Jaunieji Klaipėdos policijos rėmėjai ir jų veikla

Jaunieji Klaipėdos policijos rėmėjai ir jų veikla

Dauguma vaikų neįsivaizduoja savo kasdienės veiklos be sporto ar meno būrelių. Bet yra nepilnamečių, kuriuos traukia šiek tiek kita: jie, tapę jaunaisiais policijos rėmėjais, talkina policijai ir leidžia laisvalaikį su uniformuotais pareigūnais, o vėliau – patys patardami, apsaugodami bendraamžius, užsiimdami prevencija savo mokymo įstaigose.

Jaunųjų policijos rėmėjų veikla Lietuvos policijoje ir Klaipėdos apskr. VPK organizuojama jau porą dešimtmečių. Šiais rėmėjais iki tol, kol baigs vidurinę mokyklą, gali būti vaikai nuo 12 metų.

Tarp jaunųjų policijos rėmėjų veiklos tikslų yra pagalba policijos įstaigoms vykdyti nepilnamečių nusikaltimų ir teisės pažeidimų prevenciją, mokinių skatinimas domėtis policijos darbu, orientuoti juos į policininko profesiją ar suaugusius policijos rėmėjus, suteikti vaikams teisės žinių, be to, ir gerinti jų fizinį pasirengimą, propaguoti sveiką gyvenimo būdą.

Nuostatuose apibrėžta, kad draudžiama pasitelkti jaunuolius alkoholio ar tabako gaminių pirkimui, kitai veiklai, susijusiai su neteisėtai teikiamomis paslaugomis, patruliavimui. Paauglių virš 14 metų dalyvavimas jaunųjų policijos rėmėjų veikloje gali būti pripažintas savanoryste.

Šiuo metu Klaipėdos miesto policija turi 34 jaunuosius policijos rėmėjus, o visoje apskrityje 60 vaikų yra jaunaisiais policijos pagalbininkais. Klaipėdos miestų ir rajonų policijos komisariatuose su vaikais dirba bendruomenės pareigūnai.

Vakar į Klaipėdos m. PK bendruomenės pareigūnių organizuotą kas mėnesį vykstantį susitikimą susirinko 15 nepilnamečių. Trys kalbintos merginos ir šoka, ir sportuoja. Aktyvios paauglės spėja suderinti viską.

Dvyliktokė Emilija, jau trečius metus esanti jaunąja rėmėja, pasakojo šią veiklą ir policininkės kelią ateityje pasirinkusi todėl, kad jos tėtis – buvęs policijos pareigūnas. Pasak merginos, nuo mažumės matydama policininko uniformą, ji neįsivaizduojanti savęs kitur. „Pradžioje tėtis labai nepritarė mano pasirinkimui. Jis buvo įsitikinęs, kad merginoms policijoje – ne vieta. Bet palaipsniui priprato, o dabar palaiko mane ir padeda, kuo tik gali“, – sakė Emilija. Jai įdomiausia su policijos pareigūnais dalyvauti įvairiose miesto šventėse, sulaukti vaikų klausimų, pasakoti jiems apie policiją.

Apie tai, kad bendraamžiai įvairiai, bet dažniausiai teigiamai vertina jų veiklą, minėjo ir kitos dvi jaunosios policijos rėmėjos: vienuoliktokė Ugnė ir dešimtokė Erika.

Pora merginų buvo pasikvietusios į jaunuosius rėmėjus po draugą. Emilijos klasiokė, apsilankiusi keliuose užsiėmimuose, „neužsikabino“, o Erikos draugas lankosi policijoje ir dalyvauja šioje veikloje iki šiol.

Jaunoji policijos rėmėja Ugnė ateityje galvoja apie studijas Mykolo Romerio universitete. O Emilija, vieną vasarą vienintelė iš uostamiesčio patekusi Lietuvos policijos mokyklos organizuoton stovyklon, labai palankiai galvoja apie šią mokyklą: „Tąkart man, mažiau sportavusiai, stovykloje atrodė labai sunku. Praleidusi joje tris dienas, norėjau namo. O paskui taip džiaugiausi, kad pasilikau! Dabar – su malonumu būčiau kursantė. Tikiuosi įstosianti“.

Jauniesiems policijos rėmėjams vadovaujanti Klaipėdos m. PK bendruomenės pareigūnė Simona Narūnė priminė, kad šia veikla užsiimantys vaikai susipažįsta ne tik su policija, bet ir su kitomis teisėsaugos institucijos. Žinoma, apie policijos darbą šie jaunuoliai žinos daugiausiai.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder