Jonines Klaipėdoje šventė senas ir jaunas

Jonines Klaipėdoje šventė senas ir jaunas

Puikus oras ir įdomi programa penktadienio vakarą ant Jono kalnelio sutraukė būrius klaipėdiečių ir miesto svečių. Trumpiausią metų naktį klaipėdiečiai pasitiko jaukiai ir įdomiai, didžiuodamiesi, kad turi unikalią vietą, kur švęsti Jonines - to paties vardo kalnelį.

"Eilė, kaip prie duonos", - džiaugėsi iš surinktų žolynų ateitį burianti Asta, stebėdama, kiek rikiuojasi norinčiųjų sužinoti, ką galima išburti iš jų pačių rankomis surinktos puokštelės.

"Matydamas puokštę gali labai daug pasakyti, visų pirma apie patį žmogų, jo būdą. Svarbu ne tik kokios gėlės surinktos, bet ir kaip jos sudėtos. Buriant svarbu, kurioje vietoje puokštėje padėtas augalas, ar jis kuklus, ar apšepęs, ar pilnas gyvasties. Niuansų labai daug", - pasakojo būrėja Asta.

Eilėje stovinti viena moteris tikino, kad kone viskas, ką praėjusiais metais išgirdo per Jonines iš būrėjos, jai išsipildę, tad atėjusi ir šiemet.

"Sakė, kad turėsiu daug rūpestėlių, taip ir buvo", - juokėsi moteris.

Iš lauko gėlių ne tik būrėsi, bet ir pynė įstabaus grožio vainikus. Ne tik moterys ir merginos, bet ir vaikinai.

"Pirmą kartą tai darome, labai įdomu. Kodėl neišbandžius tokios tradicijos. Mums tikrai neatrodo, kad Joninės atgyvenusi ir tik vyresniems žmonėms skirta šventė. Tradicijos negali būti atgyvena", - kalbėjo vainikus pinantys jaunuoliai Julius ir Lukas.

Vainikus mokanti pinti Ilona priminė, kad per Jonines jaunimui įprasta ieškoti poros, tad ir stengiamasi nusipinti kuo gražesnį vainiką.

Į šventę tradiciškai suvažiavo svečiai iš daugelio Lietuvos miestų. Štai iš Vilniaus pas draugus atvykusi Lina atvežė visai kompanijai nupynusi vainikus.

"Labai myliu Klaipėdą, labai dažnai čia lankausi, nes čia viskas labai patinka. Joninėse pirmą kartą, atrodo labai jauki šventė. Manau, kad viskas priklauso nuo žmonių, o Klaipėdoje jie labai faini", - entuziastingai kalbėjo vilnietė.

Jos draugė klaipėdietė Rima atviravo, kad jai per Jonines būna šiek tiek liūdna, nes vėl pradeda trumpėti dienos.

"Man per Kalėdas būna linksmiau, nes tada pradeda ilgėti dienos, tad Joninės man asocijuojasi su ilgesiu", - romantiškai buvo nusiteikusi Rima.

Vienas iš šios gražios šventės organizatorių Jonas Kavaliauskas svarstė, kad klaipėdiečiai gali džiaugtis mat jų Joninių šventė yra išskirtinė vien dėl to, kad jie ją gali švęsti ant Jono kalnelio.

"Per Jonines su kitu Jonu, "Senolių" vadovu vienas kitą pasveikiname su profesine švente", - juokavo paprastai per vardadienį dirbantis J. Kavaliauskas.

Magišką vakarą šventės dalyviai ne tik pynė vainikus, būrėsi, žaidė įvairius žaidimus, bet ir mėgavosi tradicine muzika. Jau keletą metų Lietuvos nacionalinės televizijos laida "Duokim garo!" per Joninių šventę transliuojama iš Klaipėdos.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder