K. Donelaičio skvero medžiai tapo problema

K. Donelaičio skvero medžiai tapo problema

Išsaugoti ar šalinti senus medžius rekonstruojant uostamiesčio Kristijono Donelaičio skverą? Šis klausimas supriešino visuomenę, politikus ir savivaldos atstovus, o architektas Saulius Druskis, laimėjęs konkursą su projektu "Keturi metų laikai", kuriame buvo pasiūlyta senuosius želdinius keisti naujais, atsidūrė ypač komplikuotoje situacijoje: kaip pasiekti kompromisą ir neatsisakyti savo idėjos.

Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto posėdyje S. Druskis paminėjo, jog projekto pakeitimai jau buvo svarstyti bene 6-7 kartus Architektų sąjungos posėdžiuose ir vis atmetami, nes, specialistų nuomone, kompromisiniai variantai yra blogesni nei pirminė skvero sutvarkymo idėja. Projekto autorius pažymėjo, jog dar 2014 metais buvo atlikta K. Donelaičio skvero želdinių ekspertizė ir nustatyta, kad iš 68 medžių 7 yra blogos būklės, 48 patenkinamos būklės ir 13 geros, tačiau rekomendacija buvo visus medžius keisti naujais želdiniais. Dabar yra dvi galimybės: arba šalinti visus medžius ir sodinti į jų vietą naujus, arba išsaugoti gerais pripažintus medžius, bet iš esmės keisti projekto koncepciją.

Tiek politikai, tiek valdininkai medžių šalinimui priešinasi. Architektūros ir miesto planavimo skyriaus vedėjas Almantas Mureika tvirtino, jog pagal miesto planus skveras yra skirtas želdynams, jie taip pat svarbūs paveldosauginiu požiūriu. Esą dėl to projektas turi būti tobulinamas pagal galiojančius dokumentus ir negalima kirsti medžių vien todėl, kad jie kažkam nepatinka ar kelia nepatogumų.

Nors komiteto pirmininkas siūlė elgtis drąsiau, Lilija Petraitienė ir Tomas Meškinis laikėsi medžių išsaugojimo pozicijos. "K. Donelaičio skveras - ne Sąjūdžio parkas ir ši Klaipėdos vieta - ne daugiabučių getas. Todėl manau, kad čia turi išlikti senieji medžiai", - sakė L. Petraitienė.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder