendorių į dvi dalis.

"Dievas, kuriam pavaldus laikas, kuriam nėra nei prieš, nei po, apribojo save iki žmogaus gyvenimo. Kūdikėlis Jėzus gimė skurde, tvarte. Dievas atėjo į šią Žemę nusižeminęs. Jį priėmė tie, kurie buvo labiausiai atstumti visuomenės, žemiausia socialinė grandis - piemenys. Ką reiškia šis atėjimas? Linkiu išgirsti gerąją naujieną ir giliai ją suvokti visiems krikščionims, nes visi per Kalėdas minime esminį įvykį", - kvietė evangelikų baptistų diakonė.

Laukia sugrįžimo

Netradicinės, naujųjų krikščionių Miesto bažnyčios pastorius Saulius Karosas pažymėjo, kad šv. Kalėdų prasmė - džiaugsmas, kad Dievas atsiuntė savo sūnų žmonių nuodėmėms išpirkti.

"Kalėdos - tai Dievo priartėjimas prie žmogaus. Mes minime šį priartėjimo laiką, tačiau nelaukiame Kristaus gimstant kiekvienais metais. Kristus jau vieną kartą gimė. Švęsdami jo gimtadienį, mes meldžiame jo sugrįžimo. Būdamas čia jis kalbėjo, kad vieną dieną sugrįš, kad mokiniai jo lauktų. Tad mes laukiame Mesijo, kuris įves tvarką šiame pasaulyje. Pirmasis jo atėjimas vadinamas adventu, antrasis jo atėjimas vadinamas sugrįžimu arba graikišku žodžiu "maranata", - aiškino S. Karosas.

Pasak pastoriaus, kalėdinės pamaldos su giesmėmis, skaitant Dievo žodį ir pamokslą Miesto bažnyčioje vyks sekmadienį, gruodžio 23 d., 11 val. LCC tarptautinio universiteto salėje. Kūčių vakarą, gruodžio 24 d., 17 val. Miesto bažnyčios bendruomenės namuose (Smilčių g. 5) organizuojamas atviras Maldos vakaras. Jo metu taip pat bus skaitomas Dievo žodis, bus trumpas pamokslas, režisierė Dalia Kanclerytė skaitys eiles, pasirodys ir mimas Aleksas Mažonas.

Šv. Kalėdų žinia yra: "Ramybė žmonėms Žemėje ir garbė Dievui aukštybėse." "Noriu palinkėti, kad visi atsigręžtume į Dievą kaip jis atsigręžė į mus, nes Dieve yra atleidimas, susitaikymas, širdies apvalymas. Linkiu Kristaus apsilankymo šeimose ir kiekvieno asmeniniame gyvenime", - sakė S. Karosas.

Dievas - vienas

Stačiatikiai ir protestantai šv. Kalėdas švęs kiek vėliau - 2019-ųjų sausio 7 d. Pasak Klaipėdos Švč. Dievo Motinos Dangun ėmimo ir Šv. arkangelo Mykolo sentikių cerkvės pastoriaus Jevgenijaus Bondarevo stačiatikių cerkvėje Kalėdos švenčiamos itin iškilmingai.

"Pamaldos būna labai ilgos, nuo 4 val. vakaro iki 4 val. nakties. Choras cerkvėje gieda džiaugsmingas kalėdines giesmes. Žmonių būna labai daug, pilna cerkvė", - pasakojo pašnekovas.

Stačiatikių pastorius pažymėjo, kad Kalėdos - visų krikščionių šventė. "Dievas yra vienas, nesvarbu, kaip jį garbiname. Tad sveikinu su šv. Kalėdomis visų konfesijų tikinčiuosius. Linkiu taikos, sveikatos, dėkingumo ir sėkmės, geranoriškumo ir pagarbos vieni kitiems. Linkiu, kad visi tikintieji skleistų širdingą gerumą vieni kitiems", - sakė pastorius.

Krikščionybė - monoteistinė religija, grindžiama Jėzaus Kristaus gyvenimu ir mokymu, perteiktais Naujajame Testamente. Ją sudaro trys pagrindinės srovės - Romos Katalikų bažnyčia, stačiatikiai (šios dvi persiskyrė 1054 m.) ir protestantizmas (atsiradęs per Reformaciją XVI a.). Protestantai skilo į gausybę mažesnių grupių, vadinamų denominacijomis.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder