Jūra išplovė vertingą radinį

Jūra išplovė vertingą radinį

Klaipėdos paveldosaugininkai rūpinasi, kaip apsaugoti Melnragėje, šiek tiek tolėliau už šiaurinio molo, ant jūros kranto išmesto senovinio laivo liekanas, iš kurių per tris dienas jau dingo kelios lentos. Svarstoma, kaip radinį būtų galima saugiai nugabenti į Lietuvos jūrų muziejų.

Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio padalinio vyriausiojo inspektoriaus Laisvūno Kavaliausko teigimu, tai - labai vertingas ir įdomus radinys: XVIII-XIX a. senovinio burlaivio laivagalio liekanos. Tokio eksponato mes dar neturėjome. Laivas visas medinis, padarytas iš ąžuolo, kniedės taip pat medinės, yra ir viena kita metalinė detalė.

Jau susitarta su pasieniečiais, kurie geranoriškai sutiko padėti ir stebi objektą, kad žmonės nelaužytų ar nepjaustytų šios jūros dovanos. Šeštadienį L. Kavaliauskui teko vykti prie radinio, nes viena šeima lipo ant jo ir šokinėjo, o sekmadienį buvo iškviesta net policija, kuri vaikė tuos, kurie norėjo parsinešti kokią detalę.

Lietuvos jūrų muziejus sutiktų liekanas priimti ir eksponuoti, tačiau neturi priemonių joms parsigabenti. Ketinama prašyti Uosto direkcijos, kariškių pagalbos. Manoma, kad būtų neblogai jas saugiai užkelti ant pontono ir parplukdyti. Tačiau jei ilgai diskutuojant kiltų stipri audra, laivagalis gali būti įtrauktas atgal į jūrą.

"Galvojame, kad reikėtų sudaryti kokią nors mobilią specialistų grupę, kuri padėtų spręsti problemas nutikus tokiam įvykiui, nes dabar mes kiekvieną kartą patiriame stresą", - prisipažino L. Kavaliauskas.

Spėjama, kad laivo liekanas išplovė jūra, nes jeigu jis būtų gulėjęs po smėliu, detalės būtų buvę labiau nuzulintos, o dabar jos yra gana gerai išsilaikusios. Liekanos po truputį artėjo kranto link, o penktadienį jau pasimatė visu gražumu.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder