Jūra pareikalavo pirmosios aukos

Jūra pareikalavo pirmosios aukos

Šiandien jūroje ties Giruliais nuskendo Klaipėdoje pas draugus viešėjęs Rusijos pilietis. Gelbėtojai įspėja - savaitgalį jūra bus audringa, maudytis, kai būna iškelta raudona vėliava, draudžiama.

Po dvejų metų pertraukos, kai jūroje ties Klaipėdos paplūdimiais nenuskendo nė vienas žmogus, šiemet tuo pasidžiaugti jau nebegalėsime. Nuskendo į duobę patekęs 1953 metais gimęs Rusijos pilietis. Nelaimė įvyko penktadienį apie 10.30-10.45 val. ties Girulių paplūdimiu.

Biudžetinės įstaigos "Klaipėdos paplūdimiai" direktoriaus pavaduotojas Aleksandras Siakki pasakojo, kad iš ryto jūroje pradėjo kilti vėjas, didėti bangos. 9-10 val. dar kabėjo geltona vėliava, o 10 val. ji buvo pakeista į raudoną, jūroje buvo didelė trauka.

Šalia duobės, kuri buvo pažymėta, maudęsi trys vyrai netyčia pakliuvo į ją. Du vyrai padėjo vienas kitam išlįsti iš duobės, o vienam iš jų tai buvo lemtinga ir paskutinė gyvenimo akimirka. Jis prigėrė vandens. Sušokę į vandenį gelbėtojai nelaimėlį ištraukė ir bandė gaivinti. Tą dar bandė daryti ir atvykę greitosios medicinos pagalbos medikai, tačiau išgelbėti žmogaus nepavyko.

A. Siakki primena, kad atėję į paplūdimius žmonės turi atkreipti dėmesį, kokios spalvos vėliava iškelta. Jeigu raudona - griežtai draudžiama maudytis. Be to, reikia klausytis, ką praneša gelbėtojai per garsiakalbius.

Paplūdimių lankytojai privalo atkreipti dėmesį į ženklus, žyminčius duobes. A. Siakki pastebi, kad į šiuos ženklus žmonės nekreipia dėmesio. Visos duobės yra pažymėtos užrašais lietuvių ir anglų kalba, kad kiekvienas suprastų, kad šioje vietoje maudytis draudžiama.

Gelbėtojai pataria: patekus į duobę reikia nepanikuoti, stengtis plūduriuoti ir jokiu būdu neplaukti į krantą.

"Reikia plaukti gilyn į jūrą, o paskui nuo duobės sukti arba į dešinę, arba į kairę pusę ir tik tada plaukti į krantą. Šiuo atveju duobė buvo 10 metrų nuo kranto. Jeigu vyras būtų šiek tiek paplaukęs toliau į jūrą, o paskui sukęs į dešinę arba į kairę, pati jūra jį būtų išmetusi į krantą. Pagrindinė klaida, kurią daro žmonės pakliuvę į duobę, - bandymas plaukti tiesiai į krantą. Jie panikuoja, eikvoja daug energijos, nestebi, kada ateina banga, tad prigeria vandens", - sakė A. Siakki.

Šiomis dienomis paplūdimiuose oro temperatūra siekia 28 laipsnius ir daugiau, o vandens - 24. Prie jūros labai daug žmonių. Viena iš problemų - tėvai palieka vaikus prie vandens be priežiūros. Jie maudosi ir prie duobių.

"Problema, kad žmonės nepaiso gelbėtojų perspėjimų. Pranešame ir lietuvių, ir rusų, o kartais ir anglų kalba", - sakė direktoriaus pavaduotojas.

Ir pernai, ir užpernai nelaimių, kad žmogus nuskęstų, išvengta. Nuo 2010 metų iki dabar jūroje ties Klaipėdos paplūdimiais buvo du skenduoliai, rusas tapo trečiąja auka.

Gelbėtojai su nerimu laukia savaitgalio. Paplūdimiuose bus dar daugiau žmonių, bangos didesnės. Žmonės privalo būti atsargūs, nepamiršti, kad su jūra nejuokaujama.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder