Kadetų mokyklai įžiebta žalia šviesa

Kadetų mokyklai įžiebta žalia šviesa

Trečiadienį posėdžiavusi Klaipėdos miesto tarybos kolegija nusprendė, kad uostamiestyje reikia kurti kadetų mokyklą. Planuojama, kad tokia ugdymo įstaiga galėtų būti kuriama Naikupės g. 25 veikiančios I. Simonaitytės mokyklos pagrindu.

Klaipėdos savivaldybės Ugdymo ir kultūros departamento direktorė Nijolė Laužikienė priminė, kad dar 2016 metais miesto Taryba apsisprendė steigti Klaipėdoje kadetų mokyklą. Tai buvo numatyta ir mokyklų pertvarkos plane.

Pasak N. Laužikienės, buvo siekta, kad viena iš tokios mokyklos steigėjų būtų Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM). Buvo diskutuota ir su Klaipėdos laivininkų mokykla apie galimybę steigti mokyklą kartu su ŠMM prisidėjimu.

"Po diskusijų, kurios užsitęsė ir buvo nevaisingos, buvo apsispręsta mokyklą steigti Savivaldybei", - sakė N. Laužikienė.

Planuojama, kad kadetų mokykla apimtų pagrindinį ir vidurinį ugdymą (5-10 ir 11-12 klasės).

"Pagrindinį ugdymo turinį papildytų praktinės patiriamosios veiklos, pažintinė kultūrinė veikla ne tik mokykloje, bet ir įvairiose aplinkose, pavyzdžiui Karinėse jūrų pajėgose, burlaiviuose ir kitur", - sakė N. Laužikienė.

Tarybos Kolegijai buvo pateikti du galimi kadetų mokyklos steigimo variantai. Pirmasis - steigti naują mokyklą formuojant naują kolektyvą.

Antrasis - reorganizuoti I. Simonaitytės mokyklą ir jos pagrindu steigti kadetų mokyklą. Tokiu atveju šioje mokykloje dabar esančios jaunimo klasės bus iškeltos į suaugusiųjų mokyklą, būtų pakeistas I. Simonaitytės mokyklos ugdymo turinys ir kiti dokumentai. Taip pat svarstoma, kad būtų atsisakyta I. Simonaitytės vardo - esą juo būtų siūloma pavadinti suaugusiųjų mokyklą, kuri kaip tik yra įsikūrusi I. Simonaitytės gatvėje.

N. Laužikienė teigė, kad Savivaldybės administracija yra linkusi rinktis antrąjį variantą. Juolab kad ir I. Simonaitytės mokyklos kolektyvas sutinka, kad kadetų mokykla būtų steigiama šios mokyklos pagrindu.

Šiam siūlymui pritarė ir Tarybos Kolegija.

Klaidų nekartos?

Naujoji Klaipėdos kadetų mokykla turėtų pradėti veikti jau kitų metų rugsėjo pirmąją. N. Laužikienės teigimu, pavyko rasti dialogą su ŠMM, tačiau ši nenori būti įstaigos steigėja.

Taip pat bendraujama su Krašto apsaugos ministerija ir Karinėmis jūrų pajėgomis dėl bendradarbiavimo. Kariškiai galėtų prisidėti organizuojant neformalųjį ugdymą, suteikiant bazę, konsultuojant, įsigyjant uniformas ir t. t.

Vis dėlto atvykus mokytis vaikams iš kitų savivaldybių, miestui neišvengiamai tektų prisiimti dalį finansinės naštos už jų apgyvendinimą ir aprūpinimą. Svarstoma, kad viena iš vietų vaikų apgyvendinimui galėtų būti atsilaisvinusios Klaipėdos globos namų "Rytas" patalpos Taikos pr. 68.

Klaipėdos vicemerė Judita Simonavičiūtė priminė situaciją Juodkrantėje - ten veikusi kadetų mokykla neišsilaikė. Esą Lietuvoje nėra koncepcijos, kaip tokia mokykla turėtų veikti, todėl ir įsteigti tokią ugdymo įstaigą nėra paprasta.

"Manyčiau, kad mokykla gali pradėti steigtis Klaipėdoje, bet tai galėtų tapti visos Lietuvos kadetų mokyklą. Pradžiai galėtų būti 5-8 klasės. Tai būtų pradinis etapas, kad būtų suformuota mokykla. Ministerijos pozicija dėl regioninių mokyklų nėra išgryninta, bet jeigu lauksime, galime ir nesulaukti. Kaip buvo ir su sporto klasėmis - jeigu atsiranda poreikis, atsiras ir bendrabučių klausimas, ir kita", - komentavo J. Simonavičiūtė.

Jos nuomone, kadetų mokykla galėtų būti ir bazė Lietuvos aukštajai jūreivystės mokyklai (LAJM) augintis būsimus studentus, nes dabar esą jau neužpildomos LAJM studentų grupės.

Rimanto Taraškevičiaus nuomone, Juodkrantės kadetų mokykla buvo kuriama be rimto pagrindo, be jokių sampratų.

"Galų gale ji virto kone jaunimo globos namais", - sakė R. Taraškevičius.

"Mes nekartojam klaidų", - į tokią pastabą sureagavo Savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė.

Arvydas Cesiulis stebėjosi, kodėl į kadetų mokyklos steigimo procesą nebuvo įtrauktas Klaipėdos universitetas - strateginis miesto partneris.

"Nebuvo išnaudotos galimybės bendradarbiauti su universitetu. Galbūt buvo galima mokyklą steigti kartu su universitetu. Galbūt, jeigu būtų du steigėjai, būtų solidžiau", - svarstė A. Cesiulis.

Jis atkreipė dėmesį ir į tai, kad mokytojams bet kuriuo atveju teks prisitaikyti prie kitokių ugdymo programų. Priešingu atveju, jeigu dabartiniai I. Simonaitytės mokyklos mokytojai nesugebės to padaryti, reikės ieškoti ir naujų specialistų.

Planuojama, kad kadetų mokyklai kurti 2019-2021 metais prireiks beveik 2,6 mln. eurų.

INFORMACIJA

  • Jūrų kadetai, planuojama, bus ugdomi vadovaujantis Tarptautinės jūrų kadetų asociacijos (ISCA) kadetų ugdymo nuostatomis, Jūrų skautų, Lietuvos šaulių sąjungos bei Jungtinės Karalystės karo laivyno jaunuolių brigados sukurta ir daugiametės tarptautinės jūrų kadetų praktikos pakoreguota ugdymo filosofija.
  • Pagrindinis jūrų kadetų ugdymo tikslas - formuoti mokinių jūrinį mentalitetą ugdant patriotišką Lietuvos, kaip jūrų valstybės, pilietį, puoselėjantį jūrines tradicijas ir jūreivystės istoriją.
  • Kartu su pagrindiniu ir viduriniu išsilavinimu bus siekiama suteikti kadetams jūreivystės, laivybos, krašto gynybos žinių ir įgūdžių bei pradmenų, bendradarbiaujant su jūrinės kultūros institucijomis, mokyklomis ir organizacijomis, formuoti jūrų kadetų, kaip būsimų jūrinės valstybės, kūrėjų ir puoselėtojų, pilietiškumą ir patriotiškumą.
  • Bus ugdomos vertybės, stiprinamas fizinis pajėgumas, ugdomas psichologinis pasirengimas.
  • Įgytos teorinės žinios bus įtvirtinamos įvairiose erdvėse: miškuose, jūroje, ežeruose, upėse, stacionariose ir mobiliose stovyklose, statutinėse įstaigose, kitų Europos Sąjungos, NATO šalių kadetų ugdymo įstaigose ir kt.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder