Jaunimas imti pinigų iš Savivaldybės neskuba

Jaunimas imti pinigų iš Savivaldybės neskuba

Šiais metais Klaipėdos savivaldybė skyrė 15 000 eurų jaunimo projektams įgyvendinti, tačiau buvo pateikta mažai paraiškų ir pinigai nebuvo išnaudoti. Klaipėdos jaunimo reikalų koordinatorė mano, kad sumos mažinti nereikia, nes padėtis pasitaisys antrojo etapo metu.

Iki liepos 4 dienos buvo galima teikti paraiškas maksimaliai prašant 2 000 eurų vienam projektui įgyvendinti. Ir viso tebuvo pateiktos 6 paraiškos, dvi iš jų nepatvirtintos. Vadinasi, buvo patvirtinti keturi projektai, ir liko neišnaudotų lėšų.

Projektus šiais metais rašė ekologų klubas "Žalioji žemė", Klaipėdos jaunimo organizacijų asociacija "Apskritasis stalas", "Jūrų šaulys", Klaipėdos valstybinė kolegija, jaunimo organizacijos "Darbas" Klaipėdos skyrius ir asociacija "Klaipėdos žalieji".

Miesto Savivaldybės jaunimo reikalų koordinatorė Jurgita Činauskaitė-Cetiner nemano, kad reikia mažinti projektams skiriamą sumą, nors ir pinigai nebuvo išnaudoti.

Anot jos, bus rengiamas antras paraiškų teikimo etapas, kad nespėjusieji ir turintieji idėjų projektų įgyvendinimui galėtų gauti finansavimą. Koordinatorės teigimu, pabendravusi su organizacijomis ji matė jų susidomėjimą.

"Iki rugsėjo 15 dienos skelbsime antrą konkursą nepanaudotoms lėšoms, tikimės, kad pinigai bus panaudoti", - sakė J. Činauskaitė-Cetiner.

Klaipėdos jaunimo organizacijų asociacijos "Apskritasis stalas" pirmininkė Agnė Kovalenkaitė pripažino, kad šiais metais projektų buvo itin mažai. Pagrindinėmis priežastimis ji įvardijo drastiškai pasikeitusius projektų nuostatus ir vasaros laikotarpį.

"2015 metais buvo smarkiai pakeisti jaunimo projektų nuostatai, pagal kuriuos tik kai kurios jaunimo organizacijos galėjo spėti parengti paraiškas - terminai buvo trumpi, reikalauta pateikti daug pažymų iš įvairių institucijų. Gali būti, jog todėl organizacijos nesiryžo teikti savo iniciatyvų", - teigė A. Kovalenkaitė.

Jaunimo projektų nuostatas keičia miesto Taryba Jaunimo reikalų tarybos teikimu. Šiais metais nuostatus kūrė Jaunimo reikalų taryba, o pernai dėl valdžios kaitos buvo nutrūkę pastarosios tarybos įgaliojimai, todėl nuostatus pakeitė jaunimo reikalų koordinatorė.

Dabar Jaunimo reikalų taryba su J. Činauskaite-Cetiner dirbo daugiau nei pusę metų, kad pakeistų nuostatus ir palengvintų reikalavimus organizacijoms.

Konkurso nuostatai buvo patvirtinti gegužės pabaigoje, todėl projektų finansavimo konkurso pradžia paskelbta tik birželį. Taip anksčiau nebūdavo - pavyzdžiui, praėjusiais metais jau balandį buvo pasirašinėjamos sutartys tarp Savivaldybės ir organizacijų.

Kitu pasyvumo veiksniu A. Kovalenkaitė įvardijo vasarą ir ruošimąsi egzaminams.

"Prasidėjo egzaminų sesijos, todėl daug kas numojo ranka į projektų rašymą. Kiti tiesiog pabijojo pamėginti savo jėgas", - pasakojo "Apskritojo stalo" pirmininkė.

A. Kovalenkaitė teigė, kad apie naujus reikalavimus jaunimo organizacijos buvo informuojamos iš anksto, rengti dveji mokymai, padedantys susigaudyti projektų rašymo ypatumuose.

Jaunimo organizacijos "Darbas" Klaipėdos skyriaus pirmininkė Živilė Žąsytytė, pateikusi projektą ir jam įgyvendinti jau gavusi maksimalią sumą, mano, jog projektų kitos organizacijos nerašo dėl laiko stokos, informacijos trūkumo, idėjų neturėjimo.

Be to, ji sako, kad pirmininkas organizacijoje - ne karys, todėl labai svarbu organizacijos nariams nebūti pasyviems.

BEJE

Šiuo metu Klaipėdoje yra apie 40 jaunimo ir su jaunimu dirbančių organizacijų, 23 iš jų priklauso Klaipėdos jaunimo organizacijų asociacijai "Apskritasis stalas".

INFORMACIJA

Šiais metais buvo teikiami dviejų rūšių projektai - jaunimo iniciatyvų ir institucinei paramai gauti. Iš viso buvo pateiktos 6 paraiškos: 4 iniciatyvų projektai ir 2 projektai institucinei paramai gauti, tačiau patvirtinti 4 projektai: 3 jaunimo iniciatyvų ir 1 institucinis projektas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder