Jūroje vyksta dvišalės karinių laivų pratybos

Jūroje vyksta dvišalės karinių laivų pratybos

Balandžio 21-28 d. Lietuvos teritorinėje jūroje ir išskirtinėje ekonominėje zonoje vyksta dvišalės Baltijos šalių karinių laivų junginio (BALTRON) pratybos BALTRON SQUADEX 1-15, kuriose dalyvauja 3 Lietuvos ir 2 Latvijos kariniai laivai. Taip pat pratybose dalyvauja Karinių oro pajėgų sraigtasparnis MI8.

Pratybose Lietuvą atstovauja priešmininiai laivai M53 „Skalvis“, M54 „Kuršis“, bei patrulinis laivas P11 „Žemaitis“, o Latviją – štabo ir aprūpinimo laivas A53 „Virsaitis“ ir priešmininis laivas M08 „Rusins“. Taip pat dalyvaus Karinių oro pajėgų sraigtasparnis MI8.

Pratybų metu bus tobulinami laivų įgulų įgūdžiai: jūroje atliekant manevravimo, išminavimo, artilerinių šaudymų, priešlėktuvinės gynybos, asimetrinės kovos su nedidelių greitaeigių laivų išpuolio pavojumi, paieškos ir gelbėjimo, laivų aprūpinimo jūroje ir pagalbos avariją patyrusiems laivams teikimo veiksmai, taip pat vykdomos laivų stebėjimo ir raportavimo, bei įvairios radijo ryšio ir alternatyvios pranešimų perdavimo tarp laivų procedūros.

Pratybų metu taip pat bus vykdomas priešmininio laivo M53 „Skalvis“ ir šio laivo įgulos įvairiapusis vertinimas, ruošiant šį laivą skirti NATO nuolatinės parengties priešmininių laivų 1 grupės (angl. sutr. SNMCMG1) junginiui š.m. gegužės - birželio mėn.

Bendradarbiaudamos karinėje srityje 1998 metais Lietuva, Latvija ir Estija įkūrė Baltijos šalių karinių laivų eskadrą (BALTRON) – trišalį greitojo reagavimo karinių laivų junginį, kurio pagrindiniai tikslai yra prisidėti prie Baltijos jūros regioninio saugumo, mažinti jūros minų pavojų Lietuvos, Latvijos ir Estijos valstybių teritoriniuose vandenyse ir išskirtinėse ekonominėse zonose, išplėsti tarpusavio supratimą ir didinti gebėjimą veikti bendrai, bei bendradarbiauti su NATO šalių kariniais vienetais. Nuo 2015 metų Estijai atsisakius toliau dalyvauti, BALTRON laivų junginio veiklą toliau vykdo Lietuva ir Latvija. Patirtis dalyvaujant BALTRON veikloje naudinga ruošiantis budėti NATO greitojo reagavimo pajėgose arba dalyvauti NATO nuolatinės parengties priešmininės kovos junginyje.

2015 metais BALTRON laivų junginiui Lietuva skiria 2 karininkus – BALTRON junginio štabo viršininko ir štabo karininko pareigoms vykdyti. Taip pat pirmą šių metų pusmetį BALTRON junginiui yra priskirtas priešmininis laivas “Kuršis” (M54), o antra pusmetį - priešmininis laivas “Sūduvis” (M52).

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder